Kurumla ilgili bir faaliyete katılmak üzere Bismil ilçesine giderken Üçtepe mevkisinde yol kenarında bir tarlada anız yakıldığını fark eden Müdür Koçkaya, aracı durdurup, anız yakan köylülerin yanına gitti. Koçkaya'nın, kendisini tanıtıp anız yakmanın suç olduğunu belirtmesi üzerine köylüler, şaşkınlıklarını gizleyemedi.

Müdür Koçkaya, aracından tutanak dosyasını getirterek, tarla sahibi çiftçi Selahattin Gül hakkında anız yaktığı gerekçesiyle yasal işlem yaptırdı.

 Açıklama yapan Koçkaya, anız yangınıyla mücadele kapsamında bu yıl yoğun bir çaba ortaya koymalarına rağmen hala lokal olarak anız yakımının olduğunu, bu nedenle üzüntüsünü yaşadıklarını söyledi.

Diyarbakır Valiliğince yayınlanan genelgeyle anız yakımının önlenmesi amacıyla hasat döneminde tüm biçerdöverlere "sap toplamalı saman makinesi" takılmasının zorunlu hale geldiğini ifade eden Koçkaya, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın da çiftçilerin bu makineyi satın alabilmesi için yüzde 50 hibe desteği verdiğini belirtti.

-"Anız yakımı uydudan tespit ediliyor"

Anız yakımıyla mücadelenin bir diğer boyutunun da "uydu takip sistemi" olduğuna dikkati çeken Koçkaya, şöyle dedi:

"Uydudan 15 günde bir görüntü alıp anız yakan tarla sahiplerine cezai işlem uygulama yoluna gittik. Çünkü anız yakmak Kabahatler Kanununa göre suç teşkil ediyor. Biz samanın içindeki kırık taneleri yakacak kadar zengin bir ülke değiliz. Çevreyi kirletecek lükse de sahip değiliz. Bakın çiftçi şu anda toprağın bütün verimli tabakasını yakıyor. Ancak anız yangınlarını tamamen sonlandırmak için işlem yapmak zorundayız. Aldığımız önlemlerle Diyarbakır'da anız yakılmasını yüzde 90 oranında düşürdük. Diyarbakır halkı anız yangınlarındaki başarıdan dolayı bizi taktir ediyor. Ancak hala lokal yangınlar görmek bizi üzüyor. Hedefimiz bu yangınları tamamen sona erdirmektir. Bakanlık ve valiliğimiz bu konuda tam destek veriyor. Ancak hala bu uyarılara uymayan vatandaşlarımızın olması bizi üzüyor. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü mevzuatına göre anız yakmanın dekar başına 16 lira cezası var. Biz bu tutanakları oraya gönderiyoruz. Hasat sezonunda Kabahatler Kanununa göre biçerdöverine sap toplamalı saman makinesi takmayan çiftçilere de 154 lira ceza kestik."

-"Vicdanen rahatsızım"

Hakkında tutanak tutulan çiftçi Selahattin Gül, anız yaktığı için pişman olduğunu söyledi.

İmkanları olmadığı için sap toplamalı saman makinesi satın alamadığını ifade eden Gül, "Anız yakmanın suç olduğunu biliyoruz. Vicdanen de rahatsızım. Anızın ne kadar faydalı olduğunu biliyorum. En kısa sürede sap toplamalı saman makinesi alacağım" dedi.

Bunun üzerine Koçkaya, kendilerine başvurmaları halinde bu makineden satın alabilmeleri için bakanlığın sunduğu kolaylıkla ilgili bilgi vereceklerini belirtti.

 

Editör: Haber Merkezi