İSTİHDAM  ARTIYOR.

Bismil ilçesinde sulama kanalları yanı sıra, İlçenin köylerinde 100’den fazla sulama sondaj kuyuları açıldı. Bu da 50 bin dönüm arazinin daha sulu arazi konuma düştüğü anlamı taşıyor.

PAMUK HASAT MAKİNASI SIKINTISI VAR.

Bismil’de bu yıl Pamuk üretiminde artış olması nedeniyle çoğu çiftçi pamuğunu daha toplamadı. Edinilen bilgiye İlçede gelecek yıl için 40 adet pamuk toplama makinesi siparişi edilmiş.

ÇIRÇIR FABRİKALARI AMBARLARI AĞIZINA KADAR PAMUK DOLU

 Pamuk verimin iyi olması ve bu yıl pamuk ekiminin fazla olması pamuk çırçır fabrikaların depoları ağzına kadar dolu olduğu belirtiliyor.

İLÇEDE SATILIK VE KİRALIK EV SAYISI YOK DENECEK KADAR AZ

İlçede yeni imar yerlerin olmaması nedeniyle yeni binaların yapımı azalmış durumdadır. Belediyelerin halka öncülük etmesi gerekir. Bismil Belediyesi eski kalıbında çıkması, atağa kalkması gerekir. İlçenin  ekonomisi ilerlerken belediyenin de yeni projelerle halka öncülük etmesi,  yeni projelerin üretilmesi, İmar ve İskan Bakanlığı ile irtibata geçerek yeni yerlerin imara açılması, Modern kent için imar ve projelerin hazırlaması için, Belediye bünyesinde hizmet alım yoluyla mühendis tutması, Ulutürk Köyünün ilçeye bağlanması, Dicle nehrinin ıslah çalışmalarının yapılması,  Yap işlet devret modeliyle İlçe merkezi içinde kalan Dicle nehri boylarının sosyal tesis, dinlenme alanı yapılması ve her konuda ilçenin gelişmesi için acilen yeni projeler yapılması gerekmektedir.

BİSMİLİN SİLVAN TARAFI ARAZİLERİ

-''SİLVAN PROJESİ BAŞLADI''- SİLVAN BARAJI BİTMESİYLE BİSMİL’İN SİLVAN TARAFINDAKİ ARAZİLER SULU DURUMA GEÇECEK.

Kralkızı-Dicle Pompaj Sulaması birinci kısım inşaatında fiziki gerçekleşmenin yüzde 57 düzeyinde olduğunu belirtiliyor.

''Kralkızı-Dicle Cazibe Sulaması birinci kısım inşaatının fiziki gerçekleşmesi ise yüzde 87 düzeyinde. Toplam uzunluğu 639 km olan ve yaklaşık 500 bin hektar alanı sulayacak 7 tane ana kanalın inşaatına başlamış bulunmakta . Aşağı Mardin Ana kanalı bu yıl sonunda büyük oranda bitecek. Suruç Ovasında çalışmalarımız devam ediyor.

Silvan Barajı projesi başladı. Tek başına bu proje 200 bin hektara yakın alanda sulama sağlayacak. Silvan projesi, bütününe baktığınız zaman 5 milyar liradan fazla maliyeti olan bir proje ve gerçekten Diyarbakır, Bismil bölgemizi özellikle sulama alanında dönüştürecek, çehresini değiştirecek bir proje. Bunun başlamış olmasından Bismilli vatandaş büyük memnuniyet duyacak.

BİSMİLİN BARAVA TARAFI ARAZİLERİ

ARAZİ TOPLULAŞTIRMALARI

Bölgede yürütülen arazi toplulaştırması çalışması yürütülüyor.

Bismil’de bu çalışma çerçevesinde sadece parçalı mülkiyeti birleştirmediklerini, aynı zamanda arazinin kalitesini artırıcı çalışmalar da yapılıyor.

BİSMİL’İN KÖYLERDEKİ ALT YAPILAR

KÖYLERDE SOSYAL HAYATI KOLAYLAŞTIRAN, YERLEŞİM ŞARTLARINI İYİLEŞTİREN, YAŞAM KALİTESİNİ ARTIRAN ÇALIŞMALAR YÜRÜTÜLÜYOR.

