Lice 'de 2 kişinin ölümünü protesto gerekçesiyle Diyarbakır'da yürüyüş yapan kalabalık arasından sızarak 2. Taktik Hava Kuvveti Komutanlığı gönderindeki Türk bayrağını indiren provokatörlere, MOBESE kameraları ve parmak izlerinin incelenmesiyle ulaşıldı.
Kamera görüntülerini inceleyen güvenlik güçleri, olay öncesinde yüzü açık olan göstericileri izlemeye aldı. Ardından da yüzünü kapatarak bayrağı indiren kişileri belirledi. Provokatörün kimliği, bayrak direğindeki parmak izlerinden tespit edildi. Bayrağı indiren kişinin daha önce konuştuğu 4 kişi de güvenlik kameralarından belirlendi.
Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı olayla ilgili 5 kişinin gözaltına alındığını açıkladı. Adliyeye sevk edilen 5 kişiden 4'ü serbest bırakılırken, bir kişi hakkındaki gözaltı süresi de uzatıldı. Bu kişi yeniden emniyete götürüldü. Soruşturmanın, toplam 25 yıla kadar hapis cezası öngörülen " örgüt adına suç işlemek", "devletin egemenlik alametlerini aşağılamak" gibi suçlarla ilgili maddeler üzerinden yürütülüyor.
 
BAKAN ALA YAŞINI AÇIKLADI
İçişleri Bakanı Efkan Ala, Tük Bayrağı'nın indirilmesiyle ilgili 5 kişinin gözaltına alındığını belirterek provokatörün 16 yaşında olduğu bilgisini verdi. Ala, eylemcilerin çocuk olmasının bilerek seçildiğini ve silahla müdahale beklendiğini anlattı. Toplantıda, Lice'de olayların gerçek nedeninin 'kalekol' yapımına tepki değil, uyuşturucu ticareti olduğu belirtildi. Diğer bölgelerdeki kalekolların bu boyutta tepki görmediği hatırlatılarak Lice'nin uyuşturucu geçiş güzergâhında en önemli kavşak olduğu vurgulandı. Burada oluşturulacak güvenlik koridorunun uyuşturucu ticaretine büyük darbe vuracağının da altı çizildi. Eylemci çocukların bilinçli olarak kışlaya gönderildiği, ölüm olaylarının yaşanmasından sonra hem çözüm süreci hem de kalekol yapımının sekteye uğrayacağı ve buna bağlı uyuşturucu baronlarının istedikleri sonucu alacağı tespiti yapıldı.
 
Kaynak: Haber7
Editör: Haber Merkezi