amazan Bayramında tüketilecek gıdalar için çeşitli uyarılarda bulunan Memorial Hastanesi Endokrinoloji bölümünden Doç. Dr. Deniz Gökalp, beslenmede dikkat edilmesi gereken noktaları açıkladı.

Bayramda tüketilecek yiyeceklere dikkat edilmesi gerektiğini belirten Gökalp, aşırı tüketimden kaçınılmasının sağlık açısından faydalı olacağını kaydetti.

Ramazan Bayramı süresince tüketilecek tatlı ve hamurlu yiyeceklerin sindirim sistemi açısından tehlikeli olabileceğini aktaran Gökalp, “Ramazan ayı boyunca günlük öğün sayısı azaldığı için bazal metabolizma hızı yavaşlamaktadır. Bu nedenle bayramda beslenme alışkanlığını değiştirirken ılımlı bir geçiş, sindirim sistemi ve şeker dengesi açısından önemlidir. Geleneksel bayram ikramlarından şekerleme, çikolata, gazlı içecek, tatlı ve tuzlu hamur işlerinin sık tüketilmesi sindirim sistemi rahatsızlıklarının yanı sıra; kan şekerinin hızlı artmasına ve hipertansiyon hastalarının da tansiyonlarının yükselmesine neden olmaktadır. Bu nedenle diyabet, kalp, hipertansiyon, böbrek ve karaciğer hastalarının beslenme düzenine dikkat etmesi önemlidir.” dedi.

“Misafirlerinize dondurma, kavrulmamış kuruyemiş ve kuru meyve ikram edin”

Ramazan bayramı boyunca şerbetli tatlı ve çikolata tüketiminin arttığına dikkat çeken Gökalp, şunları söyledi: “Bu besinlerin glisemik indeksleri yüksek olduğundan kan şekerini hızla yükseltici etkileri vardır ve kalorileri çok fazladır. Bu nedenle tatlı tüketiminin sınırlandırılması ve tatlı tercihlerinin ise mümkün olduğunca sütlü tatlılardan yana kullanılması önemlidir. Örneğin dondurma serinletici ve az kalorili olması sebebiyle doğru bir tercih olacaktır. Geleneksel olarak ikram edilen çikolata ve şekerlemeler yerine fıstık, ceviz, badem, fındık, kuru kayısı, kuru meyve gibi daha sağlıklı besinler tercih edilmelidir.”

“Az şekerli limonata ve komposto tercih edin”

Bayramda su içme alışkanlığını tekrar kazanmak için günlük 2,5 ila 3 litre arasında su içilmesi tavsiyesinde bulunan Gökalp, “Ramazan ayının yaz dönemine denk gelmesi ve yüksek sıcaklıklar nedeniyle gün boyunca su tüketiminin kısıtlı olması, su içme alışkanlığının kaybedilmesine sebep olmaktadır. Bu durum, vücutta kalıcı hasarlara neden olabilmektedir. Bu nedenle, su içme alışkanlığını tekrar kazanmak için günlük sıvı ihtiyacı olan 2,5-3 litre su içilmeli, sıvı tüketimini artırmak amacıyla öğünlere ayran, taze sıkılmış meyve suyu, az şekerli limonata ve az şekerli komposto gibi sıvı gıdalar eklenmelidir.” diyerek çeşitli uyarılarda bulundu. Hamza Adıyaman İlkha

Editör: Haber Merkezi