Hububat hasadının ardından başlayan ve bir türlü önüne geçilemeyen anız yangınlarıyla ilgili Batman Valiliği tarafından yapılan yazılı açıklamada, 2015-2016 yılında anız yakan 179 kişiye toplam 443 bin 859 TL idari para cezası kesildiği belirtildi.

Toprağın yapısına, çevre ve insan sağlığına zarar veren anız yangınlarının önlenmesi konusunda çalışmaların devam ettiği belirtilen açıklamada, Anız yangınlarının önlenmesi amacıyla; Batman İli genelindeki tüm köylerimizde, bilgilendirme çalışmaları yapılmıştır. Anız yangınları ile mücadelede görevli teknik personelimizin katıldığı bilgilendirme çalışmasında; anızın önemi, anız yangınlarının toprağa ve çevreye verdiği zararlar, anız yangınlarının önlenmesine yönelik eğitim yayım faaliyetleri ile yanan alanlara yönelik yapılması gereken iş ve işlemler hakkında açıklamalar yapılmıştır. Ayrıca, uyarıcı broşürler dağıtılarak muhtarlarımıza Valilik Tebliği elden teslim edilmiş ve gerekli duyurular yapılmıştır.” denildi.

Anız yangınlarıyla ilgili eğitim çalışmaları da yapıldığı hatırlatan açıklamada, “Anız yangınlarının önlenmesi amacıyla yürütülen çalışmalar hububat biçerdöver kontrolleri ile başlatılmış olup, teknik elemanlar tarafından biçerdöver kontrolleri yapılırken, anız yangınları konusunda eğitim yayım çalışmaları da yapılmıştır. Anız yangınları konusunda bilinçlenmeyi sağlamak amacıyla, 8 Adet ‘Anız Yangını' konulu pankart, şehrin görünür yerlerine asılarak bu konuda halkımızın farkındalığı sağlanmıştır. Bütün çiftçilerimize uyarı amaçlı, belli aralıklarla 3 defa kısa mesaj (sms) gönderilmiştir. Hutbe ve vaazlarda anız yangınları konusunda bilinç oluşturulmaya çalışılmıştır. Valiliğimizce anız yakan çiftçilerin tarımsal destek primlerinin kesilmesi yönünde çalışmaların yapılması için Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına yazı yazılmıştır.” ifadelerine yer verildi.

Batman genelinde 2015-2016 yılında 20 Eylül 2016 tarihi itibariyle 179 kişiye 11 bin 391 dekar anız yakılan alan için toplam 443 bin 859 TL idari para cezası uygulandığı ifade edilen açıklamada, anız yangını çıkaranlara karşı idari para cezası uygulamaları eksiksiz devam ettiği kaydedildi.

Açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi: “Kurum ve kuruluşlarımızın koordineli çalışmaları sonucunda Batman İli genelinde anız yangınları minimize olmuş durumdadır. Özellikle ilimize komşu Diyarbakır iline bağlı Bismil ve Silvan ilçelerinde yakılan anız yangınlarının oluşturduğu dumandan ilimiz olumsuz yönde etkilenmektedir. İlimize komşu Diyarbakır ili sınırlarında yakılan anız yangınlarının önlenmesi için Diyarbakır Valiliği ile gerekli yazışmalar yapılmıştır. Bu hususta ki çalışmalarımız devam etmektedir.

200.jpg

Editör: Haber Merkezi