'PAMUKTA İSTİKRAR İÇİN TEK BALYA SİSTEMİ OLMALI'
Bu günlerde balya fiyatı Kg olarak yaklaşık, 7,00 TL çıktığı ve istihdam sağlayan pamukta, üretiminin teşviki ile ithalatının önüne geçilmesi için "destekleme prim miktarının" artırılmasının ve Çırçır fabrikalarının tek balya sistemine geçişi şart olduğunu ifade edildi. 


GAPUTEM , Proje koordinatörü Şehmus Atakul, Takım Lideri Mike Burchell, Kilit Uzman İlhami Birkan, Müdür Vekili Kudret Berekatoğlu, Uzman Mustafa Ertan Uzay ve Tercüman Şervan Lezan’dan oluşan proje ekibininde katıldığı toplantıda Pamuk Lifi İmalatında Bölgesel Sınai İşbirliği Projesi kapsamında Diyarbakır İlinde pamuk lifi üretim ve işleme sektöründe faaliyet gösteren firmalara yönelik Müşteri İlişkileri Yönetimi Eğitimi verildi.


Diyarbakır Hilton Otel'de düzenlenen eğitime firmaların yansıra Pamuk Üreticileri Derneği ve Diyarbakır Ticaret Borsası temsilcileri de katıldı. 


Bismil'de Tepe Çelebi ve Mega Çırçır işletme yöneticisi Musa Çelebi'nin gazetemize verdiği bilgilere göre toplantıda dile getirilen konular aşağıda belirtilmiştir. 
Diyarbakır-Şanlıurfa'da pamuk çırçırlarının kalite ve standartlarını geliştirecek.
Güneydoğu Anadolu Uluslararası Tarımsal Araştırmalar ve Eğitim Merkezi tarafından hazırlanan ve Avrupa Birliği tarafından onaylanan 'Pamuk İpliği Üretiminde Bölgesel Endüstriyel İşbirliği Projesi' ile bu Proje, Diyarbakır-Şanlıurfa illerindeki pamuk çırçırlarının kalite ve standartlarını geliştirecek.

Bölgede pamuk kalitesinin artırılması ulusal ve uluslararası pazarlarda rekabet edebilirliğini sağlamak amacıyla pamukta kalite standardının oluşturulmasının hedeflendiğini anlatan Mike Burchell, projenin bu anlamda büyük önem taşıdığını söyledi.  Burchell, proje kapsamında Diyarbakır'da akredite olmuş bir pamuk analiz laboratuarı, tek balya sistemine geçişinin sağlanması ve uluslararası alanda ürünlerin pazarlanabileceği web portalı oluşturulacağını belirtti.

SUNUMDA DİLE GETİRİLEN KONULAR
Sunumda özellikle, GAP projesinin aşamalar halinde gerçekleşmesi ile artan sulu tarım alanlarına paralel olarak pamuk ekim alanları ve üretiminin arttığı, bu artışa paralel olarak bölgede pamuğa dayalı sanayi sektörü olarak çırçır-presse işletmeleri sayısında artış meydana geldiği vurgulandı. Ancak, bu artışın diğer tekstil sektörü sanayi zinciri işletmelerinde gerçekleşemediğine dikkat çekilirken, bölgede faaliyet gösteren çırçır-presse işletmelerinde sektörel, temel ve yapısal yönden sorunlar yaşandığı ve bölgesel yatırım ve kalkınma programları, tekstil eylem planları gibi bölgenin sosyoekonomik yapısına yönelik sanayi iyileştirme programları ile bölgenin tarıma dayalı sanayiye özellikle tekstil sektörüne dayalı bir kalkınma modeline ihtiyacına dikkat çekildi.
 
Çırçır-Presse işletmelerinde üretilen lif pamuğun denetiminin artık tek balya sistemine göre yapılmasının gerekliliğini ifade eden proje uzmanları, bu sistem ile lif numunelerinin laboratuvarlarda uluslararası lif kalite değerlerine göre sınıflandırılacağını belirtti. Böylece oluşan sistem ile alıcı ve satıcı arasındaki ticari güvenin sağlanacağı, pamuk ve pamuğa dayalı sanayinin bölgede köklü gelişiminin sağlanması için ilgili kurum, kuruluş ve STK’ların işbirliklerinin gerekliliği vurgulandı.

GAPUTAEM BÜNYESİNDE AKREDİTE OLMUŞ BİR LİF KALİTE ANALİZ LABORATUARI KURULACAKTIR
1- Laboratuarda GAPUTAEM ve Ekonomi Bakanlığı Ürün Güvenliği ve Denetimi Genel Müdürlüğü Tarım ve Gıda Dairesi teknik elemanları görev yapacaktır. 
2-Diyarbakır ve Şanlıurfa illerinde faaliyet sürdüren 50 adet Çırçır-prese İşletmesi projeye dahil edilerek, bu işletmelere üretilen her balyadan numune alacak şekilde, Numune Alma Setleri yerleştirilecektir. Bu sistemle her balya tek tek barkotlanacaktır. Böylece Ekonomi Bakanlığı Ürün Güvenliği ve Denetimi Genel Müdürlüğünün 2009 yılında yayımlamış olduğu tek balya sistemine geçiş tebliğinin uygulamasına pratikte geçilmiş olacaktır. 
3-Alınan numuneler, laboratuarda analiz edildikten sonra, sonuçları Laboratuarda görev yapan Ekonomi Bakanlığı Ürün Güvenliği ve Denetimi Genel Müdürlüğü Tarım ve Gıda Dairesi teknik elemanları tarafından onaylanacaktır. 
4-Çırçır-prese İşletmelerindeki her balyanın analiz sonuçları, GAPUTAEM de kurulacak olan çevrim içi web portalında yayımlanacaktır. İplik ve dokuma sanayinde faaliyet sürdüren işletmelere verilecek bir şifre ile, bu portaldan istediği kalite ve evsaftaki lif pamuğun hangi işletmelerde olduğunu tespit ederek, siparişini verecektir. Böylece işletmeler arasındaki kalite ve fiyat uyuşmazlıkları ortadan kaldırılmış olacaktır. 
5-Proje kapsamındaki tüm işletmelere eğitim verilecektir. 

Haber Kaynağı: Musa ÇELEBİ

 

5-021.jpg

4-042.jpg

2-058.jpg1-053.jpg
crmimg_8665.jpg6-018.jpgcrmimg_8675.jpg

Editör: Haber Merkezi