BDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan, hükümeti Kürtçe seçmeli ders uygulamasına yönelik sert dille eleştirerek, "Ciddi hiçbir çalışma yapılmadı.

Bu uygulamalarına da gerekçe olarak insan ve malzeme yetersizliğini gösterdiler. Üniversitelerin kontenjanlarını buduyorlar. Bunlar halk deyişiyle kayıkçı dalaşı. Kayıkçı dalaşından bir şey çıkmaz" dedi.

Tbmm'de bir basın toplantısı yapan Tan, hükümetin birkaç ay önce Kürtçe seçmeli ders ile ilgili aldığı karar ve uygulamaları hakkında eleştirilerde bulundu. Kürtçe öğretmeni yetiştirmek için 500 kişilik yüksek lisans kontenjanı 250'ye düşürülen Mardin Artuklu Üniversitesi'nin cematlerin torpillileri kabul etmediği için cezalandırıldığını öne süren Tan, "Torpil listesine izin vermediği için üniversite topun ağzında. Hem kadro yok diyeceksin, hem de kadro açmayacaksın. Eğer şüpheniz varsa, sınavı denetleyin yada yeniden yapın. Eğer bir hak vereceksen mümkün olduğunca az vereceksin, vereceksen mümkün olduğu kadar geç vereceksin. Bunu yemek yutmak mümkün değil" dedi.

Tan şöyle devam etti:

"Hükümet malzeme ve insan yetersizliği nedeniyle bu uygulamalara geçilemediğini belirtti. Milli Eğitim Bakanlığı ile bazı Güneydoğudaki üniversiteler görüşerek yüksek lisans öğrencisi alacaklarını belirttiler. Mardin Artuklu Üniversitesi uygulama dahilinde 500 yüksek lisans öğrencisi alacağını belirtti. Sizin bütün iddianız yeterli eleman yeterli malzeme yok değil miydi? Mardin Artuklu üniversitesi bunu sağlayacağını söyledi. Ancak ilgili kurumlar Mardin Üniversitesinin 500 yüksek lisans alma talebini 250 ile sınırlandırdı ve bu öğrencilerin formasyonlarını da aldı. 500 kişi alacağını söyleyen Mardin Artuklu Üniversitesi'nin sayısını 250'ye düşürüldü.

Kürtçülük ve bölücülük yapılmaktadır bu iktidarın kendi ayağına balta vurmasıdır. Binlerce, on binlerce öğretmene ihtiyacı varken çok sınırlı bir şekilde üniversitelere öğretmen dağıtımı yapılıyor. Atadığı öğretmenlerin formasyonlarını da elinden alıyor.

Mardin Artuklu Üniversitesi öğretmenlerin formasyon haklarının verilmemesi durumunda bu süreçten çekileceğini belirtti. Yök Başkanı Gökhan Çetinsaya bana, üniversitelerin öğretim üyesi sayısı ve diğer kriterlere göre sayıyı düşürdüklerini söyledi. Bende 'Siz bu kriterlere göre rakam belirlemeye kalkarsanız, bu seçmeli ders kaç senede gerçekleştirilebilir diye sordum. İşte Başbakan'ın önüne koyduğu hedef, 2071 senesinde' dedim. Mardin Artuklu Üniversitesi cemaat yada cemaatlerin torpilleri kabul etmediği için cezalandırıldı. Yapılan imtihanlardan kuşkunuz varsa, Yök'ten yetkili gönderin. Mardin Artuklu Üniversitesi'nin çekilmesi halinde konu Bingöl ve Tunceli üniversitelerine götürülecektir. Bingöl'ü kontra merkezi haline getirmek istiyorsunuz. Bingöl'ün siyasi, bilimsel kontra merkezi haline gelmesine izin vermeyeceğiz."

Başbakan Erdoğan ve Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer'e "Lütfen yarım Yamalak da olsa bölük pörçük de olsa yaptığınız işleri doğru dürüst yapın" çağrısında bulunan Tan, "Bunlar halk deyişiyle kayıkçı dalaşı. Bunu en iyi de Başbakan bilir. Kayıkçı dalaşından bir şey çıkmaz" dedi.

A.A

Editör: Haber Merkezi