BİSMİL’DE SULU TARIM ARAZİLERİ TEHDİT ALTINDA, ACİLEN DİCLE BARAJI VE BATMAN BARAJINDAKİ HİDROLİK ELEKTRİK SANTRELLERİ DURMASI GEREKİYOR.  BARAJLARDA SU KALMADI. 
YAZIN BİSMİL ARAZİLERİ SUSSUZ KALABİLİR. 
Diyarbakır ilinin, Bismil ilçesi Dicle kenarında araziler Üçtepe, Köseli, Aralık, Korukçu, Yenice, Tepe, Kurudere, Sarıköy, Bozcalı, Merdan, Aluç, Karacık, Şahintepe ve Aygeçti köyleri yaz döneminde Dicle nehri kuruduğu zaman Dicle ve kralkızı barajı devreye giriyordu ve su bırakılıyordu. Batman Barajı Sağ sahil bölümü sulama kanalları ile Bismillin 21 köyüne sulama yapıyordu. Bu sene Batman, Dicle ve Kralkızı barajında su yok. Buna rağmen Dicle ve Batman Santralleri Bölge Müdürlüğü hala Elektrik santralleri durdurmamış, suyu harcıyor. Peki yazın çiftçiler ne yapacak. Yazık değil mi? Tarlaları kuruması; 

 DİCLE VE BATMAN BARAJI ELEKTRİK SANTRALLERİ KURAKLIĞA RAĞMEN HALA ÇALIŞIYOR. ÇİFTÇİYİ DÜŞÜNEN YOK. 

Barajlardan su seviyesinin sıfırlandığına dair gelen haberlerle kuraklık, gündemde pandeminin bile önüne geçmiş durumda olduğunu ifade eden Sanayici ve Kanaat Önderleri Üyesi Musa Çelebi konuyla ilgili yaptığı açıklamada, Bismil’de 600 bin dönüm sulanabilir arazilerden yaklaşık 200 bin dönüm arazi, Dicle Barajı ve Batman Barajı sağ sahil bölümü sayesinde sulanmaktadır.  Barajların alarm vermesiyle endişeler, ‘Bismillin arazileri yazın susuz mu kalacak?' ekseninde ilerliyor. Dicle Barajı ile Batman barajı elektrik santralleri acilen durdurması ve barajlarda su tutulması gerekir. Aslında bunu 2 ay önce yapmaları gerekiyordu. Dicle ve Batman Santralleri bölge müdürlüğü ile Devlet Su işleri Diyarbakır Bölge Müdürlüğü görevini yapmadı. En azında şimdi elektrik santralleri durdurup, barajlarda suyu tutulması gerekir. Yoksa Allah göstermesin yazın Ağustos ayında Dicle nehri ve Bismil’deki 21 köyü sulayan Sağ sahil kanalları suyu kuruyabilir. Dedi. 

60-011.jpg

BİSMİL KANAAT ÖNDERLERİ DERNEĞİ HAREKETTE GEÇTİ. 
"BARAJ SULARI YAKLAŞIK 15 METRE ÇEKİLDİ"

Dicle Barajı ve Batman Barajı üzerinde su seviyelerinin 10-15 metre arası düştüğünü ifade eden Bismil Kanaat Önderleri Derneği Başkanı Hasan Vural "Sularımız azalmaya başladı, su seviyesi düşmeye devam ediyor. Dedi.
Dicle ve Batman Barajı üzerindeki elektrik santrallerin durdurup, Barajlarda su tutması Bismil için hayatı bir önem arz ettiğini ifade eden Bismil Kanaat Önderleri ve Bismil Pamuk üreticileri Birliği Başkanı Hasan Vural yaptığı açıklamada, Dicle ve Batman santralleri Bölge müdürlüğüne gittim. Bölge Müdürü Serbülent Çelikal ile görüştük. Batman barajı hem Dicle ve kralkızı santralleri bu müdürlüğe bağlı, dedim. Su konusunda çok sıkıntılıyız. Barajlarda su seviyesi çok düşük, hem Dicle ve hem Batman barajı su seviyesi düşmüş, Bismil’de 200 bin tarım alanında hem pamuk ve mısır ekilmeyecek. Çiftçi perişan olacak. Müdür Serbülent beyin elektrik santralleri durdurulması için kendisine herhangi bir talimat gelmediğini ifade etti ve işin ciddiyeti şimdi farkına vardım. Dedi.  DSI’ye yazı yazdık. Daha sonra Genel müdür ile görüştük. İşi bizzat takip ediyoruz. Dedi. 

