Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Bdp'li vekiller hakkında "dokunulmazlıklarını kaldıracağız" ifadelerine Bdp'li vekiller cevap verdi.

Bdp Genel Başkan Yardımcısı Gültan Kışanak, BDP/Blok milletvekillerinin hiçbirinin dokunulmazlık zırhıyla siyaset yaparak bugünlere gelmediğini belirterek, "Biz milletvekili olarak doğmadık anamızdan, dokunulmazlık zırhıyla da doğmadık"dedi.

"KEYFİ BİLİR"

Partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada, ""Biz demokratik, Kürt sorunu çözecek anayasa yapmakla, Uludere'nin aydınlatılmasıyla, siyasi soykırım operasyonlarının durdurulmasıyla, kadın haklarıyla meşgulüz"" diyen Kışanak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Biliyorum dokunulmazlık konusunda görüşlerimizi merak ediyorlar. Ancak bu görüşlerimizi kamuoyuna yansıtsalar daha iyi olacak. Biz aslında Başbakan'ın canının istediği gündemi yaratma, istediği kadar onu tartıştırma yaklaşımından bıktık, usandık. Bence medya da artık bu yaklaşıma prim vermesin.

Uludere oluyor ortaya kürtaj, açlık grevi oluyor ortaya idam tartışması atılıyor. Biz, 'Kürt sorununu nasıl çözeceğiz, bir çözüm yolu arayalım', bunu konuşalım diyoruz, Başbakan ortaya dokunulmazlık meselesini atıyor. Keyfi bilir, istediği kadar kendisi söylesin, kendisi tartışsın, kendini konuşsun. Biz, bu konuda konuşmayı gerekli ve faydalı görmüyoruz.

Ancak biz dokunulmazlıklarla ilgili konuşacağımız zamanı biliyoruz. Uludere'nin katillerinin siyasi sorumlularının dokunulmazlığını hemen kaldıralım. Bu parlamentoda yüz kızartıcı suçlardan fezlekesi bulunan milletvekillerinin tamamı Bdp dışındaki partilere aittir. Bunları kaldıracağımız zaman konuşalım. Bizzat Başbakan'ın kendisiyle ilgili dünya kadar yolsuzluk dosyaları var, istiyorsa bunları gelsin konuşalım. Bunun dışındakilere dair bizim söyleyecek fazla sözümüz yok, duruşumuz var.

BDP/Blok milletvekillerinin hiçbiri dokunulmazlık zırhıyla siyaset yaparak bugünlere gelmedi. Her birimizin hayatı, demokrasi mücadelesinde bedeller ödeyerek geçmiş bir hayattır. Bu bedelden korksaydık bu yola baş koymazdık, bu mücadeleyi omuzlamazdık."

"ANAMIZDAN MİLLETVEKİLİ DOĞMADIK"

Kışınak, toplantının ardından gazetecilerin dokunulmazlıklarla ilgili sorusu üzerine, "Sayın Başbakan İspanya'ya giderken bunu ortaya atacağına 'İspanya'ya gidiyorum oradaki BASK modelini araştıracağım, öğreneceğim' deseydi, daha hayırlı olurdu" ifadesini kullandı.

Bazı Bdp'lilerle ilgili fezlekenin Meclis'e sevk edildiğinin anımsatılmasına üzerine Kışanak, "Sevk edilsin. Bunu konuşmayı faydalı görmüyoruz. Bundan sonra da demokrasi, barış için siyaset yapmaya devam edeceğiz. Biz milletvekili olarak doğmadık anamızdan, dokunulmazlık zırhıyla da doğmadık" diye konuştu.

AYSEL TUĞLUK: DEMOKRASİ YARA ALIR

Van Bağımsız Milletvekili Aysel Tuğluk, "Cezaevinde de olsak dışarıda da olsak siyasetimizi yapacağız. Başbakan'ın istediği siyasetçi olmayacağız." dedi.

Van Bağımsız Milletvekili Aysel Tuğluk, kendisinin de aralarında bulunduğu 10 milletvekili hakkındaki fezlekenin Meclis Başkanlığı'na gönderilmesi ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Tuğluk, "Biz siyaset yapmaya devam edeceğiz. Cezaevinde de olsak dışarıda da olsak siyasetimizi yapacağız. Halkımızın onurlu mücadelesinin yanında olacağız. Başbakan'ın istediği siyasetçi olmayacağız." şeklinde konuştu.

HASİP KAPLAN: BİZE DOKUNAN YANDI

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın İspanya gezisinden önce Bdp milletvekillerinin dokunulmazlıkları ile ilgili yaptığı açıklamaya, Bdp Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan yanıt verdi.

Kaplan, kaldırılacağı söylenen dokunulmazlıklarının zaten bulunmadığını, seçilmişleri atanmışlara ezdiren bir yönetim anlayışı olduğunu belirtirek, "Arkamızda bizi seçen irade, halkın gücü olmasa bir saniye nefes aldırmazlar. Ama bize dokunanlar, siyaseten hep yandılar yok oldular" dedi.

Başbakan Erdoğan'ın dün akşam İspanya gezisine çıkmadan dokunulmazlıklar ile ilgili yaptığı açıklamaya, Bdp'nin Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan Twitter'dan yanıt verdi.

Kaplan, "Bize mecliste dokunmak isteyenin keşke hırsızlık, sahtekarlık, ihaleye fesat yolsuzluğundan fezlekesi olmasaydı, nerdesin ilahi adalet" dedi. Kaplan, dokunulmazlıklarının zaten olmadığını da savuranak, "Dokunulmazlığımız kalkacakmış, hayret, varmıydı ki? Seçilmişleri atanmışlara ezdiren bir düzen, yönetim, milletin iradesine saygı duymuyor ki. Arkamızda bizi seçen irade halkın gücü olmasa bir saniye nefes aldırmazlar, ama bize dokunanlar siyaseten hep yandılar, yok oldular " diye yazdı.

GÜR: İKİNCİ DEP DEPREMİ

Bdp Van Milletvekili Nazmi Gür, Bdp grubunun düşmesi halinde ikinci bir DEP depremi yaşanacağını belirterek, "Bunun hesabı AK Parti'den ve Başbakan'dan sorulur" dedi.

Bdp Grup Toplantısı öncesi gazetecilerin, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın dokunulmazlıklarla ilgili açıklamalarına ilişkin sorusunu cevaplayan Bdp Van Milletvekili Gür, Başbakan'ın tavrına karşı olduğunu belirterek, "Grup düşerse bu Kürtlerin Parlamentodan çıkartılması anlamına gelir. İkinci bir DEP depremi olur ve bunun hesabı AK Parti'den ve Sayın Başbakan'dan sorulur" diye konuştu.

Gür, 'Nasıl hesap sorulur?' sorusuna, "Türkiye AB'nin ve BM'nin bir üyesi. Herhalde dış dünya bunlara seyirci kalmaz, kalmayacaktır" karşılığını verdi. Sine-i millete dönme yönünde bir kararları olmadığını ifade eden Gür, demokratik siyaset zeminini sonuna kadar götüreceklerini söyledi.

A.A

Editör: Haber Merkezi