BİSMİLLİ ÇİFTÇİLER DEDAŞ YETKİLİSİYLE VE TARIM  BAKANLIĞI NEZDİNDE YENİ SÖZLEŞME İMZALANDI. 
Dedaş ile yapılan yeni sözleşmenin Bismilli çiftçiler oy birliğiyle kabul edilirken, Bismil Pamuk üretricileri Birliği Başkanı Hasan Vural ve beraberindekilerin Ankara temasları ve dedaş ile yapılan sözleşmenin detayları  çiftçilerle paylaştı.   
 
BİSMİLLİ ÇİFTÇİLER RAHAT BİR NEFES ALDI.
 
Çiftçilerinde oy birliğiyle kabul edildiği uygulamada, 2013 yılı için Trafo bazlı olarak kabul edilecek. Dedaş 2013 yılı elektrik için Trafo bazlı ve trafo gücüne göre trafo başına 4.500-12.000 TL arasında ücret alınacak. 2014 yılı çiftçinin sulamada kullandığı elektrik bedelini 2013 yılı (yani Şimdiki blokede olan paradan kesilecek. 2014 yılı için Tahakkuk etmiş olan pamuk için 90TL/Dekar, mısıriçin70TL/Dekar ve buğday için de 20TL/Dekar olarak belirlenen elektrik bedelleri ile beraber geçen yıl ilan edilmiş olan trafo bazlı kampanya bedellerinin toplamından oluşan elektrik bedelini, 15.08.2014 tarihine kadar ödemeleri ve 2015 yılında sayaç takmayı kabul ve taahhüt etmeleri gerekmektedir. Geri kalan çiftçiye ödeme yapılacak. 2014 yılı için İlçe tarım Müdürlüğü ÇKS kayıtları esas alınacaktır. 2015 yılı için ise uzaktan sayaç okuma sistemi takılacak.
 
 
Değişen uygulamada çiftçi için karlı gözüküryor. Çiftçi  2013 yılı kesintilerden kurtulurken, 2014 yılı için ise Dedaş 2013 yılı desteklemesinde kesinti yapılacak. Kimi çiftçiler bu uygulamada memnun gözükmesede, çiftçilerin çoğunluğu bu uygulamada memnun gözüküyor.  
 
  
Yeni uygulamaya göre, 15.08.2014tarihine kadar, belirtilen esaslar dâhilinde 2013 ve 2014 elektrik borcunu ödeyerek 2015 sezonunda trafolarına uzaktan sayaç okuma sistemi takmayı kabul eden çiftçiler için ilave imkânlar oluşturulacak ve uygulanan kampanya bu kişiler için genişletilecektir.
DEDAŞ tarafından yapılan açıklamada, yeni düzenlemeye dâhil olmak isteyen çiftçilerin ilk ve temel şartın üç dönemi kapsayan anlaşmanın tüm şartlarını kabul etmek olduğunu ifade edildi.
 
Başak şehir de bir cafe çiftçilerle bir araya gelen Pamuk üreticileri Birliği başkanı Hasan Vural, elektrik sorunun halledilmesinden dolayı, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Tarım bakanı Mehmet Mehdi Eker'e  teşekkür etti.
 
Kabul edilmesini şart koştuğu şartları basın açıklamasında paylaşan DEDAŞ, bu şartlar kapsamında;
 
Tahakkuk etmiş olan pamuk için 90TL/Dekar, mısıriçin70TL/Dekar ve buğday için de 20TL/Dekar olarak belirlenen elektrik bedelleri ile beraber geçen yıl ilan edilmiş olan trafo bazlı kampanya bedellerinin toplamından oluşan elektrik bedelini, 15.08.2014 tarihine kadar ödemeleri ve 2015 yılında sayaç takmayı kabul ve taahhüt etmeleri gerekmektedir. Talep edilen bu elektrik bedeli,  2013 ve 2014 yıllarında yapılan sulamalar için geçerli olacaktır. Şu ana kadar helalleşme kampanyası kapsamında ödeme yapan çiftçiler de şartları sağlamaları halinde bu kampanyadan yararlanabilecektir.
 
 2015 döneminde sayaç takılmasını ve sayaca müdahale etmeyeceğini kabul ve taahhüt eden çiftçilerin tükettiği elektrik bedelinin tespiti için tarımsal sulama trafolarına OSOS takılarak uzaktan okuma sistemi tesis edilecektir. OSOS sisteminin kaydettiği elektriğin yüzde 41’i aylık faturalar halinde çiftçilerden tahsil edilecektir. Aylık fatura ödemelerinin ilk ihlalinde; kampanya iptal edilmiş sayılarak elektrik kesilecek, indirimler iptal edilerek tüketilen elektrik bedellerinin tahakkuk tarihinden itibaren tüm verileriyle işleyecek gecikme zammı dâhil olmak üzere hukuki yollardan tahsili yoluna gidilecektir. DEDAŞ tarafından bedelsiz olarak takılacak ölçü sisteminin muhafazasından çiftçi sorumlu olacaktır.
 
Sayaç takılamaması durumunda ürün, sulanan alan, kuyu derinliği su çekme mesafesi ve diğer etkenler dikkate alınarak komisyon marifetiyle belirlenecek tüketim miktarının yüzde 41’i, çiftçilerin 2015 yılında alacakları ilk tarımsal desteklemelerinden defaten veya aylık faturalar halinde 2015 yılı bedeli olarak tahsil edilecektir. Aboneliğini ve abone bilgilerini güncellemeyen çiftçiler hiçbir şekilde kampanyalardan yararlanamayacaktır.
Bu kampanyaya dâhil olduktan sonra kaçak veya usulsüz elektrik tüketiminin tespit edilmesi halinde; müşteriye sağlanan tüm kampanya indirimleri iptal edilip kaçak elektrik kullanım işlemi uygulanarak normal tarife üzerinden faturalandırma işlemleri yapılacak ve hukuki takip süreci başlatılacaktır.
Başlıkları altında belirtilen maddelerden talep edilenlerin çiftçiler tarafından yerine getirilmesi isteniyor.
Açıklamada ayrıca, belirtilen genişletilmiş kampanya şartlarının herhangi birinin yerine getirilmemesi veya uyulmaması halinde yapılması planlanan uygulamanın uygulanmasının söz konusu olmayacağı vurgulandı.
19.20140806191256.jpg
20.20140806191316.jpg       21.20140806191338.jpg         
Editör: Haber Merkezi