DİYARBAKIR- Diyarbakır'ın Bismil ilçesinde faaliyet gösteren Vefa Der tarafından, Aşura günü münasebetiyle dernek binasında Aşura, programı düzenlendi. Hz. Hüseyin ve yarenlerinin Kerbela'da şehit edilmesini anmak amacıyla düzenlenen programa konuşmacı olarak M. Şefik Temel katıldı.

Günün anlam ve önemine değinen Şefik Temel Aşure gününde gelişen olaylara değindi. Temel, "Aşure günü, Muharremin ilk on günü ile ilgili birçok rivayet vardır. Hz. Âdem'in yeryüzünde tevbesinin kabul olduğu gündür Aşure. Hz Nuh'un gemisinin karaya oturduğu, Hz İbrahim'in ateşe Nemrut tarafından atıldığı ve Allah'ın yardımıyla ateşten kurtulduğu, Hz Musa'nın ve kavminin Nil nehrinden geçmesi ve Firavun'un nehirde ölmesi, Hz Musa ve kavminin Firavun zulmünden kurtulması, Hz İsa'nın Yahudilerin elinden kurtulup Allah tarafından göklere çıkarıldığı gün olarak rivayet edilmiştir. Bunun gibi peygamberler tarihinde birçok güzel olay meydana gelmiştir. Bütün bu olaylara baktığımızda hepsinin sonuncunda Müslümanların sevindiği gün olarak karşımıza çıkmaktadır."

Ümmetinin Aşuresi Yürekleri Dağlayan Ciğerleri Paralayan Hadisedir
"Diğer taraftan, Hz Muhammed ümmetinin Aşuresi yürekleri dağlayan ciğerleri paralayan insanı derinden titreten müthiş bir Kerbela faciasıdır." diyen Temel konuşmasını şöyle sürdürdü: "Peygamberler tarihine baktığımızda şayet Kerbela olayı meydana gelmemiş olsaydı biz bu günü bayram niyetiyle kutlayabilirdik. Sevinçli bir gün olarak kutlardık, ama İslam ümmeti bu güzel günde çok acı çekmiş, vahim derecesinde bir olay yaşamıştır. Bu zulmün hikmetini anlamak için Kerbela dönemini ve Kerbela önemini doğru bir şekilde anlamak ve yargılamak lazımdır."

Temel, Kerbela olayını dehşetli kılan Hz Hüseyin'i ve yarenlerini şehit edenlerin kimlikleridir, diyerek şu ifadeleri kaydetti: "Hz Hüseyin kendilerine ben Hz Muhammed'in torunu, Hz Ali'nin oğlu olduğunu onlara söylemesine rağmen karşısındaki Müslüman ordusu Yezid'in korkusundan ve dünyaya düşkünlüklerinden dolayı Hz Hüseyin ve yarenlerini şehit ettiler. Hz Hüseyin, izzetin olmadığı yerde benim izzetli ölmem daha yeğdir."

Şahadet Sevdası Olan Bir Cemaat Zulme Karşı Yıkılmaz
Temel, günümüzde kahrolası Yezidilerin olduğu bugün dünyanın birçok yerinde Irak'ta Filistin'de Afganistan'da Çeçenya'da ve birçok İslam bölgesinde Müslümanların zülüm altında olduğunu ve şehit edildiğini de sözlerine ekleyerek konuşmasına şöyle devam etti: " Bugün bu coğrafyada da sırf Müslümanca bir hayat yaşamak istedikleri için zindanda yüzlerce Müslüman yatmaktadır. Bu durum halen devam etmektedir. Başörtü zulmü olduğu için bizim de Hz. Hüseyin'in yarenleri olmamız gerekir. Herkesin Yezidlerin bitmesi için İslam âleminin zülüm altında kurtulması için bizlerin birer Selahattin gibi, Hüseyin gibi İslam davasına sıkıca bağlanmamız, gerekir. Unutmayalım ki şahadet sevdası olan bir cemaat zulme karşı yıkılmaz dimdik ayakta durur. Şahadet öğretmeni Hz Hüseyin'i kendimize örnek almalıyız" ifadelerini kaydetti.

Program esnasında gözyaşlarına hâkim olamayanlar dikkatlerden kaçmadı. Program sonunda katılımcılara tatlı ikram edildi. (Hasan Gündüz)

 

Editör: Haber Merkezi