Şaban ayının 14'üncü gününü 15'inci gününe bağlayan gece olan Berat Gecesi'nin, Müslümanlar tarafından Kadir Gecesi'nden sonra gelen en değerli günlerden biri olduğuna inanılıyor.

Aslı "berâet" olan berat kelimesi borçtan kurtulma, temize çıkıp aklanma, ceza ya da sorumluluktan kurtulma gibi manalara gelir.

Rahmet gecesi olarak da bilinen bu gecede kulların Allah'a daha yakın olmaları adına dünya işlerini bir kenara bırakmış vaziyette yaratanlarına karşı tam bir teslimiyet içinde olmaları gerekiyor.

Konuyla ilgili mesaj yayımlayan Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, bir Berat Kandilini daha idrak etmenin sevinç, huzur ve mutluluğunu yaşadıklarını belirtti.

Rahmet, icabet, gufran ve takdir olarak isimlendirilen Berat Gecesi'nin, af, arınma ve kurtuluş gecesi olduğunu kaydeden Görmez, "Hiç şüphesiz ki beratın en derin anlamı af ve bağışlanmadır. Berat Gecesi vesilesiyle bir kez daha hatırlatmak isterim ki beratın yegâne sahibi Yüce Rabbimizdir. Bununla birlikte her insanın beratı kendi elindedir. Zira bu dünyada ektiklerimizi öte dünyada biçeceğiz. Kalbimizi iman nuruyla aydınlattığımızda gerçek mutluluğa kavuşuruz. Ömrümüzü ibadet ve taatle geçirdiğimizde gönül huzurunu yakalarız. Nefsimizi terbiye edip ahlakımızı güzelleştirdiğimizde Yüce Rabbimizin rızasına erişiriz. Unutmayalım ki bizler Cenabı Hakk'a bir adım yaklaşırsak o bizlere bin adım yaklaşır. Hata ve günahlarımızdan nasuh bir tövbe ile uzaklaşırsak Allah'ın mağfireti bizleri kuşatır. Kalbimizden kin, nefret, haset, öfke ve düşmanlık duygularını atıp af yolunu tutarsak Yüce Rabbimiz bizleri affına mazhar kılar." dedi.

"Kendimiz için istediğimiz güzellikleri başkaları için de isteyebilirsek Cenabı Hakk bizlere tüm güzellikleri ihsan eder." diyen Görmez, şu ifadeleri kullandı:

"Mazlum ve mağdurların, zorda ve darda kalmışların imdadına yetişebilirsek Allah Teâla da bizlere yardım eder. Dua, niyaz ve yakarışlarımıza sadece nefsimizi değil, eşimiz, çocuklarımız, ailemiz, ana-babamız, geçmişlerimiz, akrabalarımız, komşularımız, bütün kardeşlerimiz ve tüm insanlığı katabilirsek, duamızda herkesin iyiliğini ve selametini talep edebilirsek Yüce Rabbimiz niyazlarımızı karşılıksız bırakmaz. Nefsimizin bitmek tükenmek bilmeyen arzularına, hırslarına, tutkularına, heva ve heveslerine gem vurabilirsek Cenabı Mevla bizlere gerçek özgürlük beratımızı verir. Allah'ın emirlerini hürmet, muhabbet ve tazimle yerine getirip yasaklarını Allah için terk edebilirsek içinde yaşadığımız kâinata, çevreye, tabiata ve tüm mahlûkata rahmet nazarıyla bakıp şefkat ve merhamet gösterebilirsek merhametlilerin en merhametlisi her zaman bizlere rahmetiyle muamele eder."

Bu doğrultuda bütün İslam âleminin Berat Gecesi'ni tebrik eden Görmez, "Berat Kandili vesilesiyle beratımızın önünde duran her türlü engeli bertaraf ederek birbirimizin beratına yardımcı olmayı, Suriye ve Irak başta olmak üzere dünyanın farklı coğrafyalarında akan gözyaşının bir an önce dinmesini, Ramazanı şerife barış, huzur ve güven içinde kavuşmayı Cenabı Hakk'tan niyaz ediyorum." ifadelerini kullandı.

Editör: Haber Merkezi