Diyarbakır Sanayici ve İşadamları Derneği (DİSİAD) Başkanı Raif Türk ve yönetim kurulu üyeleri ve işadamları ile gazeteciler her hafta bir Diyarbakır markasının tanıtımına yönelik gezisi kapsamında Jiber Tekstil Fabrikası, Karavil Gubu'ndan sonra Odabaşı Bal Grubu'na ait Mes Yağ Fabrikası'nı gezdi.

Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir'in de katıldığı ziyarette Raif Türk 3. Ortadoğu İnşaat Fuarı ve 2. Belediye İhtiyaçları Fuarı'nda bütün zorluklara rağmen Diyarbakır'ın büyük bir azimle kendini var etmeye çalıştığını ve harikalar yarattığını söyledi. Değişimin öncülerinden birinin de Odabaşı Bal Grubu olduğunu belirten Türk, bu girişimcilerle her zaman gurur duyduklarını belirtti. Grubun yeni yatırımlar yaptığını Mes Yağ'ın kısa süre içinde yurt içinde yurt dışında layık olduğu yeri aldığını vurgulayan Türk, ziyaretlerinin hem tanıtmak hem de kaynaştırmak amaçlı olduğunu söyledi.

Pamuk çekirdeğinde sayılı firma…

Mes Yağ'ın ortaklarından Mahmut Odabaşı da fabrikayı 2002 yılında kurduklarını ve sınırlı bir işletme olarak düşündüklerini ancak daha sonra büyüttüklerini anlattı. Odabaşı, Ceyhan'da üçüncü fabrikayı yaptıklarını ve günlük bin 500 ton pamuk çekirdeği kırdıklarını belirterek, pamuk çekirdeği konusunda en büyük şirketlerden biri olduğunu söyledi.

Baydemir: Mes yağ DİSKİ suyu kadar güvenli

Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir de bu başarıdan dolayı iftihar duyduklarını belirterek sözlerine başladı. Verilen rakamların heyecan ve umut verici olduğunu belirten Baydemir, amaçlarından birinin “markamızın başarı öyküsünü kentimiz Diyarbakır'a tanıtmak” olduğunu söyledi. Daha önce de fabrikayı ziyaret edip gezdiğini ifade eden Baydemir, “Ben kendi evimde Mes yağı kullanıyorum ve çok memnunum. Allah sizden razı olsun. Sağlıklı ve aynı zamanda ekonomiktir” dedi. Diyarbakırlılara da çağrı yapan Baydemir, “DİSKİ'nin suyunu ne kadar sağlıklı içiyorsanız ve güveniyorsanız o kadar da Mes yağa güvenebilirsiniz. Ve gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz” diye konuştu.

'Fabrikanın sahibiyim'

Kendisini dinleyenlere “Başkan fabrikanın ortağı mı?” diye sorabileceğini belirten Baydemir, şöyle devam etti: “Ben fabrikanın ortağı değilim, fabrikanın sahibiyim. Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı olduğum müddetçe bu kentin bütün fabrikalarının sahibiyim. Diyarbakır'da yeteri miktarda fabrika yok. Bu başarı öykümüz aslında bir çağrıdır, özendirmedir.”

Türkiye'nin batı yakasında bulunan işletmecilere, girişimcilere ve sermaye sahiplerine de seslenen Baydemir, “Burada başarı öykülerimiz var. Bu başarılı öykülerimizden ilham alabilirsiniz. Ve zor zahmetli koşullara rağmen hep birlikte başarabiliriz” dedi.

'Esas olan fabrikadır, istihdam sağlamaktır'

Ziyaretlerinin Odabaşı Bal Grubu'na manevi destek olduğunu da vurgulayan Baydemir, “Bu kenti kalkındıracak olanlar, kalkındırmak zorunda olanlar bu kentin oksijenini teneffüs edenler, suyunu içenlerdir. Bütün sermaye sahibi olan kardeşlerim!.. Ticaret tamam ama esas olan yatırımdır, fabrikadır, istihdam sağlamaktır. Gelin hep beraber elimizi bu taşın altına koyalım” diye konuştu.

Baydemir Ortadoğu pazarı konusunda da kentte bulunan her girişimcinin hem bir gönüllüsü, hem danışmanı ve propagandacısı olduğunu söyledi.  

'Arazi tahsisi alıp çivi çakmayan var'

Baydemir, konuşmasında yatırım yapmak isteyen sanayicinin karşılaştığı bir sıkıntıya dikkat çekerek şu çağrıyı yaptı: “Organize Sanayi Bölgesi'nde arazi tahsisleri yapılmış olup da çivi çakılmayan bölgelerimiz var. Bence yazıktır, günahtır, bunu yapmamak lazım. Eğer bir girişimcimizin şu anda gündeminde bir yatırımı yoksa lütfen o alandan çekilsin, çünkü yatırım yapmak isteyenler var. Haksız yere işgal bu kente büyük bir haksızlıktır. Eğer yapacaksanız başımız ve gözümüz üstüne, biz de dua edelim, manevi destekte bulunalım. Ama yapmayacaksanız ya da gücünüz yetmiyorsa lütfen çekilin şu anda sırada bekleyen çok sayıda yatırımcı var. Hakikaten kaynağı da hazır. Yatırım yapmak istiyor ama yer yok. Çağrım ve ricamdır; şu anda yatırım yapmayı düşünmeyen işadamlarımız lütfen oradan çekilsinler. Hakikaten sırada bekleyen çok sayıda firma var.”

Yatırımlar kentin çeperine değil OSB'de olmalı

Organize Sanayi için yeni yer tahsisinin biraz zaman alacağını da vurgulayan Baydemir, yatırımcıların fabrikalarını kentin çeperinde değil Organize Sanayi Bölgesi'nde yapılmasını da istedi. Bunun yatırım maliyetini düşüreceğini, altyapı maliyetini düşüreceğini belirten Baydemir, “Organize Sanayi Bölgesi'nde yapılacak yatırımlar çevre değerleri açısından başka sıkıntılarla karşılaşmasının önüne geçmiş olacaktır” şeklinde konuştu. Diyarınsesi

Editör: Haber Merkezi