Diyarbakır Gap Uluslararası Tarımsal Araştırma ve Eğitim Merkezi Müdürlüğü toplantı salonunda bir araya geldi.

BİSMİL'DE 2.Cİ KIRIM PAMUK TOPLANMASI

Toplantıda, Bölgede pamuğun bir adı olmadığını, Pamukların ilaçlamasından, biçer hasadı ve çırçır fabrikasında işletilmesine kadar bir çok sorun olduğu dile getirilen toplantıda, Türkiye'nin hiç bir yerinde olmayan 2.ci kırım pamuk toplanması Bismil'de olduğunu Bismil'de 2. kırım pamuk toplanmasını ortadan kalkması gerektiği altını çizildi. Kalitesiz pamuğun ana nedeni çiftçinin pamuğu olgulaşmadan toplanması, örneğin karpuz kırmızı olmadan veya domates kırmızı olmadan nasıl yenilmeyeceği gibi, pamukta toprakta üretilen bir üründür. yetişmeden toplandığı takdirde kalitesiz lif üretimi meydana gelir.

Toplantıda temiz pamuğun fabrikalara gelmesi halinde çiftçi lehine olacağı ifade edildi. 

Toplantıda, Pamuğun stratejik ürün olarak ilan edilebilmesi için ne tür bir irade ve kamu politikaları açısından nasıl bir alt yapı hazırlığı yapılması gerektiğinin ve en önemlisi yıllardır etkin bir biçimde hayata geçirilemeyen tek balya sistemi ile ülkemizdeki geleceği, pamuk kalitesinin iyileştirilmesine yönelik alınabilecek tedbirler tartışıldı. Tek balya sisteminin önemi ve slayt gösterimi yapıldı.

img_2773.jpgimg_2778.jpg

DİYARBAKIR PİLOT BÖLGE İLAN EDİLDİ.

 GAP Uluslararası Tarımsal Araştırma ve Eğitim Merkezi Müdürlüğü tarafından pamukların tek balya sistemine geçmeyi planlayan çırçır firması sahiplerinin talepleri alındı.

Tek balya sisteminin hep üretici hem de tüccar açısından birçok fayda sağlayacağını ifade eden Kilit uzman ilhami Birkan, Bölge pamuğunun dünya çapında bir prestij kazanacağını belirtti.

'PAMUKTA İSTİKRAR İÇİN TEK BALYA SİSTEMİ OLMALI'

Sorunların çözümü için acilen tek balya sistemine  geçilmesini gerektiğini ifade eden GAPUTEM Proje koordinatörü Şehmus Atakul,, "Tek balya sistemi çırçır fabrikasını ve pamuğun kimliği olacaktır. Bu da işleri kolaylaştıracaktır" dedi.

Bu kapsamda markalaşma çalışmasının yapılacağını da ifade eden Atakul, tek balya sistemine geçecek olan firmalara çeşitli eğitimlerin verileceğini de aktardı. Atakul, Kaliteli pamuk üretiminde Brokerleri Diyarbakır'a getireceğiz. Diyarbakır pamuğu 0,20 kr daha fazla fiyata gidecek dedi.

PAMUK TÜRKİYE İÇİN ÖNEMLİ

Türkiye'nin yıllık pamuk ihtiyacı 1 milyon 500 bin ton

Toplantıda, Türkiye'nin yıllık pamuk ihtiyacının 1 milyon 500 bin ton, Üretim ise 750 bin ton olduğunu, Pamuk ve yağlı tohum üretilmedikçe dışa bağımlılığımız her sene artmaktadır. Üretilen pamuk standartların dışı olduğu için kalitede kaybetmektedir. Onun için bu sorun biran önce aşılmalı ve düzgün bir planlama yapılarak hem pamuk ekimi, hemde çırçır fabrikalarında kaliteli pamuk üretimi teşvik edilmelidir. denildi.

Toplantıda Çırçır fabrika sahipleri tek tek görüşleri dile getirildi.

Gap Uluslararası Tarımsal Araştırma ve Eğitim Merkezi Müdürlüğü toplantı salonunda gerçekleşen toplantıya;  Gap Uluslararası Tarımsal Araştırma ve Eğitim Merkezi Müdürü Mehdi Sümerli, Kilit Uzman İlhami Birkan, proje koordinatörü Şeymus Atakul ve Diyarbakır, Bismil ve Çınar çırçır fabrikası sahipleri katıldı.

 

 

Editör: Haber Merkezi