LABORATUVARDA DETAYLI TANITIM YAPILDI.

Diyarbakır'da, GAP Uluslararası Araştırma ve Eğitim Merkezi (UTAEM) bünyesinde hazırlanan ve IPA tarafından finanse edilen projeyle Türkiye'nin ilk uluslararası akrediteye sahip "Lif Kalite Analiz Laboratuvarı" kuruldu.

Avrupa  Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti iş birliğinde finanse edilen, Rekabetçi Sektörler Programı çerçevesinde yürütülen ”‘Pamuk Lifi Üretiminde Bölgesel Sınai İşbirliği Projesi” kapsamında kurum bünyesinde kurulan Pamuk Lifi Kalite Analiz Laboratuvarı personeline İzmir Ticaret Borsası Laboratuvarı Yetkili Sınıflandırıcı Yöneticisi Dr. Müge Ekizoğlu tarafından “Teknik Laboratuvar Yönetimi Eğitimi” verilmişti.

AMAÇ KALİTELİ PAMUK ÜRETİMİ SAĞLAMAK.

GAP UTAEM tarafından hazırlanan, program otoritesinin Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olan, finansının AB Katılım Öncesi Yardım Programı (IPA) Bölgesel Rekabet Edebilirlik Operasyonel Programı'ndan sağlanan "Pamuk Lifi İmalatında Bölgesel Sınai İşbirliği" projesi ile 6 milyon avroya mal olan "GAP Pamuk Lifi Test ve Analiz Laboratuvarı" inşa edildi. Laboratuvarı gezen Bismil ve Diyarbakır Çırçırcılara Gaputeam yetkilileri brifing verildi.

Amaç bölge pamuğu, alıcı ve satıcı arasında sağlanacak güvenle de ihtilafların ortadan kaldırılması ve pamuğun hak ettiği değerde satılmasının sağlanması hedefleniyor.

img_4246.jpgimg_4245.jpg

TEK BAYA SİSTEMİNE GEÇİŞ SAĞLANACAK.

Laboratuvarda konuşan Ziraat Yüksek Mühendisi Şehmus Atakul "Bu laboratuvar olmadığı için daha çok iplik fabrikalarının elinde bulunan laboratuvarlarda çırçır işletmesi pamukları analiz ediliyordu. Bu da ticarette olumsuz bazı sorunlara neden oluyordu. Bir güven problemi yaşanıyordu. Bu güven problemini aşmak için bu laboratuvarı kurma ihtiyacı duyduk. Buranın analizleri artık nihai analizlerdir. Bu laboratuvarlar, dünyada bulunan prestijli laboratuvarlardır. Laboratuvarımızın inşaatını, ekipmanını, personelini tamamen buna göre dizayn ettik. Laboratuvar sayesinde ticari anlaşmazlıklar, güven problemleri tamamen aşılmış olacak."

PROGRAMA KATILAN ÇIRÇIR İŞLETMELERİ

BİSMİL -MEGA ÇIRÇIR VE YAĞ LTD. ŞTİ. MUSA ÇELEBİ

BİSMİL- AK ÇIRÇIR FABRİKASI ERCAN ALTUĞ

BİSMİL- AKCAN YAĞ VE ÇIRÇIR FABRİKASI HAMDUSENA KILIÇ

BİSMİL-ALTAY ÇIRÇIR FABRİKASI MEHMET ALTAY

BİSMİL- BARAVA ÇIRÇIR FABRİKASI SEDAT AKAYDIN

SİLOPİ- HALİLOĞULLARI ÇIRÇIR ERKAN URAZ

DİYARBAKIR – BALTEKS ÇIRÇIR EBUBEKİR KARAYILAN

ÇINAR- GÜKSU TEKSTİL NURULLAH ALİ

BİSMİL – TEPE ÇELEBİ ÇIRÇIR FABRİKASI HİKMET ÇELEBİ

ÇINAR- ÖZGAP TARIM ÇIRÇIR VEYSEL BÜYÜKPAMUKÇU

BİSMİL- YÜKSEL ÇIRÇIR FABRİKASI – NURULLAH YÜKSEL

Bilgi Notu: Bismil’de Toplam 19 adet Çırçır fabrikası ve 1995 Adet Çırçır Makinası bulunmaktadır. (1 Sawgin fabrikası 60 Rollergin Çırçır’a eşdeğer hesaplanmıştır.)  1995 makine /60 makine= 33 çırçır fabrikasına e değer Çırçır fabrikası bulunmaktadır. Bismil’de Pamuk sezonunda Bu çırçır fabrikaları çift vardiye çalışırsa, Günlük 1 adet makine yaklaşık 1.500 Kg kütlü pamuk işletir. 1995 makine x1,500 Kg =( Günlük ) 2.900.000 kg (2.900 Ton) pamuk işletilme kapasitesi sahip demektir.  

 

Editör: Haber Merkezi