Her yıl ocak ayının ikinci haftası 13-14'ünde "sersal (yılbaşı)" olarak kutlanan etkinlikler kapsamında, yüzlerini boyayıp kılık değiştiren çocuklar ev ev dolaşarak hediye topluyor.

Rumi yılbaşı kutlamalarının yapıldığı 13 Ocak tarihinde güneşin batmasıyla birlikte kılık değiştiren ve yüzlerini boyatan çocuklar, ev ve işyerlerini tek tek dolaştı. Halk arasında ’yeni yıl’ anlamına gelen ve Kürtçe ’Sersal’ olarak bilinen yılbaşı kutlamalarını büyüklerinden öğrendiklerini söyleyen Bismilli çocuklar, "Her yıl ocak ayının 13 akşamı yüzümüzü boyayıp, evleri dolaşıyoruz. Ev halkından kim kapıya çıkarsa, duruma uygun dileklerde bulunuyoruz" diye konuştu.

Gittikleri evde yeni yılı kutladıktan sonra ev halkına kısa oyunlar oynayıp Kürtçe şarkılar söyleyen çocuklara ev halkı çeşitli ikramlarda bulunup uğurluyor.

Genellikle habersiz gidilen evlerde büyük şaşkınlık geçiren ev halkı, daha sonra evde oynanan oyunlarla eğlenip hoşça vakit geçiriyor.

Yüzlerini boyatarak kahvehaneleri dolaşan çocuklar, "Bugün Kürtlerin yılbaşısıdır. Yüzümüzü boyatarak ev ve kahveleri dolaşarak harçlık topluyoruz. Gittiğimiz yerlerde bize para veriyorlar. Biz de kendilerine teşekkür ediyoruz" dediler.

15978949_1877703805796056_1148028249_n.jpg

 

Editör: Haber Merkezi