Azadî Hareketi Bismil temsilciliği tarafından 1925 yılında idam edilen Şeyh Sait ve 47 dava arkadaşlarının şehadetlerinin 90. Yıldönümünde Bismil Kurtuluş Camii önünde yapılan basın açıklaması ile telin etti.Şeyh Said ve dava arkadaşlarının katledilişlerinin 90'ıncı yıl dönümünde bir basın açıklaması yapan Azadî Hareketi Bismil temsilciliği, Kürdistan halkının hak, adalet, hürriyet ve eşitlik davasının zaferle sonuçlanmasını, Kürdistan, Ortadoğu ve insanlık âlemi için gelecek günlerin barış, kardeşlik ve huzur getirmesini temenni ettiler. 
Açıklamayı yapan Azadi Hareketi Bismil temsilcisi Ömer Akaydın, Kürdistan Azadî Cemiyeti’nin öncülüğünde 1925 yılının Şubat ayında tahmili bir şekilde Piran’da Şeyh Said Efendi ve dava arkadaşları tarafından başlatılan kıyam, aynı yılın Haziran ayında Kürdistan’ın aziz şehidleri Şeyh Said Efendi ve dava arkadaşlarının idamıyla son bulmuştur. 

İnsani, İslami ve Kürdistani taleplerle Kürdistan’ın Kuzeyinde halkın yoğun katılımıyla gerçekleşen Şeyh Said Kıyamı, Kürdistan’da inkâra, dayatmaya, işgale karşı en büyük itirazlardan biridir. Bu itiraz nedeniyledir ki sonraki Kürdistani hareketlere ilham kaynağı olmuş, Kürdistani taleplerin nelerden ibaret olduğunu da net bir şekilde ortaya koymuştur. 

Bu Kıyam; Kemalizm’in Kuzey Kürdistan’ı Türk İli (Türkiye) yapma projesini sekteye uğratmış, Kürdi, Kürdistani ve İslami aidiyetin korunmasına da hizmet etmiştir. 
Daha sonra Akaydın yaptığı açıklamada " Bugün Kürdistan’ın Güneyi özgürlüğü yakalamış ve Batısı özgürlüğe yürürken, Kuzey’de ve Doğu’da da umutlar artmaktadır. Kürdistan’ın özgürlüğü ve halkımızın adalet ve özgürlük talebiyle İslami ve insani talepler arasında bir öncelik veya sonralık sorunu olmadığı gibi, Kürdistani taleplerin İslam’a ve Ümmetin maslahatına aykırı bir yönünün olmadığı da aşikârdır. Kemalistler, Baasçılar ve onlar tarafından zihinleri çelinmiş olanlarca ileri sürülen ve Kürdistan’ın özgürleşmesinin İslam ve Arap Âlemi’nin birliğine zarar vereceği söylemi mesnetten yoksundur. 

Kürdistan halkının meşru temsilcisi olan siyasi aktörler ve bir bütün olarak Kürdistan halkı; Kürdistan halkının ekseriyetinin Müslüman olması itibariyle İslami ve aynı zamanda insani sorumluluklarının bilincindedirler. Ancak Kürdistan’ın komşusu ve  halkları Müslüman olan ülkelerin yönetimleri kendi sorumluluklarının bilincinde olmadıkları gibi, Kürdistan halkına karşı olan görevlerini yerine getirmede sınıfta kalmışlardır " ifade etti.
Basın açıklamanın sonunda Şeyh Said ve Dava arkadaşlarına rahmet ile anan Akaydın “Bu vesile ile Kürdistan İslami Hareketi / AZADÎ Hareketi olarak 1925 Kürdistan Kıyamının lideri Şehid Şeyh Said Efendi ve dava arkadaşlarını 90. yıldönümünde bir kez daha hürmet, minnet ve rahmetle anarken, Kürdistan halkının hak, adalet, hürriyet ve eşitlik davasının zaferle sonuçlanmasını, Kürdistan, Ortadoğu ve insanlık âlemi için gelecek günlerin barış, kardeşlik ve huzur getirmesini temenni ediyoruz” ifadeleri ile son buldu.
Basın açıklamasının sonunda grup olaysız ve sessiz bir şekilde dağıldı.

Editör: Haber Merkezi