Bismil Devlet hastanesi Op.Dr. Cemalettin Durğun’un izsiz ameliyat olarak adlandırılan SILS Kolesistektomi’yi başarılı bir şekilde gerçekleştirdi.

Türkiye’de belli başlı büyük merkezlerde yapılabilen izsiz ameliyat olarak da isimlendirilen SILS kolesistektomi Bismil’de ilk defa Bismil Devlet hastanesi Genel Cerrahi Dalında

Op. Dr. Cemalettin Durğun tarafından hastada başarıyla uygulandı ve hastalar şifa ile taburcu edildi.

Durğun, yaptığı açıklamada, safra kesesi ameliyatlarının geçmiş yıllarda açık yöntemle yapıldığını, daha sonra laparoskopik kolesistektomi (kapalı yöntem) olarak yapılmaya başlandığını belirtti.

Kapalı yöntem ameliyat ile hastaların ameliyat sonrası dönemde daha az Ağrı çekmesi ve daha az iz kalması için tıpta sürekli bir istek ve arayışın olduğunu kaydeden Durğun, bu isteğe teknolojideki ilerlemelerin verdiği katkı sayesinde dünyada ilk defa 3 yıl önce tek kesiden safra kesesi ameliyatı (SILS kolesistektomi) yapıldığını, bunun halen belli merkezlerde yapılmaya devam ettiğini aktardı.

Klasik laparosopik ameliyatlarında karın üzerinde dört delik açılarak yapıldığını ifade eden Durğun, şöyle dedi:

"SILS yönteminde ise göbek deliğinden bir kesi ile karın içine ulaşılıp kamera ve iki çalışma aletinin tümü bu bölgeden kullanılarak ameliyat uygulanıyor. SILS yönteminde sadece tek kesi olduğundan ve bu kesi göbek deliğinden yapıldığından hasta da ameliyat sonrası Ağrı daha az olmakta, yatağa bağımlı kaldığı süre kısalmakta, işe dönüş daha erken olmaktadır. Ayrıca çok daha az iz kalmaktadır. Bu yöntemle yapılan ameliyatlardan yaklaşık 2 ay sonrasında hemen hiç iz kalmadığı için yöntem izsiz ameliyat olarak da isimlendirilmektedir. Biz de hastanemizde bu yöntemi uyguladık."

 Doktorlarımız Bir başarıya daha imza attı

 Bismil Devlet Hastanesi Başhekimi Vefik Çelebi’’ Hastanemiz  Genel Cerrahi Kliniğinde tarihinde ilk kez Laparoskopik(SILS) tek portla Kolesistektomi ameliyatı yapılmıştır. Göbekten açılan 2cm lik tek bir delik ile yapılan Safra kesesi ameliyatı başarıyla tamamlanmıştır. Genel Cerrahi kliniğinde uygun vakalara yapılmaya devam edilecektir.

Böylelikle hastanemize bu yeniliği kazandırdıkları için  Genel Cerrahi Kliniğimize teşekkür ederiz.

Editör: Haber Merkezi