1931 yılında Bismil’in Yukarıdolay (fetlaJor) köyünde doğan Molla Mustafa, İlk eğitimini Babası Molla Hasan’da aldı. Vefat eden Molla Mustafa Tanrıkulu babası Molla Hasan Bismil’in Fetle (Yukarıdolay) 40 yıl Müderrislik yapmıştır.

Babasından küçük yaşlardan itibaren ilmi dersler alan Molla Mustafa, Sarf, Nahiv,  Akaid, Kelam, Tefsir, Hadis, Fıkıh alanlarında Babası Molla Hasan’da bıraz bilgi aldı.

Henüz küçük yaşta bir başına medrese tahsiline başlayan Seydê Molla Mustafa, Çalışkanlığı, ilme olan düşkünlüğü, sosyal kişiliğiyle kısa sürede kendisini Seydalarına ispatlar. Medresede ilim tahsil eder. İslami eğitimde takip edilen usül gereği Sarf ilmini öğrenerek tahsile başlar. Sonra Nahv, Mantık, Vad, İsti'are, Edebü'l-bahs ve'l-münazara, Beyan, Mea'ni, Bedi', Usülu'd-din, Usulu'l-fıkıh ve Kelam ilimlerini tahsil etti. İlim tahsilinden sonra hayatı boyunca ders verme, imamlık, vaizlik, tebliğ ve İslam'a davet gibi hizmetlerle meşgul oldu.

Bu yönüyle Molla Mustafa, bütün arkadaşları ve yöre halkı tarafından çok sevilmiş, örnek bir şahsiyet olarak halkın gönlünde hak ettiği yeri almıştır.

Daha sonra Çeşitli Medreselerde ilim tahsilinde bulundu. İlim tahsilini tamamladıktan sonra, Silvan ve Bismil köylerinde imamlık yaptı. Bu sürecin büyük çoğunluğu 30 yıl Bismil’in Çavuşlu köyünde geçirdi.

2-145.jpg

ÜSTAD BEDİUZZAMAN AŞIĞIYDI. ÇOK SAYIDA TALABE YETİŞTİRDİ.

Üstad Bedüzzaman kitap nüshalarının da yanında bulunduğu Molla Mustafa, islami tebliğde yapıyordu. Büyük bir Risaleyi nur ve Üstad Bediuzzaman aşığıydı. Molla Mustafa, ilçe halkının arasında meydana gelen sorunların çözümünde her zaman için arabulucu olmuş, birçok kan davası ve halk arasında çıkan tartışma ve anlaşmazlıkların sulhla sonuçlanmasına vesile olmuştu.

Çok sayıda talabe yetiştirdi. 49 yıllık İmamlık, İlim ve Tebliğ dolu bir hayat geride bıraktı. 88 yaşında hayata gözlerini yuman Molla Mustafa, sabah saat 09:00 da dünyadan veda etti.

Kolay değil böyle bir çınarın yetişmesi, o ilim, takva eriydi; konuşması zikir, susması tefekkürdü, bakışlarında ibret vardı, gerektiğinde kal ehli ve gerektiğinde hal ehli olurdu; yanına gelen Kürt gençlere İslami anlatır. Ceddimiz olan Kudüs fatihi Selahattin Eyyubi gibi olmalarını öğüt ve nasihat eder, Allah’ın Kelamı ve peygamberimizin sünnetini anlatırdı. Allah Molla Mustafa’dan razı olsun. Bismil Haber Gazetesi olarak Ailesine sevenlerine talebelerine başsağlığı diliyoruz. Allah rahmet eylesin. Kaynak: Bismil Haber

 

Editör: Haber Merkezi