. İl Tarım Ve Orman Müdürlüğü anız yangınların azaltılması için önemli bir çalışma hayatta geçirildi.

Bismil’de mısır hasadı sonrasında sürekli gündeme gelen, insanların nefes almasını zorlaştıran ve toprağa da büyük zarar verip çevre felaketine neden olan anız yangınlarına artık çözüm var. Bismil İlçe Tarım ve Orman Müdürü Remzi Çekiç’nın çabaları sonuç verdi.

BİSMİL’DE MISIR SAPLARI TOPLANARAK ENERJİ İÇİN GERİ DÖNÜŞÜMÜNDE KULLANILACAK. 

Mardin ili Derik’te kurulan enerji firması mısır hasadından sonra anızlar toplanıp balya yapılacak. Firmanın Genel Müdürü Volkan Turan Diyarbakır İl Tarım Ve Orman Müdürü Mustafa Ertan Atalar’ı ziyaret etti.

Konuyla ilgili Diyarbakır İl Tarım Ve Orman Atalar, yaptığı açıklamada bölgede mısır hasadından sonra tarlaların temizleneceği çiftçilerimiz bu konuda giderleri olmayacağı ilçemizin de temiz dumansız hava sahasına kavuşacağını belirtti.

Firmanın Genel Müdürü Volkan Turan yaptığı açıklamada, bunlar geri dönüşümde kullanacaklarını belirti.

Konuyla ilgili olarak açıklamada bulunan Diyarbakır İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Ertan Atalar, “İlimizde yaklaşık 5 gündür, tane mısır hasadı başlamış durumdadır. Tane mısır hasadında İl Müdürlüğü olarak hem tane kaybının oluşmaması için hem de mısır hasat edildikten sonra anızların yakılmamasıyla ilgili gerekli tedbirleri almaya çalışıyoruz. Her gün sahada bir ekibimiz düzenli olarak hasat yapan bütün biçerdöverleri kontrol etmektedir.

“ANIZLAR ENERJİ SANTRALLERİNDE BİYO KÜTLE OLARAK KULLANILACAK

Anızların yakılmaması için yoğun çalışmalar yürüttüklerini belirten Müdür Atalar, “İlimizde başta Valimiz olmak üzere tüm kurum kuruluşlar, Sivil Toplum Kuruluşların hepsi bir şekilde anızların yanmaması için çalışıyor.  Derik’te enerji firmasının Genel müdürü bizi ziyaret etti. Bismil ve Çınar bölgesinde 20 adet balya makinası ile tırmıklı bir traktör anızların balyalamayla ilgili bir çalışma içerisine girecekler.  Tarlalarımızın hemen hemen hepsinde böyle bir toplama işi olacağını beklemekteyiz. İnşallah bu balya ile artık anız yangınlarımız da olmayacak.  Hem tarlalar temizlenecek ve Anız yangınlarından kurtulmuş olacağız. ” ifadelerini kullandı.

20 ADET SAP VE SAMAN TOPLAMA MAKİNASI GELİYOR.

Bismil’de özellikle mısır hasadı sonrasında anızlarının yakılması nedeniyle Hem Bismil ve hem de Batman kentinin duman ve is altında kaldığını, insanların 'nefes alamaz' hale geldiğini vurgulayan Bismil İlçe Tarım ve Orman Müdürü Remzi Çekiç yaptığı açıklamada,

"Çevre felaketine yol açan, toprağa ve içindeki yararlı canlılara zarar veren, nefes almayı dahi güçleştiren bu sorun,  her yıl tekrarlanıyor ama yapılan uyarı ve denetimlere, kesilen cezalara rağmen  bir türlü çözülemiyordu. . Bu konuda üreticilerin bilinçlenmesi çok önemlidir. Mardin Derik ilçesinde kurulan Enerji firması geri dönüşümde kullanılması için talebi oldu. Bismil’de yaklaşık 200 bin dönüm Mısır tarlası temizlenecek. Artık Bismil anız yangınlarından kurtaracaktır. Dedi.

YAPILAN ÇALIŞMA MEYVESİNİ VERDİ.

Bismil İlçe Tarım ve Orman Müdürü Remzi Çekiç, Bismil Kaymakamımız ve Belediye Başkanımız Sayın Hamza Türkmen'nin destekleriyle inşallah anız yangınlara çözüm bulunacaktır. Bir kere tarladaki mısır sapı uygun bir şekilde uzaklaştırılacak. Bu çiftçilerimiz için ciddi bir sorundu. Ayrıca anız yakımı önlenecek. Biliyorsunuz her yıl anız yakılmaması için çalışmalar yapıyor. Dedi.

Çiftçilerimiz maalesef yapılan denetim ve uyarılara, kesilen cezalara rağmen, çeşitli gerekçelerle anızı yakma yoluna girdiklerini ifade eden Çekiç, Gerekçeleri de, 'Daha iyi bir tohum yatağı hazırlamak, yabancı ot ve haşereleri yok etmek, hasat sonrası diğer bir ürünün ekimine geçebilmek' olabiliyor. Ancak bu gerekçelerle elde edilecek fayda, toprağa ve çevreye verilecek zararın çok altında kalıyor. Yakılan anız nedeniyle tarım topraklarında karbon ve azot oranı, dengesi bozuluyor. Tarlalarda çok kolay hastalık yaşıyor ve verim oldukça düşüyor. Çiftçiler anız yakarak tasarruf ettiklerini düşünüyor ama kendilerinin neden olduğu bu sorunları aşmak için çiftçimiz anız yakıp çevreye ve toprağa zarar verdiği gibi ekonomik olarak aslında kendisini de mağdur ediyor. Bu konuyla ilgili bir kaç aylık bir çalışma meyvesini verdi. Bismil’de 200 bin dönüm Mısır tarlası var. Enerji firması tarafından 20 Saman Toplama makine ve ekipmanları ile Bismil de sahada olacak. Bu gün 5 tane saman toplama makinesi Tepe tarafına gönderiyoruz. Hedefimiz hem çiftçi kazanması ve hem doğal denge bozulmamasıdır. Ayrıca bu saman makineleri Bismil çiftçilere örnek te olacak. Anıza doğrudan ekim yapılmasını mümkün kılan tarım makinalarının da çiftçilerimiz tarafından yaygın şekilde kullanılması için teşvik edilmiş olacaktır. Diye konuştu.

 

Editör: Haber Merkezi