Bdp Grup Başkanvekili Hasip Kaplan, Uludere'de olayıyla ilgili Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne başvurduklarını açıkladı.

TBMM'de bir basın toplantısı düzenleyen Kaplan, Bdp eşbaşkanları Gültan Kışanak ve Selahattin Demirtaş adına yapılan başvuru dosyasında olay yerinde çekilen 100'ün üzerinde fotoğrafın bulunduğunu belirterek, bu fotoğraflardan bazılarını basına gösterdi. Kaplan, bu fotoğrafların insanlık adına utanç verici olduğunu belirterek, "Biz bu fotoğrafların sorumlularının peşindeyiz" dedi.

Dosyada, otopsi belgeleri, görüntüler, TSK'nın olayla ilgili açıklamaları, hükümet temsilcilerinin beyanları, medyadaki haberler, sivil toplum kurulularının raporları, sağ kurtulanların tanıklıkları ve 'helikopterle havadan olay yerini inceleyen' savcının tutanaklarının bulunduğunu söyledi. Kaplan, "Bu olayı ülkemizde çözmek, aydınlatmak istiyoruz. Eğer insanlık, vicdan, insaf sınırları harekete geçerse hala yapabileceğimiz şeyler var" dedi.

Kaplan, olayda ölenlerin ailelerine tazminat ödemesi yapılmasıyla ilgili olarak, 'önce failleri bulun' dediklerini belirten Kaplan, "Çok anlamlıdır, anlayana" diye konuştu.

ABD BÜYÜKELÇİSİNE TEPKİ

ABD'nin Ankara Büyükelçisi'nin Ricciardone'nin ilginç tespitleri olduğunu ve 'ABD'nin hedefleme kararlarıyla ilgisi yok' dediğini belirten Kaplan, bunun 'hedefi Tük tarafı belirler' demek olduğunu kaydetti. Büyükelçinin 'Predetörler de var mıydı?' diye soran gazetecilere 'sır' karşılığını verdiğini belirten Kaplan, "İnsanlığa karşı işlenin suçlarda ne sır vardır, ne zaman aşımı Sayın Ricciardone. Bunu bileceksin. İnsanlığa karşı suç işlediği zaman ne sır tanırız ne zaman aşımı. İnsanlık vicdanı bunu tanımaz. Kimse bu dehlizlere bu tür acı olayları, trajedileri kapatmaya çalışmasın" diye konuştu.

Uluslararası Ceza Mahkemesi prosedürünün ne şekilde işlediğinin sorulması üzerine de Kaplan, Mahkeme'nin önce ön inceleme yaptığını ve ilgili ülkeler olarak Türkiye ve Irak'tan bilgi isteyeceğini söyledi. Kaplan, Türkiye'deki dava sürerken buradan karar çıkıp çıkmayacağının sorulması üzerine de, "Uluslar üstü hukukta, iç hukukun yeterli olmadığı belli ise, iç hukuk yollarının tüketilmesi şartı yoktur" dedi.

Editör: Haber Merkezi