(6-7 Yıllık izlenimlerime dayanarak) Gayet güzel, sessiz sakin, yemekleri çok yağlı, esnafı güler yüzlü, diyarbakır'ın en yaşanılası yeri.

2. ortasından geçen dicle nehri nin kış aylarında etrafını bataklığa çevirmesinden dolayı, seyyahların ve kervancıların pis-mil diye bahsettikleri bölgeye kurulmuş -eskiden- çoğunluğu türkmenlerden oluşan, ancak şimdilerde pek öyle olmayan, doğduğum, büyüdüğüm ve burukça sevdiğim ilçe. şimdilerde terör nedeni ile boşaltılan köylerden alınan göçlerle 150 bine dayanan nüfusu, artan fuhuş ve hırsızlık olayları, çarpık kentleşme, sosyo ekonomik düzensizlik, işsizlik ve kötü yönetimler sebebi ile azap çeken ilçe.

Diyarbakır-batman yolu üzerinde kurulmuş, ekonomisini ağırlıklı tarıma dayandırmış güzel bir ilçedir. kendine has bir kültür geliştiremese de, mardin-batman-diyarbakır üçgeninde konumlanmasından dolayı her üç şehirden de esintiler, insanlar barındırır.

3. kelime anlamı: kesilecek hayvan.

4. diyarbakır batman yolu üzerindedir. düzlüktür.

5. ismet İnönü’nün Türkleştirme politikası bağlamında göçmen türkler'in yerleştirildiği bölgelerden biri...bu olaydan önce Bismil’in nüfusunun çoğunluğunu Kürtler ve aleviler oluşturuyordu..

6. Diyarbakır'ın eşekleri ile ünlü Dicle’ye kıyısı bulunan, doğuda batman, kuzeyde silvan, batıda Diyarbakır, güneyde yeşilliye komşu olan şirin ilçe. başlıca geçim kaynağı tarımdır. bir çok höyüğü sınırlarında barındırır ve kazı ekipleri eksik olmaz yaz dönemlerinde ilçeden. son dönemlerde yastık altı paranın en çok döndüğü ikinci ilçe olmuştur, birincisi ise kızıltepe' dir. tefecilik konusunda entersan yöntemlere geliştirilmiştir bu ilçede
bismil böyle bir ilçedir.bir dönem batmanın il olduğu dönem yani bismil’in batmana ilçe olarak bağlanması söz konusu olmuşsa da ilçe halkının buna isyanı sonucunda bu fikirden tez zamanda vazgeçen yetkililer halk tarafından selamsız ilçesinden getirilen bando ile yoğurtçu treni karşılanmış ve gelen büyük abiler memnuniyetleri belirtilmiştir.

Editör: Haber Merkezi