398 DERSLİK İHTİYACI BULUNMAKTADIR.

Bismil’de İlköğretim ’de 25 bin 325, Ortaöğretim’de 5 bin 748 Öğrenci, Okul Öncesinde 2 bin 905, Yaygın Eğitim’de 5 bin 168 öğrenci olmak üzere toplam 39 bin 146 öğrenci bulunmaktadır. Öğrenci sayılarına baktığımda mevcut toplam, 713 derslik dışında, İlköğretim’de 265 derslik, Okul öncesinde 63, Ortaöğretim’de 70 derslik olmak üzere 398 dersliğe ihtiyaç bulunmaktadır. İlçede Öğretmen norm kadro olarak 1474 öğretmen ihtiyacı bulunurken, 1346 öğretmen vardır. Bu durumda 130 öğretmen açığı bulunmaktadır.

ORTAÖĞRETİM'DE YURT İHTİYACI

İlçede ortaöğretime devam eden öğrenci sayısında artış yaşanmaktadır.  İnşaatı devam eden, Kız Meslek lisesi, Köseli köyünde 24 derslik İlköğretim Okulu yapımı devam ederken, Yukarıharım’da  8 derslikli İlköğretim okulu yapımı tamamlandı.

Yatırım planlamasında, 6 adet Anaokulu, 39 farklı köylerde ilköğretim okulu, 6 adet lise ve 8 adet Yatılı olarak (Fen Lisesi, Anadolu öğretmen Lisesi, İmam hatip Lisesi, Sağlık Meslek Lisesi) ihtiyacı bulunmaktadır.

DERSLİK VE ÖDENEK İHTİYACI

Verilecek eğitimin niteliği açısından, derslik yetersizliği, okulların ödenek ve hizmetli ihtiyacı, kalite seviyesinin yükseltilememesi, gibi birçok sorun önümüzde duruyor. Kısacası ilköğretimin, ortaöğretimin ve yükseköğretimin birbirinden etkilenen pek çok sorunu mevcuttur.

KANTİN VE OKUL ÇEVRESİNDEKİ DÜKKANLARIN DENETİMİ

Bunların yanı sıra öncelikle çözülmesi gereken başka sorunlar da bulunuyor. Bir başka sorun ise, öğrencileri yakından ilgilendiren okullardaki kantinlerin denetimiyle ilgilidir. Bu kantinler ciddi bir şekilde kontrol edilmeli, Ayrıca okul çevresinde kantinler dışında okulun kapısı karşısında bir çok dükkân açılmıştır. Bu dükkânlar kontrol edilmemektedir. Okulların çevresindeki dükkânlarında sıkı bir denetime tabi olması gerekmektedir.  Öğrenci sağlığının güvence altına alınması için gıda ve fiyat denetimi yapılmalıdır.

            MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ EĞİTİM KALİTESİNİ YÜKSELTMEK İÇİN ÇABA SARFEDİYOR.

İlçe Milli Eğitim Müdürü Mehmet kemal Yılmaz, İlçede eğitim kalitesini artırmak için yoğun çaba sarf etmektedir. İlçede derslik ve öğretmen açığı kapatıldığı zaman eğitim kalitesi de yükselecektir.
 KALİTEYİ ARTIRMAK İÇİN DENETİM VE DEĞERLENDİRME ŞARTI

İlçe milli Eğitim Müdürlüğü,  İlçede eğitim kalitesi artırmak için Denetim ve Değerlendirmeye ağırlık vererek başarıyı yakalamaya çalışıyor
 Girdisi ve çıktısı insan olan eğitim sistemin temel taşı olan çocuklarımızın başarısını olumsuz etkileyecek bütün olumsuzlukları ortadan kaldırmak eğitimcinin görevidir.

 ÖĞRETMEN GÖREVİNİ YAPMALIDIR.

İlçede Madde bağımlılığı okullara kadar girmiştir. Bu konuda her Öğretmenin sınıfında çocukları takip etmesi, aileleri bilgilendirilmesi okula devam etmeyen öğrencileri takip etmesi gerekir. Öğretmenin bu konularda duyarlı olması gerekir.

