Aşırı yağışlar nedeniyle ürünlerinden istedikleri verimi alamadıklarını belirten çiftçiler, elektrik, gübre ve mazot borçlarını dahi ödeyemediklerini belirttiler.
Çiftçilerden  Arap Çetin, pamuk ve mısırın büyük bir bölümünün bu yıl tarlada kaldığını ifade etti.
Çetin, "Bu sene yağışlar mısır, pamuk ve hububat üreticilerinin hasat yapmasına olanak vermemiştir. 
Aylarca yağan yağışlardan dolayı çiftçilerimiz, pamuk ve mısır hasadı yapamadığından dolayı bankalara olan kredi borcu, mazot, gübre, tohum, zirai ilaç ve DEDAŞ'a borçlarını ödeyememişlerdir. Bu sebepten dolayı biz üreticilerin Ziraat Bankası ve DEDAŞ borçları bir yıl ertelenirse iyi olur. Kanaatimizce bu yıl ilçemizde hububat ekimi, yağan yağmurların devam etmesinden dolayı yapılamayacaktır. Hububat ekim alanları pamuk ekim alanlarına bırakılacaktır. Bu nedenle çiftçimize pamuk üretiminde desteğin artırılıp, giderlerin azaltılmasının uygun olacağı kanaatindeyiz."

"Eğer çiftçi batarsa devlet batar"
"Köylü milletin efendisidir." sözüyle çiftçiler kast ediliyor diyen Çetin, "Eğer çiftçi batarsa devlet batar, devleti ayakta tutan çiftçidir. Her tarafa yardım yapılıyor, maalesef çiftçiye yardım yok. Devlet geçen yıl mazot ve gübre yardımı olarak 42 lira verdi, bu yıl da 43 lira aldık.  Çiftçi olarak çok mağduruz. Bu gidişle çiftçiler tarlalarını satarak amele olarak başkasının yanında çalışmaya başlayacaklar." şeklinde konuştu.
Gübre, mazot ve tarım ilaçlarına gelen zamlar ile birlikte bankalara olan borçlarını ödeyemeyecek durumda olduklarını dile getiren Arap Çetin "Çiftçiler gerçekten zor durumdadır. Pamuk ve mısırın yağmurdan dolayı tarlada kalması bizi zor duruma koymuştur. Devletimizden bize yardım etmesini istiyoruz." dedi.
DEDAŞ’ın çiftçiyi zor duruma koyduğunu da öne süren Çetin, 2018 yılının 12’nci ayı içerisinde borcunu ödeyemeyenlerin devletin yüzde 65’lik indiriminden yararlandırılmadığını söyledikten sonra "Devletten isteğimiz DEDAŞ’ın çiftçilere çıkardığı bu sıkıntıyla ilgilenmesidir." diye belirtti.

"Yetkililerden yardım bekliyoruz"
Çok fazla borçlandıklarını dile getiren çiftçilerden Ramazan Çelebi ise "Pamuk tarlada kaldı. Tüm bu sıkıntılar ile birlikte DEDAŞ da bize ayrı bir sıkıntı çıkarıyor. Dicle barajının aşırı su seviyesi nedeniyle kopan baraj kapağı yüzünden yükselen su  elektrik trafosuna, su dinamolarına  büyük zarar verdi. Ne yapacağımızı bilemeyecek durumdayız. Yetkililerden yardım bekliyoruz. ifadelerini kullandılar.

Editör: Haber Merkezi