Özellikle bayramlarda satılan maytap benzeri patlayıcı ve yanıcı maddelerin, çocuklarda göz kaybı ve ciddi sağlık sorunlarına yol açtığı bildirildi.

Bayramda çocukların harçlıkları ile satın aldığı ve birçok yaralamaya neden olan maytap, çatapat gibi patlayıcı ve parlayıcı maddelere karşı ekiplerin denetim yapmıyor. 

Bismil’de çocukların daha çok bayramlarda ve yaz tatillerinde 'Roket", "Torpil", "Mantar" gibi son derece tehlikeli patlayıcılarla oynanıyor.

Patlayıcı ve yanıcı maddelerin, gözde derici ve kesici yaralanmalara yol açtığını dile getiren uzmanlar, "Göze denk geldiği zaman kalıcı körlüklere, hatta göz kaybına kadar gider. Aynı zamanda çatapat dediğimiz renkli patlayıcılar da var. Bunları şeker sanarak yiyen çocuklarda, karaciğer yetmezliğine bağlı ölümler ortaya çıkabiliyor" diyor

Satışı engelenmesi gerekir.

"Ama satışı tam anlamıyla engellenemedi. Hala bakkallarda satılıyor. Bayramlarda satışları artan patlayıcı maddelere karşı zabıta ekipleri, polis ve gazetecilerin yanında anne babalara da büyük görev düşüyor. Aileler, çocukların eğlence zannederek aldığı bu patlayıcılara izin vermemeli. Artık bunun önüne geçilmeli. Çocuk oyuncağı gibi görülüyor ama geri dönüşü olmayan hasarlara yol açıyor. Bayramlarının zehir olmaması için aileleri bu konuda duyarlı olması gerekir."

Çocuklar arasında ‘Kız Kaçıran’ ve ‘Torpil’ adıyla bilinen maytaplar, kentin kenar semtlerindeki bakkallarda 25 ile 50 kr arasında değişen fiyatlarla satılıyor. Fitilinin ateşlenmesinin ardından yere atılan maytap, barutun alev almasıyla birlikte büyük bir gürültüyle patlıyor. Bismil sokaklarında hala çocukların vazgeçemedikleri maytap, daha fazla gürültü çıkarması için fitili ateşlendikten sonra küçük kola kutuları içerisinde atılıyor. Bu da çocuklar için tehlike oluşturuyor.

Maytaplar Çocukları Tehdit Ediyor

Çocukların sokak aralarında patlattığı maytaplar gürültü kirliliğine de yol açarken birçok insan patlatılan maytaplar nedeniyle büyük korku yaşıyor.

 Konuyla ilgili önlem alınmasını isteyen vatandaşlar, maytapların rastgele satılmasından şikayetçi olduklarını belirttiler.

Editör: Haber Merkezi