Çok değil, bundan 6 sene kadar önce bu ilçe cennet gibi olmasa da yaşanılabilir bir yerdi. Ne hırsızlık, ne madde bağılılığı, ne tefecilik ve nede elektrik- telefon sorunları şimdiki gibi büyük değildi. İnsanların refah düzeyi şimdiki kadar yüksek olmasa da huzurları yerindeydi.


Bir ilçe düşünün 7 aydır internet bağlantısının olmadığı, hemen hemen her gün hırsızlık olaylarının yaşandığı, madde bağımlılığının, tefeciliğin günden güne arttığı bir yer…

 

 Artan hırsızlık olaylarıyla ilgili olarak görüştüğümüz ve ismini vermek istemeyen bir esnaf şunları diyor; “ilçemizde son yıllarda yaşanan hırsızlık olayları yüzünden akşamları eve gönül rahatlığıyla gidemiyoruz, ilçede yaşanan hırsızlık vakalarına her gün bir yenisinin eklendiği Bismil’de gerçekten huzur kalmadı’’ diyor.

 

Bunları dile getirirken yaşanan hırsızlık olayları yüzünden kimseyi suçlamak gibi bir niyet içinde değilim. Zira halk artık kimin suçlu kimin suçsuz olduğunu kendi gözleriyle görüyor. Bismil gibi büyük bir ilçede mobese kameralarının olmaması, yakalanan hırsızların yaşlarının küçük olması ve bu nedenle cezai yaptırımların caydırıcılığının yeterli olmayışı yüzünden hırsızlık olayları hız kesmeden devam ediyor.

İlçede çalınan internet kabloları yedi aydır onarılmıyor ve telefon faturalarını düzenli ödeyen insanlar internet hizmeti alamıyor. Yani çalınan kabloların faturası millete kesiliyor. Yaşanan bu durumu defalarca gazetemizde ve internet sitemizde dile getirmemize rağmen bir türlü çözüm bulunamadı. Bu durum aslında ilçenin bir başıboşluk içinde olduğunun açık bir kanıtıdır.

Bilmeyenlere söyleyeyim 10’dan fazla mahalleye internet bağlantısı verilemiyor. Ne olacak bu ilçenin hali?

İlçe gençliği gün geçtikçe manevi değerlerinden uzaklaşıp ibadet hükmünde olan çalışmaya değil, emek sarf etmeden haksız kazanç elde etme yollarına başvuruyor. Nitekim 18 yaşını dolduran gençlerin çoğu iş yeri gibi gösterdiği boş dükkânlara pos makinesi alıp tefecilik yapmakta ve bu şekilde haksız kazanca yönelen kişi sayısına her geçen gün yenileri eklenmektedir.

 Paraya sıkışan insanlara fahiş oranlarda faizle para veren bu insan kılıklı kişiler  insan emeğini sömürmeyi bir meslek belleyip, toplumda normal bir iş yapıyormuş gibi görünmeleri doğrusu son derece üzüntü verici ve hayretle karşılanması gereken bir durum. Bu olumsuz durumu özetleyen sözlerden biri de ilçenin adının faizcilikle anılmasıdır.

İlçenin daha güvenli, huzurlu ve yeniden yaşanabilir bir yer olması için; başta Bismil Belediye Başkanlığı, Bismil Kaymakamlığı ve yerel sivil toplum örgütlerinin karşılıklı fikir ve görüş alışverişinde bulunabilecekleri,  ilçenin mevcut sıkıntı ve sorunlarının gündeme alınabileceği toplantılar düzenlenmelidir. Oluşturulacak bu ortamda ortak akıl doğrultusunda bir an önce sorunlara çözümler üretilmelidir.

Yoksa yarın çok geç olabilir…