Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) kapsamında,  Bismil ilçesinde tarım arazisi suyla buluşturması için sulama barajı ile sulama şebekesinin temeli, atıldı.

GAP kapsamında tarım arazilerinin suya kavuşmasını sağlayacak projeler, uygulamaya geçiriliyor.

Bismil'de Çiftçilik yapan Mehmet Meki Tanrıkulu, GAP ile Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin sahip olduğu kaynakların değerlendirilerek, yöre halkının gelir düzeyinin yükseltilmesi, kırsal alanda istihdam olanaklarının artırılarak ulusal düzeyde ekonomik gelişme hedeflerine katkıda bulunulmasının amaçlandığını bildiğini ve bu duruma sevindiğini ifade ederek, DSİ ve yüklenici firma sulama kanalları döşenirken, Çiftçinin ürününe zarar vermeden hassas davranılmasını gerektiğini ifade etti.

2017-06-04-photo-00000002.jpg2017-06-04-photo-00000004.jpg

Tanrıkulu, DSİ sulama kanalları şu an ektiğim pamuk alanlarıda 20-30 metre genişliğinde pamuk ekiminini kıyıma uğradığını ve daha önce çiftçiye bilgilendirme yapmadığını iddia etti.

DSİ BORU DÖŞENMEDEN ÖNCE ÇİFTÇİLERİ BİLGİLENDİRMEDİ.

Bismil'de suyun gelmesini büyük coşku ile karşılandığını ifade eden Çiftçi Mehmet Meki Tanrıkulu, Devlet Su işleri tarafından ihale edilen ve yüklenici firma tarafından yapılan Bismil'de sulama kanaları ile ilgili 9 metre genişliği kamulaştırıldığını, fakat 20-30 metre genişliğinde pamuk ve mısır ürünlerini tahrip edildiğini ifade ederek, Şu an ürünlerine gübre verdiklerini ektiklerini ve ürünleri sulamaya geldiği esnada kıyıma uğradığını söyledi.

ÇİFTÇİLERİ BİLGİLENDİRMEDİLER.

Tanrıkulu, DSİ veya yükleyici firması önceden haber verilmedi. Kimse vatandaşı bilgilendirmedi. Pamukta tarla düzeni kuruldu. Şimdi sulama düzeni bozuldu. En azında şimdi pamuk ve mısır ekilen yerlerinin boruları 3 ay sonraya bırakılarak kanalı döşesinler. Pamuk ve Mısır ekimi yapılmayan yerleri döşesinler. Boru tarlamızda geçmekte ekilen ürünleri 20-30 metre genişliğinde tahrip edip, ürünümüz kıyıma uğramaktadır. Böyle devam ederse mazotun, gübrenin, işçinin parasını nereden getireceğiz? Burası ihale edildiğinde DSİ nerdeydi, neden hiç çiftçiyi bilgilendirmediler. Burada boru geçecek. buraya ürün ekme diye neden bizi bilgilendirmediler. Ürünümüzü kaldırdıktan sonra döşeme yapılsın. Ama şimdi ürünü tahrip etmek yazıktır. 15 gün sonra Buğday alanları biçilecek. Önce Buğday alanının boruları döşesin, 3 ay sonrada pamuk ve Mısır biçilecek. o zaman borular döşendiği zaman çiftçi zarara uğramayacaktır. diye konuştu.

 Çiftçi Tanrıkulu,  Kimse ilgilenmiyor. Sorun çiftçinin ise, biz bırakma aşamasındayız. vali, DSİ bizi dinlesin! " diye konuştu.

 

Editör: Haber Merkezi