Bismil’de yılın ilk hasadı yapılan Ömer D’a ait 90 dönümlük arpa ekili alanı biçmek için giren biçerdöverin kuru tarım yapılan 90 dönümlük arpa ekili alanda yaptıkları yılın ilk hasadında dönüme 450 kilogram arpa alındı.

 

2013 yılı hububat hasadı için buğday ve arpa ekili alanlara biçerdöverler girerken, bir yıllık emeğinin karşılığını almak için Bismil barava tarafından ilk olarak tarlasına biçerdöver giren çiftçi Ömer D, “Geçen yıl bahar mevsiminde yağış azlığı nedeniyle aynı arazide dönüme 150 kilogram arpa almıştım. Bu yıl bahar mevsiminde bol yağmur yağışları nedeniyle dönüme 450 kilogram arpa aldım mutluyum” diye sevincini dile getirdi.

 

D., “Çok şükür uzun yıllardan beri kuru tarım yaptığım bu arazimde böyle bol verim almamıştım. Kuru tarım yapılan arazide dönüme 450 kilogram verim aldığıma göre, henüz hasadına başlanmayan sulu tarım yapılan arazilerde de yaklaşık 600-650 kilogram buğday ve arpa alınır. Bahar mevsiminde gerçekleşen bol yağmur yağışı, Bismil çiftçiler olarak bu yıl bahar mevsimindeki bol yağışların kalite ve rekolteyi geçmiş yıllara oranla iki katına çıkardı. Uzun yıllardan beri gülmeyen yüzümüz yüksek rekolteyle güldü. Bismilli çiftçiler olarak daha da mutlu olacağız” dedi.

 samsatta-hububat-hasat-donemi-basladi.jpg

Çiftçilerden aldığımız bilgilere göre Kuru arazide Barava tarafı, Tepe beldesi ve bağlı köylerde 2013 yılı Buğday ortalama olarak 400-500 Kg verim alınırken, Mercimekte 250-150 kg verim alınıyor. Geçen yıllara oranla bu yıl kuru tarım yapılan arazilerde dönüme yaklaşık 500 kilogram a yakın Buğday ve arpa rekoltesi yüksek bir rekolte, inşallah çiftçilerimizin yüzü gülecek. Önümüzdeki günlerde sulu tarım yapılan bölgelerde de hasadına başlayacağı buğday ve arpa ekili alanlarda yaklaşık ortalama olarak dönüme 600-650 kilogram verim bekleniyor. Bu yıl Bismilli üreticilerimizin verim yönünden yüzleri gülecek”.

Ziraat mühendislerden alınan bilgiye göre, "Bu yıl yağmur yağışı nedeniyle buğday ve arpada son 20 yılın en iyi ürününü alıyoruz. Ancak çiftçilerimiz hasadını geciktirmesinler, hasat dönemi geçerse dane dökülmesi yaşanır. Özellikle biçerin hasat yaptığı sırada kuruyan daneler aşırı bir şekilde dökülerek ziyan olur. Yangınlara neden olan buğday ve arpanın bir an önce çiftçilerimiz tarafından toplanması gerekiyor. Diğer taraftan nem oranının düşmesi nedeniyle kilo olarak da çiftçinin aleyhine büyük kayıplara neden olur. Bu tehlikelere geçit vermeden çiftçilerimiz hasatlarını hızlandırması gerekiyor" diye konuştular.

Editör: Haber Merkezi