Bismil Belediyesi ve Paris- Montreuil Belediyesi arasında iki yıldır süren görüşmeler, kardeş belediye protokolünün imzalanmasıyla yeni bir boyut kazandı. Montreuil Belediyesi kardeş belediye çalışmaları nedeniyle geçtiğimiz yıl seçim sürecinde Bismil’e bir heyet göndermişti. Heyet bir hafta boyunca Bismil’de çeşitli temaslarda bulunmuştu.
Geçtiğimiz hafta ise Montreuil Belediyesi’nin konuğu olarak Bismil’den aralarından Belediye Başkanı Cemile Eminoğlu’nun da bulunduğu bir heyet Paris’e geldi. Cumartesi günü Montreuil Belediye Başkanı Dominique Vognet, Bismil Belediye Başkanı Cemile Eminoğlu onuruna bir resepsiyon düzenledi. Çok sayıda seçilmişin de katılım sağladığı resepsiyonda her iki beledeyi başkanı kardeş belediye olma üzerine kısa konuşmalar gerçekleştirdi.

‘Bizim için bir onur’
Resepsiyonda ilk sözü Dominique Voynet aldı. Resepsiyona katılım sağlayan kurum temsilcileri ve belediye yetkililerini selamlayan Voynet, şunları söyledi: „İki belediye arasında iki yıldır yazışmalar, ziyaretler, ilişkiler sürüyordu. Bu kardeşlik iki yıllık bir çalışmanın sonucu. Bu bizim için büyük bir onur. Bismil’e bir heyet gönderdik. Politik, sosyal, siyasal, kültürel birçok alanda temaslarda bulundular. Bismil, heyetimizi en iyi biçimde ağırladı. Biz de Bismil’in heyetini bu ziyarette en iyi şekilde ağırlamak istiyoruz. Belediyemiz daha önce Mali, Filistin ve Almanya’nın bir belediyesiyle kardeş belediye çalışması yürüttü. Bunlar kültürler arası geçiş, ortak proje açısından önemli adımlardı. Montreuil 100 ayrı kültürü ve ulusu barındırmakta. Burada yakaladığımız kardeşliği daha da genişletmek istiyoruz. Bölgemizde Kürtlerde yaşıyor. Derneksel, kültürel dinamikleriyle sürekli temas halindeyiz. Kürtler bizim dostumuz. Bu demek değil ki Türkiye bunun dışında. Türkiye dost bir ülke ama biz dostlarımızın hatalarını eleştirmekle de hükümlüyüz. Türkiye’nin Kürt sorununun çözümsüzlüğündeki tutumu kabul edilemez. Seçilmişlerin cezalandırılması kabul edilemez. Geçtiğimiz hafta Türkiye’nin Paris konsolosluğu aracılığıyla Leyla Zana’nın yargılanmasını kınadık. Kardeş belediye çalışmasıyla çok şeyi birlikte öğreneceğiz.“

 
Montreuil’de halklar kardeşçe yaşıyor’
Voynet ardından Bismil Belediye Başkanı Cemile Eminoğlu’na sözü bıraktı. Eminoğlu konuşmasında şunları ifade etti: „Montreuil gibi bir belediye ile kardeş belediye olmak onur verici. En önemlisi iki kadın belediye başkanı arasında böylesi bir dostluğa imza atılması başka bir öneme sahip. Biraz önce Voynet de belirtti, Montreuil bölgesinde 100 ulus kendi kültürleriyle kardeşçe yaşayabiliyor. Ama biz kendi ülkemizde dili, kültürü ve talepleri yasak olan bir halkız. Her gün legal çalışma yürüten seçilmişler tutuklanıp cezaevine götürülüyor. Biz de istiyoruz ki ülkemizde hiçbir inanç, kültür, dil baskı altında kalmasın. Tek dil, tek bayrak, dek ulus gibi bir zor ortadan kalksın. Tıpkı Montreuil’de olduğu gibi kardeşçe yaşayacak bir ortamı yaratmak için uğraşıyoruz. Bu nedenle Monteuil Belediyesi ile ortak projelerde çok şeyi paylaşacağımıza inanıyorum.“
Konuşmaların ardından resepsiyon başladı. Bir hafta boyunca Montreuil’de kalacak olan Bismil Belediye heyeti Montreuil Belediyesi’nin hazırlamış olduğu program çerçevesinde çeşitli temaslarda bulunacak.

SELMA AKKAYA/PARİS

KAYNAK: YENİ ÖZGÜR POLİTİKA

Editör: Haber Merkezi