BİSMİL’DE KALİTELİ PAMUK İÇİN NELER YAPILMALIDIR.

Türkiye’de yıllara göre yine değişmekle birlikte 2013-2014 yılında 924 bin ton lif pamuk ithal edildi. Türkiye lif pamuk üretimi ise 550-650 bin ton civarında. İthal edilen pamuğu, ülkemizde üretebiliriz. Bu pamuğun üretilmesi için de çiftçinin girdi fiyatlarının aşırı yükselmesinin önlenmesi, ÖTV ve KDV gibi vergilerin ağır yükünün kaldırılması, yetersiz kalan pamuk destekleme priminin 75 kuruşa çıkarılması gerekiyor."

Dünya Tekstilcilerin, Amerikan ve Yunan pamuğu karşısında Türkiye pamuğunu tercih edebilmesi için gerekli kalitenin yakalaması için çalışmaların yapılması gerekir.

Bismilli üreticiler, öncelikle temiz bir ürün elde etmek için çaba göstermeliyiz. Hasatta kontaminasyona dikkat ederek, Defolyant uygulamasında etkili ilacı doğru dozajda ve zamanda kullanmalıyız. Yaş pamuk kesinlikle toplamamalıyız. Çırçırcılardan da buradan bir istekte bulunmak istiyorum. Kaliteli bir ürün, tüm sektöre kazandırır. Ön temizleme üniteleri olmayan çırçırcıların ön temizleme üniteleri kurmaları, sektörde kalitenin yakalanması konusunda önemli bir adım olacaktır. Bu yıl pamuk borsasındaki tahtada, renk yazılmaya başlanmıştır. Bu konuda da titiz olunması, Bismil pamuğunun hak ettiği değeri bulmada önemli bir katkı olacaktır. Ayrıca kaliteyi yakalayan üreticimizin malına da daha yüksek fiyat vermek, kaliteli mal üretmeye teşvik edecektir."

Bismil pamuğun Ege pamuğundan Preseli Lif balyada Kg 0,30 Kr daha düşük olmasının nedeni; TEMİZ VE KALİTELİ PRESELİ LİF BALYA PAMUK ÜRETİLMEMEMİZDİR.

PAMUĞUMUZUN DEĞER KAYBETMESİNİN SADECE BİR NEDENİ DEĞİL BİR KAÇ NEDENİ VAR.

2-Çırçır fabrikaların sahipleri çiftçiden pamuk alırken sınıflandırma yöntemi kullanmadı. Tohumuna göre pamuk ayrılması gerekiyordu. Hem tohumun pamuktaki lif uzunluğu mukavemeti ayrıdır. Hepsini birbirine karıştırarak işledi. Balyada tek standardizasyon olmadı. Bu sefer iplikçiler güneydoğu balya fiyatı düşük almaya başladı.

3-Türkiye’nin her yerinde pamuk toplamada sadece biçerler 1. Kırım toplanırken, bizde 1. ve 2. Kırım toplama yapılıyor.  Çiftçi pamuğa yeterli ve kaliteli yaprak ilacı atmıyor. Çiftçi birkaç kuruş daha fazla kazanayım diye, Pamuk yaprakları daha yeşilken, biçer hasadı yapıyor. Böylece ürün olgunlaşamadan biçiyor.  Hem kalitesi düşüyor. Hem de yeşil yaprağın rengi pamuğa geçiyor. Pamuk renk almış oluyor. Böylece kaliteli iplik üretilmiyor. Dolaylı yoldan çiftçi daha fazla zarar ediyor. Farkından değil, Örnek elma veya domates olgunlaşmadan toplarsan. Kimse yiyemez. Pamukta böyle kıvamına gelmesi gerekir. 

4-Bu konuda hem çiftçi hem de çırçır fabrikası görevini yapmamaktadır. Böylece güneydoğu pamuğu fiyatı borsada düşüyor. Hem çiftçi kaybediyor. Hem çırçır fabrikası kaybediyor.

5- Bismil pamuğunun kalitesini koruyabilmek için üreticiler olarak yaş pamuk toplama konusunda titiz davranmalıyız. Sadece üreticinin titiz davranması yetmez. Sektörün diğer ayağı olan çırçırcılarında yaş pamuk almamalarını sağlayacak bir sistemi oluşturmaları Bismil pamuğunun kalitesinin korunmasında önemli hale gelecektir. Unutmayalım; Bismil pamuğu bir zamanlar kalitesinin taklit edildiği bir pamuktu. Pamuğumuzun kalitesinin bozulmasını engellemek ve hak ettiği Bismil pamuğu kalitesini kazandırmak için hepimize görev düşüyor.

