ABD ve İngiltere, 14 binden fazla kişinin öldüğü Suriye krizini Esad'a af teklifiyle çözecek. Yemen modelinde olduğu gibi iktidarı bırakması karşılığında Esad ve eşi Esma'ya dokunulmazlık önerileceği iddia edildi.

Suriye'deki şiddet 15 ayda 14 binden fazla kişinin mal olurken, ABD ve İngiltere'nin Devlet Başkanı Beşar Esad için 'özel bir af' önermeyi değerlendirdikleri iddia edildi. Guardian gazetesi, iki ülkenin Esad'a BM öncülüğündeki bir geçiş konferansına katılma teklifi yapmayı tartıştığını öne sürdü. İngiltere ve ABD, G-20 zirvesinde Rusya lideri Vladimir Putin'den, Esad'ın iktidarda kalması konusunda fazla ısrarcı olmadığı sinyalini alınca harekete geçti. Gazete, iki ülkenin Esad'a, kendisinin bu konferansa güvenli şekilde katılımını sağlamayı teklif edip hatta 'merhametli' davranacaklarını yazdı.

Türkiye de toplantıya çağrılacak

Guardian, Esad ve eşi Esma'ya dokunulmazlık verilmesini içeren ve Türkiye'nin de bir parçası olabileceği planın ayrıntılarıyla ilgili şunları aktardı: 'ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, özel temsilci Kofi Annan'ı Suriye'yle ilgili temas grubukurma yerine Yemen modelinde olduğu gibi geçiş için bir konferansa ev sahipliği yapması için iknaya çalışacak. Şubat'ta Yemen lideri Ali Salih, sivillere şiddet uygulamasına karşın görevini yardımcısına devretmesi karşılığında dokunulmazlık almıştı. Konferansa Şam ve muhalefet temsilcileri, BM Güvenlik Konseyi üyeleri ve bölgede kilit roldeki Türkiye ve Suudi Arabistan gibi ülkelerin katılması isteniyor. Rusya, İran'ın da katılması için baskı yapıyor.' Haziran sonuna dek yapılması öngörülen toplantıyla,

18 ay içinde seçime gidecek daha geniş tabanlı bir hükümetin kurulması hedefleniyor.

 Star

Editör: Haber Merkezi