BDP'li milletvekilleri 12 Haziran seçimlerinin ardından Meclis'i boykot etmiş ve yemin etmemişlerdi. Önceki gün BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Diyarbakır'da yaptıkları grup toplantısında 1 Ekim'de boykot kararlarından vazgeçtiklerini ve Meclis'e gidip yemin edeceklerini söylemişti.


Bugün Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün TBMM'nin açılışı nedeniyle yaptığı konuşmanın ardından gözler BDP'li vekillerin yeminlerine çevrildi. Diyarbakırlı vatandaşlar, kahvehanelerdeki televizyonların karşısına geçerek vekillerin yemin etmelerini izledi.
Töreni izleyen vatandaşlar, vekillerin yemin etmesiyle büyük ölçüde rahatladıklarını, bunun başta bölge olmak üzere tüm Türkiye için güzel bir gelişme olduğunu belirtti. Şiddetin azalacağı inancında olduklarını anlatan vatandaşlar, şu ifadeleri kullandı:
''Ölümler bitecek, kan bitecek, herkes rahatlayacak. Bütün Türkiye kardeştir. Biz kardeşiz, huzur istiyoruz. Biz Diyarbakır halkı olarak kanın durmasını istiyoruz. BDP insanların huzur içinde yaşaması için iyi bir karar aldı. Yorum yapmanın anlamı yok. Bir parti türban üzerinde duruyor, bir parti Cumhuriyet diyor. BDP'nin aldığı karar ilkeli bir karardır. Bu kararı destekliyoruz. Ettikleri yeminin yerini bulmayacağını, biz onların buna bağlı kalacaklarına kanaat getirmeyeceklerine inanıyoruz. Çünkü yemin milliyetçi, devletçi yemindir. Bu yemine bağlı kalmanın da bir anlamı yoktur. Meclis'e gelip Meclis çalışmalarına katılmaları doğru bir şeydir. Bundan sonra demokratik çerçevede gerek Kürt gerekse Türk halklarının haklarını Meclis'te savunacaklarına ve buradaki problemleri orada gündeme getireceklerine inanıyoruz. Onlara desteğimiz sonsuzdur.'' Diyarınsesi

Editör: Haber Merkezi