6- Veri güvenilirliğinin daha iyi olmasıyla yetiştiriciler pamuklarına daha iyi fiyatlar biçebileceğini umuyor çünkü daha güvenilir ve tekrarlanabilir derecelerde pamuk elde ediyorlar. " Bismil pamuğunun elyaf kalitesinde tutarlılığın artması için ıslah çalışmalarına ve daha iyi hasat ile çırçırlama teknolojileri çok önemlidir.  Bismil’de tüm çırçır fabrikalarından yenileme ve standartta göre pamuk üretildiği zaman genel olarak, elyaf kalitesi artar ve her yıl daha iyiye gidecektir.

7- Bismil’de makineli pamuk hasadında ürünün kalitesinin bozulmaması için gerek çiftçilerin gerekse makine sahiplerinin gerekli özeni göstermeleri çok önemlidir. Bismil ovamızda pamuk hasadı için, gerekli şartları taşımayan ve rutubetli pamuk hasat eden makine ve ürün sahiplerinin ve Üretici de makine operatörleri de pamuk hasadını zamanından önce yapılmaması gerekir. Bu pamuk kalitesi için çok önemlidir.

8- Bu çalışmayla pamukta hak ettiğimiz verim ve kaliteye ulaşacağımıza inanıyoruz.

PAMUĞU TEMİZ TOPLAMAK ÇOK ÖNEMLİ

9-Bismil Pamuk Üreticileri Birliği Başkanı Hasan Vural, temiz pamuk konusunda önemine işaret etti. Vural, Pamuk toplamada fiyat belirlemede,  pamuğun temiz toplanması için tarım işçi ücretlerini belirlemede randımanı esas alarak en temiz pamuğu toplayan işçiye daha fazla ücret verilmesi yönünde karar aldık. Bu anlamda pamuk bizler için gerçekten çok önemli bir ürün. Şu anda işsizliği önleyen en önemli ürünümüz pamuktur. Ekiminden tutun da, hasadından, çırçırına ve pazarlanmasına kadar her safhada üretici, tüccar ve işçi için önemli bir gelir kaynağı, çiftçi pamuğu tam açmadan olgunlaşmadan biraz ağır olsun diye hemen Biçer le biçiyor. İşçi daha fazla kilo toplayım diye çepel toprak ne varsa torbaya koyuyor. Sonuç kalitesiz pamuk ortaya çıkıyor.

 10-Özellikle pamuk naylon torbalara koyulmaması, çünkü Pamuğunun kirli olduğu balyalarda naylon karışımının yer aldığı ileri sürüldü. Bu şüphe bile balyada 0,10 kr oynuyor. İplikçiler, Bu durumunun kendileri için büyük zararlara neden olduğunu aktardı. Düşünün 50 gramlık naylonun bir balyada çıkması tüm balyanın atılmasına neden oluyor. Pamuğun temiz toplanması ve dünya piyasalarına sunulmasının önemi çiftçimiz tarafından artık daha iyi anlaşılmaktadır. Kaliteli pamuk üretilsek Bismil pamuğu ile Ege pamuğu fiyatını geçecektir. 

11-Pamuğun temiz toplanmaması nedeniyle büyük firmalar tarafından güneydoğu pamuğunun tercih edilmediği dile getirildi.

12-Şanlıurfa ve Bismil, çınar pamuğunun önemli kumaş ve giyim alanında değil de daha alt seviyelerdeki tekstil gruplarında kullanıldığı söylendi.

 13-Bu yüzden Şanlıurfa ve Bismil pamuğunun dünyaca ünlü tekstil markaları tarafından tercih edilebilmesi ve kirli toplandığı yönündeki imajının yıkılması için çiftçinin ve tarım işçilerinin daha özenli olunması gerektiği vurgulandı.

KALİTELİ VE OLGUNLAŞMIŞ PAMUK İÇİN; PAMUĞUN HASATTAN ÖNCE YAPRAK DÖKÜMÜ İÇİN İYİ İLAÇLAMA YAPILMASI,B ÜTÜN KOZALAR AÇILDIKTAN SONRA BİÇERLE TOPLATILMASI HEM PAMUĞUN KALİTELİ OLMASI SAĞLAR HAMDE BİSMİL PAMUĞU BORSADA İYİ İŞLEM GÖRMESİNİ SAĞLAYACAKTIR.

14. kırım pamuk toplanması pamuk biçerlerin dfor ve iğnesine büyük zarar vermektedir. Biçer sahipleri 2. kırım toplamada biçere büyük zarar verdiği ifade edilmektedir. bismil’de pamuk biçerii sadece 1. kırım toplaması yeterli, 2. kırım toplanma kalkınca bu sefer çiftçide pamuğu tam açmadan toplanmaz. o zaman kaliteli pamuk toplanmış olacak. Pamuğun kalitesiz çıkmasının diğer suçlusuda biçer sahipleridir. suyu sonuna kadar açıyor. Standart derecede suyu tutulması gerekir. 

