İLÇEDE 21 ADET ÇIRÇIR FABRİKASI VAR. ÇIRÇIRLARIN İHTİYACI OLAN PAMUK HAMMADESİ EKİM ALANLARI AZALDIĞI İÇİN ÇIRÇIRLAR YARIM KAPASİTE İLE ÇALIŞIYOR.

Dünya piyasasında pamuk fiyatlarının çok düşük olmasının iç piyasayı olumsuz etkilendiğini belirten Tepe Çelebi Çırçır Müdürü Halil Çelebi, “Pamuk fiyatları, yurt dışında ucuz olduğu için iplik fabrikaları, ithalat yoluna gitmektedir. Bu da iç piyasada pamuk fiyatlarını düşürmekte. Pamuk satışı serbest ticaret ile yapılmakta. Bismil’de 21 adet Çırçır fabrikası var. İlçede çırçır fabrikası çok fazla ama pamuk yok. Ama dediğim gibi pamuk, Dünya piyasasında ucuz olduğundan iç piyasada da ucuza gidiyor. Dedi.

ÇİFTÇİ ÖNÜNÜ GÖRMÜYOR.

Çiftçinin önümüzdeki senede pamuk ve Mısır, Buğday fiyatları bilmediğinde tarlasına göre ürün ekmediğini ifade eden Tepe Çelebi Çırçır ortağı Musa Çelebi, Devlet destekleme primi veriyor. Ama seneye çiftçi pamuğu kaça satacağını bilmiyor. Bence Tarım bakanlığı, ürün fiyatlarını 1 yıl önceden açıklaması gerekir. Şimdi diyecekler, Dünya piyasasına göre fiyat belirlenir. Tamam, Dünya piyasasına göre fiyat olabilir. Örnek olarak Pamuk girdi ve çiftçi kar payı ile birlikte diyelim 1 kg pamuk; 2,30 TL olması gerekir. Bakanlık diyecek pamuk desteklemesiyle birlikte seneye pamuk fiyatı 2,30 TL olacak. Bakanlık iç piyasa fiyat araştırması yapacak. Çırçırcı diyelim pamuk fiyatı 1,70 TL aldı. Bakanlık pamuk fiyatı 2,30 TL bulması için 0,60 TL destek verecek. Veya diyelim İç piyasada pamuk kg fiyatı 2,00 TL gitti. Bakanlık o zaman sadece destekleme 0,30 TL versin. Başka yıl iç piyasa çırçırcı fiyatı 1,40 TL aldı.  Bu seferde 0,90 destek versin. Yani demek isteğim. Türkiye iç piyasa pamuk kaça giderse Bakanlık ona göre desteklemeyi belirleyecek. Bazı yıllar destekleme çok verecek, bazı yıllarda az destekleme verecek. Ama Pamuk fiyatında bir istikrar olacak. O zaman çiftçi ekeceği pamuğun fiyatını seneye kaça satacağını bildiği için, tarlasına uygun ürün ekecektir. Pamuk bir sanayi ham maddesidir. Türkiye üretilen pamuk Ülkede iplikçilerin ihtiyacını ancak %40 karşılıyor. Geri kalan döviz vererek diş ülkelerde alınıyor. Bu hem ülke menfaati, hem çiftçi açısında iyi bir uygulama olacağını düşünüyorum dedi.

 “BİSMİL’DE PAMUK EKİMİ AZALDI.

Pamuğu, fiyat düşüklüğü nedeniyle çiftçilerin başka ürünlere yöneldiğini ifade eden Tepe Çelebi Çırçır Müdürü Halil Çelebi “Üreticilerimiz, pamuk tarımında girdilerin yüksek olması, kimyasal mücadelesinin çok fazla yapılması, 3 ila 4 defa ilaçlama yapılması ve satış fiyatının düşük olması gibi nedenlerle kazanç elde edemediklerini belirtmektedirler. Bundan dolayı daha kolay mücadele edilebilen ve satış fiyatı iyi olup yüksek kar elde ettikleri ürünü tercih ettiklerini belirtmektedirler. Pamuk üretiminde kullanılan girdilerin yüksek olması (mazot, gübre, zirai mücadele ilaçları, tarla kirası vb), pamuk fiyatlarının düşük olması, yoğun işgücü gerektirmesi, hasat sırasındaki oluşabilecek yağışların kaliteyi düşürmesi ve alternatif ürünlerin yetiştirme kolaylığı nedeniyle daha fazla getirisi olan ürünler tercih edilmektedir. Dedi.

“PAMUK EKİM ALANI AZALIYOR.

Pamuk ekim alanlarının azalmasına karşın verimin ise arttığına dikkat çeken Çelebi, “ Bismil’de pamuk alanları çoğalır diye son teknoloji Çırçır fabrikası kurduklarını 3 yıldır pamuk ekimi azalıyor. Geçen yıl pamuk fiyatları çok düşüktü. Pamuk üreticileri zarar etti. Özellikle son yıllarda çiftçi pamuktan Mısır’a doğru bir kayış gösterdi. Özellikle pamuğun hasat dönemine yaklaştığı Eylül-Ekim aylarında yağıştan dolayı pamuğun kalitesinin düşme riski var. Yağmur hem hasadı güçleştirmekte hem de kalite değerini düşürdüğü için üreticinin daha düşük fiyata satmasına yol açıyor. Bundan dolayı pamuk üretiminden bir kaçış var. diye konuştu.

BİSMİL’DE BARAJLAR

Bir an önce sulama kanallarının hayata geçmesi ve doğru bir sulama eğitiminin bölgede verilmesi gerektiğini ifade eden Halil Çelebi,  Endişem o dur ki, temeli atılan barajların ömrü bitecek, biz hala sulama kanallarının yapılmasını bekleyeceğiz. Bismil’de sulama kanalları 2012 sonunda bitecek dendi. Daha bitmedi. Toplulaştırmada arazi arasında yollar yapılmadı. Diye konuştu.

Bismil’de arazinin yaklaşık %30’u sulu durumda olduğunu ifade eden Tepe Çelebi Çırçır Müdürü Halil Çelebi,  Silvan Barajı Bismil için çok önemlidir. Silvan barajı bitmesiyle Bismil’de 800 bin dönüm arazi suya kavuşacak. Başlar, Kuruçay, ve Ilısu barajların bitmesiyle  Bismil’in barava tarafı suya kavuşacak. Barajların ve sulama kanalların bitmesiyle ilçede ekonomik gelir 3’e katlanacaktır. Toprakta tarımsal üretimin, hava şartlarına bağlı olarak gerçekleştirilen bir faaliyet olması nedeniyle iklim değişikliğinin olumsuzluklarından doğrudan etkileniyor. İklim değişikliğinin olumsuz etkilerinden olan sıcaklığın artmasının, yağışlarda azalmaya ve özellikle kuraklık çiftçiyi çok etkilemektedir. Topraklarda sulama yatırımlarının önemi bu nedenle önemlidir. Dedi.

Editör: Haber Merkezi