ELEKTRİK SANTRELLERİ HALA ÇALIŞIYOR. 
Fakat hala elektrik santralleri çalıştığını ifade eden Vural, Bu işin takipçisi olmamamız gerekiyor. Barajlarda arazilerin sulanması için 400 milyon metreküp ihtiyaç varken,  şu an 70 milyon metreküp su var. Bir an önce Hidrolik elektrik santralleri durması gerekir. Şu an elektrik santralleri sürekli çalışıyor. Su boşa akıyor. Bu konu üzerinde Kanaat önderleri ve Çiftçilerimiz desteğiyle ilgili birimlerle irtibat halinde olacağız. Önümüzdeki hafta Kanaat Önderleri yönetim kurulu birlikte yine DSI ve  Dicle ve Batman Santralleri Bölge müdürlüğünü ziyaret edip, gerekirse Ankara’ya gideceğiz. Dedi. 

05-097.jpg

DİCLE BARAJI VE HİDROELEKTRİK SANTRALI HAKKINDA BİLGİ
Dicle Barajı ve Hidroelektrik Santrali, Diyarbakır ili sınırları içerisinde Diyarbakır'a 50 km mesafede, Maden ve Dibni çaylarının birleşerek Dicle Nehri'ni meydana getirdiği mevkiiden 800 m mesafede ve Kralkızı Barajı aksının 22 km mansabında yer almaktadır. 

Projenin amacı sulama ve enerji olup Dicle sağ sahil ovalarından 126.080 hektarlık arazi sulanacaktır. Ayrıca santral 2 × 55 = 110 MV gücünde olup yılda 298 milyon KWh elektrik enerjisi üretecek kapasitededir. Bu Barajın Bismile faydası; Özellikle Üçtepe, Köseli, Aralık, Korukçu, Yenice, Tepe, Kurudere, Sarıköy, Merdan, Aluç, Karacık, Şahintepe ve Aygeçti köyleri arazileri sulama boruları ile sulama yapıldığı için kuraklık durumunda Dicle nehrinde su kalmadığında nehre su bırakmaktadır. Böylece ürün kurtarmış oluyordu. 
Şu an Barajda su kalmamış, olan suyunda elektrik santraline gidiyor. Şu an sulama olmadığı için, Dicle’den akan su boşa harcamış olmaktadır. Kuraklık nedeniyle elektrik santralı yazın çalışırsa hem elektrik üretilir, hem de araziler sulama için kurtarmış olur. 

BATMAN BARAJI VE HES TESİSLERİHAKKINDA BİLGİ;
Barajın yerden yüksekliği 85 metre ve genişliği 530 metre olan Batman Barajının Kurulu gücü 198 MW, yıllık enerji üretimi 483 GWh’dir. Batman barajının rezervuarından temin edilecek sularla sulanabilir arazilerden yaklaşık 337 bin dekar sahanın sulanması amaçlanmaktadır. Batman Barajı rezervuarından ayrılan iki kolla sol sahil ve sağ sahil sulamaları inşa edilmiştir.

A) BATMAN SOL SAHİL SULAMASI
Batman Barajından temin edilecek sular ile Batman Çayının sol sahilinde Batman ili dahilinde yer alan sulanabilir arazilerden 7.107 ü cazibe, 8 757 ü de pompaj olmak üzere toplam 15 864 hektar alan sulu tarıma kavuşturulmuştur.

B) BATMAN SAĞ SAHİL SULAMASI
Batman Barajının sağ sahilinden başlayan sağ ana kanal ve tesisleri Diyarbakır İli Silvan ve Bismil ilçeleri sınırları dahilindedir. Batman Barajının rezervuarından temin edilecek sular ile Diyarbakır ve Batman ili ile Bismil ilçeleri dahilinde yer alan sulanabilir arazilerden toplam 18 593 ha.(revize sulama alanı 17 880 ha) sahanın cazibe ile sulanması amaçlanmaktadır. Bismilli ilgilendiren Batman sağ sahil barajı bölümüdür. Bismil’de sağ sahil 21 köy arazileri sulanmaktadır. Kuraklığa rağmen barajda su tutulması gerekirken, Elektrik santrelli hala çalışıyor. Kimse demiyor. Yahu 2 ay sonra tarlalar sulanacak, Neden elektrik santralleri durdurulmuyor. Elektrik santralleri yazın çalışsın. Tarım Ülkemizi için çok önemlidir. Yanlış bir hareket hem çiftçiyi bitirir. Hem ülke ekonomisi için bir kayıp olacaktır.

 

Editör: Haber Merkezi