Köylerde kanalizasyon çalışması, içme suyu şebekesinin revizyonunun yapılıyor.

ÇİFTÇİLER PARA İHTİYACINI ARTIK KOOPERATİF DESTEKLERİ VE KREDİLERİ İLE GİDERİLİYOR.

çiftçilere örgütlenmeleri yönünde destekler artarken, Tarım bakanlığının kooperatif programa ile kredi kullanılıyor.

HAYVANCILIĞIN DESTEKLENMESİ

Hayvancılık desteklerine ilişkin olarak Bismil’de 50 baş ve üzeri süt sığırcılığına destek sağlanıyor.  ''Bu projeler bölgenin süt üretimine yüzde 13, et üretimine ise yüzde 5 katkı sağlayacak'' 

-SAĞLIK YATIRIMLARI VE SODES UYGULAMALARI-

Eylem planı çerçevesindeki sağlık yatırımları ile Bismil ‘de 75 yataklı hastane dışında 100 yataklı yeni hastane yapılması, Tepe Beldesinde 25 yataklı hastane ile ilçede toplam  200 yataklı hastaneye ulaşacak.  Geçen yıl itibariyle ilçede sağlık personeli sayısının artmış, yapımı devam eden hastanelerin bitmesiyle sağlık personeli sayısı %150 artacak. 

EĞİTİM YATIRIMLARI

Eğitimde 2000 öğrencilik yeni Meslek Yüksek okulu yapımı devam ederken, 200 yataklı pansiyon kız meslek lisesi yapımı devam ediyor.

MADDE BAĞIMLILARIYLA MÜCADELE EDİLMESİ GEREKİR.

İlçede gençler madde bağımlısı ve uyuşturucu kullanımında artış olduğu bu konuda ilçede başta BDP ve Ak parti ile sivil toplum kuruluşları, Kamu kurum ve Kuruluşlar emniyet güçleri madde bağımlılarla mücadele için etkin çalışması gerekir.

İLÇENİN EN BÜYÜK SORUNU GENÇLERİN MADDE BAĞIMLILIĞI

Bismil’de Ekim ayı İlçe İnsan Hakları Kurulu Toplantısı’nda Bismillin kanayan yarası madde bağımlısı olduğu ifade edildi.

İlçe İnsan Hakları kurulu, İlçede 600 kişiye yakın gencin madde bağımlısı olduğu ifade edildi.

Kurulda, İlçenin en önemli sorunların başında madde bağımlısı oluştuğu ifade edildi. İlçede güvenlik güçlerinin uyuşturucu maddelere karşı mücadele de yetersiz kalındığı ifade edilirken, ilçede Emniyet ve kolluk küvetlerin, toplumun sağlık ve ahlakını bozacak uyuşturucu madde ile mücadele çalışmalarının iyi sürdürmediği ifade edildi. 

   Ayrıca, Kurulda, madde bağımlısı gençlerin topluma kazandırılması için ilgili birimlerle görüşmelere başlanacağını; psikolojik desteğin sağlanacağını şayet ihtiyaç duyulursa tedavi işlemleri için gerekli işlemlerin başlatılacağını, eğitimine devam etmek isteyen gençlere destek sağlanacağını her ne kadar belirtmişe de, bu konuda toplum olarak hepimiz ellinde gelen çabayı göstermemiz gerekir.

Bismil İlçesi ekonomik bakımında ne kadar gelişirse gelişsin, Senin komşunun çocuğu uyuşturucu kullanırsa, hırsızsa sen veya çocuğunun kendini güvende hissedemesin. Bu konuda büyük görev eğitimcilere ve imamlara düşmektedir. İlçede eğitimci ve imamların, Sivil Toplum Kuruluşların, Siyasi partilerin ve Güvenlik güçlerinin gerekli çalışmaları yapılmadığı görülmektedir.

SAĞLIKLI TOPLUM İÇİN;

Gençler İslam terbiyesiyle büyüdüğü zaman ne uyuşturucu nede hırsızlık nede toplumun rahatsız olduğu durumlar yaşanmayacaktır.

TEK İSTEDİĞİMİZ GÜZEL İLÇEMİZ BİSMİLİN KALKINMASI, TEMİZ VE AHLAKLI BİR GENÇLİĞİN YETİŞMESİDİR.

Editör: Haber Merkezi