15.Kaliteli ve Yüksek Verimli Pamuk Yetiştirmenin Püf Noktası: Geniş Sıra Aralığında Sık Ekim

Alışılagelmiş pamuk tarımında çiftçilerimiz dikkatlerini bitkideki koza sayına yoğunlaştırmakta ve yüksek verim için “çok kozalı bitki” yetiştirmeyi kendilerine hedef seçmektedir. Oysa yüksek verim ve kaliteli lif çok kozalı bitkilerle değil; daha az kozalı, ancak sayıca fazla bitkilerle elde edilebilmektedir.

Pamuk çiftçilerinin yakından bileceği gibi, kozaların olgunlaşması ve açılması göbekten başlar; içten dışa, aşağıdan yukarıya genişleyen bir spiral yörünge boyunca gelişir. Bitkinin göbek kısmında, alttan 6’ncı ila 12’nci boğumlar arasında, gövdeye yakın konumdaki kozalar diğerlerinden önce olgunlaşıp açılır ve her biri 5-7 gram ağırlığında kütlü pamuk taşır. Ayrıca bu kozalardaki pamuğun lif kalitesi de üst düzeydedir; parlak, uzun, düzgün, ince ve sağlamdırlar. Göbektekilerin dışında, daha geç olgunlaşıp açılan kozalardaki pamuğun ağırlığı açılım sırasına uygun olarak 2 hatta 1,5 grama kadar düşer; lif kalitesi de giderek kötüleşir.

  Araştırma sonuçlarına göre 30 kozalı bir pamuk bitkisinde, önce olgunlaşıp açılan, yani göbekteki 10 kozadan (verim ve kalite unsurlarından oluşan) gelirin %68’i, yani üçte ikisinden fazlası elde edilmektedir. Sonraki 20 koza ise gelirin ancak %32’sini sağlayabilmektedir. Ayni şekilde ilk açılan 15 koza gelirin %82’sini temin etmekte, son 10 koza ise gelire ancak %18 katkı yapabilmektedir. Buna gore, yüksek verimli ve kaliteli pamuk yetiştirmede asıl hedef erken olgunlaşıp açılan, göbekteki kozaların kazanılması olmalı; diğerleri ikinci planda kalmalıdır. Bir başka deyişle, çok kozalı az sayıda bitki yerine, az kozalı çok sayıda bitki yetiştirilmesine çalışılmalıdır. Bir bitkide çok koza olabilmesi için, bunların seyrek olması gerekecektir. Ayrıca kozaların tamamınınım olgunlaşması uzun zaman alacağından göbektekilerin ağırlık ve kalitesinin düşmesi, ya da tümüyle kaybedilmesi riski doğacaktır. Oysa az kozalı bitki daha sık olacağından dekardaki koza sayısı değişmese bile, göbekteki kozaların dıştakilere olan ağırlık ve kalite farkından ötürü tarla verimi ve ürün kalitesi artacaktır. Ayrıca, olgunlaşma erken, hasat kısa süreli olacağından yağmur v.d. nedenlerle verim ve kalite kaybı riski azalacaktır.

Sonuç olarak, yüksek verimli ve kaliteli ürün için; ayrıca tarla içi trafiği rahatlarak iş verimini artırmak amacıyla pamuğun 80 cm sıra aralığında ekilmesi ve en az 18 cm sıra üzeri sıklıkla birlikte dekarda 7 bin ve fazlası bitki oluşturulması önerilmektedir. Bunu gerçekleştirmek üzere kaliteli hassas ekim makinası ile dekar’a, tohumun ağır ya da hafif taneli olmasına bağlı olarak, 1100 – 1500 gram orijinal, havı alınmış (delinte) tohum ekilmesi ve seyreltme yapılmaması yeterli olacaktır. Böylece “az kozalı çok bitki” yaklaşımına uygun sıklık elde edilecek, ayrıca tohum ve çapa giderlerinden tasarruf sağlanmış olacaktır.

16-Bismil’de Pamuk Borsası Kurulması ve Çiftçi İle Çırçırcıya Seminer ve Eğitim Verilmesi Şart. 

17.Türkiye pamuğunun yüzde 42’sinin Şanlıurfa’da üretildiğine dikkat çekilirken, Diyarbakır bölgesinde Bismil ve Çınar’da önemli ölçüde üretim yapılıyor. Silvan barajının bitmesiyle Bismil’de pamuk ekiminde büyük bir hamle yapacak. Güneydoğunun Çukurova’sı olacak.

 

Editör: Haber Merkezi