Projenin ilçemiz için büyük öneme sahip olduğunu belirten Bismil Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Kerem Süleyman Yüksel “ Bu proje ile ilçemizin tarım alanında büyük katkı sunacaktır. Böylece ilçede mısır, pamuk ve buğday haricinde çiftçilerimizi farklı ürünlere teşvik etmiş oluyoruz. Aynı zaman da lavanta ekiminde insan gücü fazla olduğundan dolayı istihdam konusunda da büyük katkı sağlanacaktır. Ayrıca bu proje ile doğal güzelliğimizi artırmakla beraber ilçemiz güzel koku ile dolacaktır.” dedi.

Başkan Yüksel” Bismil Markalaşacak”

Bismil’e özgü Parfüm üretimi olacağını belirten Başkan Yüksel,  Bu proje ile Bismil markasıyla üreteceği düşünülen parfüm ve sabun, Bismilimiz daha çok tanınacaktır. Ayrıca Bismil’e özgü parfüm, sabun,  haricinde tıbbi ilaç malzemesinin hammaddesi ve bal üretimi amaçlamaktadır” şeklinde konuştu.

“Lavantalar Kozmetik ve Tıbbı İlaçların Ham maddesi olacak”

Lavanta yetiştiriciliğinin geliştirilmesi projesi hakkında açıklamalarda bulunan Bismil Meslek Yüksek Okulu Müdürü Dç. Dr. M. Hayrullah Akyıldız”  ‘Bismil de lavanta yetiştiriciliğinin geliştirilmesi projesi kapsamında 80 bin adet lavanta fidesi Öğrenciler, Akademisyenler  ve Bismil Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğünün eşliğinde itina ile dikildi.” Dedi.

80 bin adet lavantanın 20 yıl ömrü olduğunu belirten Akyıldız” Lavantanın en çok yetiştirildiği ve ürüne çevrildiği ülke olan Bulgaristan’dan 4 ayrı lavanta çeşidi getirilip Bismil Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Kerem Süleyman Yüksel’in katkılarıyla Üniversitemize tahsis edilen araziye ‘’Sevtapolis Angustofolya İntermedia Hemus’’ türleri yaklaşık 50 Hektarlık alana dikildi. Dikilen 80 bin adet lavantanın 20 yıl ömrü olup her yıl bu Lavantalardan mahsul elde edilmektedir. Hasat edilen Lavantaların bir kısmı peyzaj amaçlı, bir kısmı da kozmetik ürünlerin ve tıbbi ilaçların elde edilmesinde hammadde olarak kullanılması için pazarlanacaktır. Bu sayede Bismil İlçemizin park, bahçe ve refüjleri lavantalarla donatılacaktır” ifadelerini kullandı.  

Akyıldız “Katkı Sunan Herkese Teşekkür Ederim”

Bu projeye katkı sunanlara ayrıca teşekkür eden Akyıldız” Bu projenin gerçekleşmesinde maddi manevi destekte bulunan Dicle Üniversitesi Rektörü Sayın Prof. Dr. Talip Gül ile Bismil Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Sayın Kerem Süleyman Yüksel, Bismil Meslek yüksekokulu Müdürü ve öğrencilerine bu projeye olan katkılarından dolayı çok teşekkür ederim” dedi.

01-139.jpg03-184.jpg02-214.jpg

Editör: Haber Merkezi