BİSMİL'DE CİDDİ TOPLUMSAL SORUN; MADDE BAĞIMLILIĞI

Bismil’de ciddi bir toplumsal sorun haline gelen madde bağımlılığının, günümüzde sadece yetişkinler için değil, çocuk ve gençler açısından da tehdit unsuru oluşturuyor. Son yapılan araştırmalara göre; dünyada yasal olan madde kullanımının yüzde 20'lik kısmı sigara, yüzde 50'lik kısmı ise alkol olarak başı çekmektedir. Yasal olamayan maddelerde ise yüzde10 kullanımla esrar, yüzde14'le eroin ve yüzde 6'yla diğer tıbbi ilaçların kötüye kullanımı dikkat çekmektedir.

ÇOCUKLARIMIZA SAHİP ÇIKMALIYIZ.

Diyarbakır'da bulunan Çocuk ve Ergen Madde Bağımlılığı Araştırma ve Tedavi Merkezi ve  Diyarbakır ilimizde, Madde Bağımlılığı Tedavi ve Eğitim Merkezi (Umatem) tarafından yapılmaktadır. Yeşilay Derneği'nin yanı sıra; günümüzde Sağlık Bakanlığı  başta olmak üzere; Türkiye Uyuşturucu ve Uyuşturucu Bağımlılığı İzleme Merkezi (TUBİM), Sigara ve Sağlık Ulusal Komitesi (SSUK), ve birçok özel ve kamu kuruluşu tarafından yapılan çalışmaların tek amacı; özellikle çocuk ve gençlerimizi tertemiz, sağlıklı bir geleceğe hazırlayarak, toplumun hayat kalitesini arttırmaktır. Fakat bu da yeterli değildir. İlçede Öğretmen’den İmama ve Emniyet ile jandarman ile Toplumda duyarlı kişilerin madde bağımlısının önüne geçmek için daha etkin mücadele edilmesi gerekir. Bu çocuklar bizim çocuklarımızdır. Sahip çıkılması gerekir.

MADDE BAĞIMLILIĞINI ÖNLEMEDE AİLENİN YAPMASI GEREKENLER
Güçlü ve pozitif aile bağları kurmaya çalışmalı. Çocuğunuzla kaliteli zaman dilimleri geçirmeye özen gösterilmelidir.
Çocuğunuzun yaşamına ilgili olun ancak müdahale edici olmayın. İlgilerini, isteklerini, arkadaş çevresini tanıyın, neler yaptığından haberdar olmaya çalışın.
Aile içinde konulacak kurallarla düzenli bir hayata sahip olmasını sağlayın.Böylelikle yaptıklarından daha kolay haberdar olabilirsiniz.
Okulda geçirilecek zamanın arttırılmasını sağlayın. Okuldaki kulüplere veya spor aktivitelerine katılmasını sağlayın.
Okul başarısının yüksek olmasına özen gösterin.
Zararlı alışkanlıklar ile ilgili doğru bilgilenmesini sağlayıp, sizinle paylaşmasına izin verin.
Okul kurallarını öğrenin, çocuğunuzun kurallara uymasını sağlayın.
Arkadaş çevresindeki ısrarlarla baş edebilmesini sağlayabilmek için ‘HAYIR’ demesini öğretin.
Yaptıklarından dolayı tehdit etmeyin. Tehdit etmek sadece onu korkutur ancak etkili olmaz.
Sağlıklı bir yaşamın nasıl kurulacağını ve korunacağını öğretin.
Sorunları çözmek için başka yollar da olduğunu anlatın.
Amacınızın ona destek olduğunun anlamasını sağlayıp, anlayışlı ve tutarlı bir ilişki oluşturun.
Ona iyi bir model olun, yaptığınız davranışlar ile örnek olun.

MADDE KULLANMAYA BAŞLAMA NEDENLERİ

Anne/baba desteği ve sevgisinden yoksun olan bireylerin madde kullanmaya daha istekli olduğu düşünülmektedir.
Ailede madde kullanan birilerinin olması, bireye madde kullanmanın normal bir davranışmış gibi algılamasına neden olacağından, kullanımını da kolaylaştıracaktır.
Anne babanın çocuğa karşı aşırı toleranslı davranması, çocuğun doğru ve yanlış bilgileri karıştırmasına neden olabilir. Yanlış bir davranış karşısında tepki göstermeyen ebeveynler, genç yaştaki bireyin davranışın doğruluğu ve yanlışlığı konusunda emin olamamasına sebep olur.
Gencin kendisine model aldığı kişilerin madde kullanması(sigara, alkol vb) kişinin madde kullanmasını kolaylaştırabilir.

Bismil Haber Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni

 

Editör: Haber Merkezi