Bismil Belediyesi Nujin Kadın Danışma Merkezi’nde İki yıldır Makine nakış, alüminyum folyo, tel kırma, ahşap boyama, Kuaförlük, Kürtçe dil kursu gibi birçok alanda eğitim verirken bu kurslarda mezun olan çok sayıda kadın aldıkları sertifika sayesinde kendilerine iş bulurken birçoğu da kendiişlerini kendileri kurmayı başardı. Açtıkları iş yerleriyle ve buldukları işlerle kendi ayaklarının özerinde durabildiklerini belirten kadınlar belediyenin kendilerine tanıdığı imkanlarından dolayı teşekkür ederek, aldıkları eğitim sayesinde kendi ayakların özerinde dura bildiklerini belirtti. Kadının başarısının önündeki en büyük engelin erkek egemenliği olduğunu belirtirken kadınların kendi ayaklarının özerinde dura bilmesi için kadınların önündeki engellerin kaldırılması toplumda erkekler kadar kadınların da yaşam hakları olduğu açıklandı.

 

Aldığı eğitimle kendi işini kurdu

 

İlçede tekstil sektörünün bulunmadığına dikkat çeken Gurbet Çetin, Belediye dikiş, nakış kurslarına katıldıktan beş ay sonra sertifika almayı hak kazandığını belirterek, “ Belediyenin açmış olduğu hazır giyim, Dikiş Nakış kurslarını tamamladıktan sonra kendime bir çeyiz evinde iş buldum daha sonra ekonomik imkanlarım oluşunca kendi işimi kendim kurmaya karar verdim, bende kendime çeyiz evi  özerine kendime iş yeri açtım, kendim öretip kendim kazanıyorum. Artık kendi ayaklarımın özerinde dura biliyor. Kendi geleceğimi kendim sağlaya biliyorum, Belediyenin bize tanıdığı bu imkândan dolayı çok teşekkür ediyorum. Bu eğitile bir şeyi daha öğrenmiş olduk, bir insan başarıyı eğitimle alabilir bu anlamda da belediyemizin bize katkısı çok oldu” şeklinde ifade etti.

 

Mesleki eğitimin yanı sıra okuma yazmayı belediyeden öğrendi

 Daha önce tarlada pamuk, çapa gibi işlerde çalıştığını belirten Filiz Karagöz, belediyenin açmış olduğu kurslara yaklaşık iki yıl boyunca hazır giyim, makine nakış, Aleminyoum folyo, tel kırma, okuma yazma gibi  birçok kursa katıldığını belirterek, “ ben burada aldığım eğitim sayesinde kendime iş bula bildim kızgın güneşin altında çapa veya pamuk tarlalarında çalışmaktan kurtuldum. Daha önce herhangi bir mesleğim olmadığı için iş bulamıyordum tarlalardan çalışmaktan başka çarem yoktu. Belediyemizden aldığım sertifika sayesinde istediğim yerde iş bulma imkanını yakaladım. Bu eğitimimi belediyemize borçluyum” dedi.

 İlçede bir kadın belediye başkanın olması İlçedeki kadınlar için büyük bir avantaj olduğunu belirten Ruken Çetin “daha önce dikiş makinelerini hiç sevmezdim belediye böyle bir kurs açınca bende gitmeye karar verdim sanayi makineler özerinde tekstil kursları veriliyordu. Bu kurslarda yaklaşık 5 ay eğitim gördüm burada iş öğrendikten sonra İlçede tekstil atölyeleri olmadığı için İstanbul’a gidip orada yaklaşık bir yıl tekstillerde çalıştım. Ardından Mersin’de çeyiz atölyelerinde, ardından kendime biriktirdiğim sermayemle kendi memleketimde iş yeri açmaya karar verdim ve Bismil İlçesine yerleşerek kendime burada çeyiz evi açtım,” dedi.

Editör: Haber Merkezi