Binanızın Enerji Kimlik Belgesi Var mıdır?

Yapıların enerji kimlik belgesi olmayanlar artık satış yada bankada herhangi bir işlem yapamayacaklar! 01 ocak 2011 tarihinden sonra yapılan binaların ilgili belediyeler tarafından iskan aşamasında mutlaka istenmelidir. 01 ocak 2011 tarihinden önce yapı ruhsatı alan yapıların 2017'e kadar enerji kimlik belgeleri almaları zorunludur. Enerji kimlik belgesi olmayan binaların satışı yapılamayacaktır. Türkiye geneli enerji kimlik belgesi çıkartmada yetkili firma olan www.ekbproje.com binanızın hak ettiği değerde enerji sınıfı belgelendirmektedir.

Çıkan ilgili yönetmeliğe göre 1 Ocak 2011 tarihinden sonra biten ve oturma ruhsatı alınan bütün binalarda artık enerji kimlik belgesi olmak zorunda. Türkiye’deki enerji kaynaklarının verimli kullanımını sağlamak ve kullanılan enerjiden en yüksek verimi alabilmek için yapılan düzenlemelerden toplumsal bazda en çok dikkati bu konu çekti. Yani belirtilen tarihten önce bitmiş binalar mevcut bina olarak değerlendiriliyor ama söz konusu tarihten sonra bir bina veya ev sahibi olmuşsanız artık enerji kimlik belgesi almak durumundasınız. Yoksa binanızı satamayacak ya da kiralayamayacaksınız. İnşaat sektörünü ve dolaylı olarak emlak satışlarını ve kiracıları yakından ilgilendiren bu uygulama ile enerjinin verimli kullanımı böylece binalarda sağlanmış olacak.

 

Zorunlu Olmayan Haller

Söz konusu yönetmeliğin kapsamı dışında kalan durumlar şüphesiz var. 1 Ocak 2011 tarihinden önce ruhsat alınmış binalar bunun en büyük grubunu oluşturuyor. Mevcut olan bu binalarda enerji kimlik belgesi bulundurma zorunluluğu yok. Bu çeşit binalar var olan yalıtım, ısıtma, soğutma ve aydınlatma sistemleri parametrelerine göre A’dan G’ye bir sınıflandırma içinde yer alabilirler. Ama bu tarihten sonra yapılan inşaatlarda kullanılan enerjinin performansı sıralama sistemine göre en az C seviyesinde olmak zorunda. Aksi durumda binalara oturma ruhsatı verilmiyor.

Diğer Binalar

Yönetmelik hükümleri içinde olmayan diğer binalar ise şöyle sıralanıyor;

  • Kullanma süresi olarak iki yıldan az bir süre düşünülmüş olan binalar,
  • Yerleşilmiş yerlerde bulunan 50 metrekareden küçük binalar,
  • Sera, atölye, ağıl, ahır gibi ısıtılması ve soğutulması sürekli olmayan binalar,
  • Yerleşim yeri dışında kalan ve 1000 metrekareden küçük olan binalar.

Bu çeşit yapılar enerji kimlik belgesi almak zorunda değiller.

 

Kanuni Süreler

Yönetmeliğe uygun olarak binalarda enerji kimlik belgesi alma zorunluluğu 2 Mayıs 2017 tarihine kadar tamamlanmış olmadı. Bu yüzden içinde bulunduğumuz 2016 yılında binaların enerjinin verimli kullanımı için hazır hale getirilmesi gerek. Bu da kullanılacak binalarda ısı yalıtımı, mantolama, doğramaların yalıtımı gibi bütün konuların yapılmış olması demek. Ama mimarlar ve mühendisler odalarının açıklamalarına göre enerji kimlik belgesi almak için yapılan başvurular şu an itibariyle olması gereken sayıya henüz ulaşmadı. Ülkemizde binaların durumu Bayındırlık ve İskan Bakanlığı bünyesinde kullanılan Bina Performans Programı yazılımı ile yurt çapında denetlenebiliyor.  

 

Enerjiyi Korumak

Bina sahibiyseniz veya inşaat sektörü içinde çalışıyorsanız bunlar fazladan bürokratik işlemler veya gereksiz uygulamalar olarak algılanabilir. Fakat bu konuda çok daha geniş açıdan düşünmek gerek. Enerji politikaları bütün dünyayı ilgilendiren bir kavram. Var olan enerjinin her gün azaldığı düşünüldüğünde mevcut enerji kaynaklarının olabilecek en verimli şekilde kullanılması şart. Ya da yenilenebilir enerjinin süratle arttırılması gerekiyor. Böyle düşünüldüğünde binalarda enerjinin verimli kullanılması denetimini yapmak yararlı bir uygulama. 

Enerji kimlik belgesi başvurusu için http://www.ekbproje.com veya EKB Talep formunu doldurarak yapabilirsiniz.

http://www.ekbproje.com

ENERJİ KİMLİK BELGESİ

Editör: Haber Merkezi