Dicle Elektrik Dağıtım A.Ş'nin (DEDAŞ) elektrik borçları bulunduğu gerekçesiyle birçok belediyenin elektriğini kesmeye başlaması ile birlikte, elektriklerin kesildiği ilçelerden biri de Diyarbakır'ın Bismil ilçesi oldu. İlçedeki Diyarbakır Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü'ne (DİSKİ) ait Su Terfi Merkezi'ne gelen DEDAŞ ekipleri, merkezin elektriğini kesti. Kesilen elektrik nedeniyle kuyulardan su çekilemeyince ilçe sakinleri susuz kaldı.

Elektriklerin kesilmesi üzerine Bismil Belediyesi Eş Başkanı Resul Sarı, DBP İlçe Örgütü eş başkanları Celile Kaplan ve A. Semet Biçimli ile birlikte DEDAŞ Bismil Şefliği'ne giderek yetkililerle konu hakkında görüştü.

Bir saat süren görüşmenin ardından hiçbir sonuç alamayan eş başkanlar, DEDAŞ Şefliği'nden ayrıldı.

Bunun özerine DEDAŞ binası ve Bismil Belediyesi önünde toplanan suları kesik yüzlerce vatandaş, buradan da elektriğinin kesildiği Su Terfi Merkezi'ne gitti. İlçe sakinleri geldikleri merkezde kesilen elektrik hattını kendileri yeniden bağladı.

Kesilen elektrikler yüzünden susuz kalınması üzerine Bismil İtfaiye Amirliği de zor durumda kaldı. Çıkabilecek olası bir yangına müdahale edemeyeceklerini belirten Bismil İtfaiye Amirliği, yaşanacak her türlü olumsuzluğun sorumlusu DEDAŞ olacağını kaydetti.

Konuyla ilgili açıklama yapan, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi eş başkanları, DİSKİ Genel Müdürlüğü'ne 90 milyon Tl borç çıkaran DEDAŞ'ın “hayali borçlar” peşinde olduğuna dikkat çekti.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi eş başkanları Gültan Kışanak ve Fırat Anlı yazılı açıklama yaparak DİCLE Elektrik Dağıtım A.Ş. (DEDAŞ) Genel Müdürü Murat Karagüzel'in iddialarını yalanladı. Karagüzel'in protokol yokmuş gibi davrandığı belirtilen açıklamada, "DİSKİ Genel Müdürlüğü ile DEDAŞ arasında 20 Şubat 2014 tarihinde imzalanan protokolün 3. maddesinde 'DİSKİ'ye ait 280160, 287370 ve 316830 No'lu elektrik abonelerinin (abone numaraları daha sonra değiştirildi) faturalarına tahakkuk ettirilen ve ihtilaf konusu olan dağıtım bedeli ve KDV'sinin ihtilaf çözülene kadar ödemesi yapılmayacaktır' ibaresi yer almaktadır. Protokolde açıkça yer almasına rağmen rakamlarla ifade edilen ve İçme Suyu Arıtma Tesisi, Atıksu Arıtma Tesisi, Pompa İstasyonu ve Acil Durumlar Pompa İstasyonu'nun elektriği kesilmiştir" denildi.. 

Editör: Haber Merkezi