Çöl ikliminin hakim olduğu Mezopotamya ovasında köylüler gündüz sıcaktan korunmak için özellikle tarlalarda çalışanlar yöresel puşi giyerken akşamları da damda kurma 'taht'larda serin havanın ve yıldızların seyretmenin tadını çıkarıyor.

Bismil'de gölgede zaman zaman 36 dereceyi bulan etkili sıcaklar yüzünden ev içinde yatamayanlar, damlara kurdukları demir ve tahtadan yapılma tahtlara serdikleri yatakla daha serin bir ortamda yatmaya başladı. Bismil’de dün gece akşam 23:00 sıralarında sıcaklık 32 derece olurken, Evlerde bulunan klimanın sağlıktaki yan etkisi nedeniyle damı açık bulunan vatandaşlar damda taht kurarak yazın serin havada yatmanın keyfini çıkarıyor.

Bismilliler gündüz yaşanan aşırı sıcağa inat bu sefer olabildiğince serin açık havada yıldızlar altında yatmanın büyük zevkini yaşıyor.

Tepe (Mahallesi) beldesindekiler de günün ağarması ile birlikte dama çıkıyor.

Termometrelerin 35 dereceyi gösterdiği Bismil ve yöresinde sıcakların bastırmasıyla klimalar ile serinlemek istemeyen mahalle sakinleri, damlarda kurdukları tahtlarda yatmaya başladı.

 

Aşırı sıcaklar yüzünden damda yatmak zorunda kaldıklarını anlatan Mehmet Hasip Kaya, Klimaların yetersiz kaldığını ifade ederek, "Bu nedenle evin damına çıkmaktan başkada seçeneğimiz yok. Damda yıldızlar altında serin bir ortamda uyuyoruz. Dedi.

Sıcaklardan dolayı Haziran ayı ile birlikte damlara çıktıklarını hatırlatan Halil İsmail Eroğlu, Aşırı sıcaklar yüzünden Bismil köylerinde herkesin evinin damında yatmak zorunda kaldığını aktarıyor. Eroğlu, "Bu nedenle her evin damında mutlaka bir veya 2 taht mevcut. Bazı kalabalık aileler damında 3 tane taht kurmak zorunda kalıyor. Akşam kararması ile birlikte evin hanımları yatak ve yorganlarını tahtın üzerinde kuruyor. Bazıları Akşam yemeğimizi bile tahtın üzerinde yiyor. Doğal ortamda serinlemeye çalışıyor." şeklinde konuştu.

Damda yatmanın sağlık açısında faydalı olduğunu ifade eden Gülistan Çelebi, “Bismil çok sıcak olduğu için damlara çıkıyoruz. Kendimize taht alıyoruz perdeyi etrafımıza sarıyoruz. Sıcaktan dolayı evde dayanamıyoruz ve onun için dama çıkıyoruz. Sıcak olduğu için dama çıkıyoruz.” dedi.

 KAYNAK ATÖLYELERİNDE TAHT YAPIMI DEVAM EDİYOR.

Bismil’de Sanayi sitesinde ve Tepe Mahallesinde Özmen Kaynak atölyesinde Taht yapılıyor. Tahtlar Demir ve tahtadan yapılıyor.

Tahtlarda yatılacağı zaman vatandaşlar birbirlerini görmemeleri için damın dört bir tarafına perde çekiliyor.

DAMDAN DÜŞMELERE KARŞI DİKKATLI OLMALARI GEREKİR.

Damdan yatmanın ve geceleri yıldızları seyretmenin zevki yanında, birde tahtlarında en büyük risk ise çocuk ve yaşlıların gece vakti tuvalet ihtiyaçlarını karşılama sırasında dengesini kaybedip düşmeleri oluyor. Yetkililer, son günlerde damdan düşme vakalarının arttığını belirterek, vatandaşları daha dikkatli olmaları konusunda sık sık uyarıyor. Vatandaşların damdan aşağı inerken dikkatli olmanın yanı sıra, merdivenlerin etrafı korumalı ve güvenlikli olması gerektiğini vurguluyorlar.

 

Editör: Haber Merkezi