DSİ, Batman Sağ Sahil Sulaması Bismil tarafı 2. Kısım’ inşaatında çalışmalar, iş kapsamında bugüne kadar 137 bin metre boru döşendiğini açıklanmıştı.

KANAL ŞİFONUNUN YAKLAŞIK MALİYETİ 150 BİN TL OLDUĞU BİLDİRİLDİ. 

Bismil Karaköprü Pamuk çayında ortasında geçen boru hattındaki şifon arızası nedeniyle, Darlı, Bakacak, Yasince, Devran ve Ambar köyleri susuz kaldı. Yaklaşık 20 bin dönüm arazi sulayacak olan suyun Pamuk çayından Karaköprü altında Dicle’ye akmaktadır.

2390555b-769e-42c6-a356-b520df451cf9.jpg

ÇİFTÇİLER YETKİLİLERE SESLENDİ.

Bismil’de Sanayici ve Çiftçi olan Mehmet Salih Kılıç, Batman barajından gelen su Bismil’in of köyü bitişiğinde bir yeraltı kanalın hattı kırılmasıyla, Ambar tarafıına gitmesi gereken su Pamuk çayına akıyor. Bundan dolayı tarlalarımız susuz kaldığı için ekinlerimiz kurudu. Tarlalarımıza gelmesi gereken su boşu boşuna akıyor. Bu sıkıntının giderilmesi için sulama birliğiyle görüştük, onlar bize; bu bizim işimiz değil bizim yapacağımız bir şey yok dediler. Devlet Su İşlerine başvurduk Onlarda bize; kim bu kanalları ve bu boruları döşemişse, onların yapması gerekiyor dediler. Herkes topu bir birine atıyor kimse buna el atmıyor. Yetkililerden istediğimiz gelsinler baksınlar o zaman derdimizi anlarlar. Dedi.

 

4-158.jpg

Sulama projelerin, Bismil’in çehresini tamamen değiştirecek projeler olduğunu vurgulayan Sanayici ve çiftçilik yapan Musa Çelebi, maalesef 3 yıldır arızalı olan 8 metre derinlikteki, şifon arızalı olduğu için Bismil’in Darlı, Bakacak, Yasince ve Ambar kadar gitmesi beklenen su, Pamuk çayına akıyor. Batman sağ barajında bulunan su seviyesinin kuraklık nedeniyle risk altında olmasına rağmen, 20 bin dönümlük milli servet olan su boşa akmaktadır.  DSİ yetkililerine ve Sulama birliğine sesleniyoruz. 3 yıldır arızalı sifonu arızanın giderilmesini istiyoruz.  Dedi.   

Bismil’de su bırakılan bazı kanallarda çatlaklıklar oluştuğunu ifade eden Musa Çelebi, Batman sağ sahil baraj kanalının Bismil Of köyüne kadar kanallarda bazı çatlaklıklar dışında fazla bir sıkıntı gözükmüyor. Çiftçinin kalkınması kuru arazilerin bir an suya kavuşmasından geçiyor.  Burada şunu söyleyebiliriz. Bismil’de arazilerinin ve Silvan barajının bitmesiyle, Bismil’le tersine bir göç yaşanacak, Bismil kalkınacaktır. Dedi.

1-175.jpg

SUYUN BOŞA AKMASINDAN DOLAYI TARLALAR SUYA KAVUŞMADI

Bismil’de çiftçilik yapan Sedat Yaşar” İlçemize gelen baraj suyunun kara köprü mevkiinde suyun boşa akmasından dolayı tarlalar susuz kaldı. Bu yıl kurak bir mevsimdi. Devletin bize barajlardan gönderdiği bu güzel ve bereketli suyun boşa akıtması biz çiftçileri çok üzdü. Boşa akan su 20 bin dönüm tarlayı sulayacak miktardadır.  Buda boşuna akan bir mili servet demek, bu milli servet olan suya delinin baktığı gibi bakmak içimizi acıyor. Yetkililerin biran önce buna bir el atmasını bekliyoruz. Dedi.

Editör: Haber Merkezi