Sarmaşık Yoksullukla Mücadele ve Sürdürülebilir Kalkınma Derneği'nin 4. Olağan Genel Kurulu Sümerpark Ortak Yaşam Alanı'ndaki Tigris Resepsiyon Salonu'nda yapıldı. Genel Kurula Büyükşehir Belediye Başkanı ve derneğin kurucu başkanı Osman Baydemir, Diyarbakır İl Genel Meclis Başkanı Fatma Sümbül, Yenişehir Belediye Başkanı Selim Kurbanoğlu, Kayapınar Belediye Başkanvekili Mahmut Dağ, Derneğin Genel Başkanı Dr. Selçuk Mızraklı, yöneticileri, üyeler, sivil toplum kuruluşu temsilcileri katıldı.

Derneğin Genel Sekreteri Şerif Camcı'nın açış konuşmasından sonra Av. Mesut Beştaş, Av. Mehmet Rauf Çiçek ve Hatice Demir'in divana seçildi. Divan Başkanı Beştaş Sarmaşık Derneği'nin karşılaştı fiili ve hukuki sorunlara işaret ederek bölgeler arası gelişmişlik farkına değindi.

'Bölgede SSPE hastalığı patlak verdi'

Daha sonra Sarmaşık Derneği Genel Başkanı Dr. Selçuk Mızraklı bir konuşma yaptı. Son 30 yılda yüz binlerce ve milyonlarca insanın tehcire tabi tutulduğunu belirten Mızraklı, başka ülkelerde tehcire tabi tutulanlara konut, iş, aş verildiğine dikkat çekti. “Özgürlükleri dahil her şeyi ellerinden alınan insanlara onurlarınızı yiyin” denildiğini belirten Mızraklı, ancak insanların onurlarını yemeden özgürlük mücadelesi verdiğini söyledi. Tehcire tabi tutulan insanların iş, aş ve barınma sorunu ile birlikte pek çok sorun yaşadığını ifade eden Mızraklı, “Eğitimden, sağlıktan yoksun kaldılar. Çocukların aşı programları aksadı, bugün bölgede SSPE hastalığı patlak verdi” dedi.

Diyarbakır'daki varsıllara çağrı

Sarmaşık Derneği'nin sadaka kültürü ile değil hak temelli bir kültür yarattığını belirten Mızraklı, 7500 kişiden oluşan bir dayanışma ağı yarattığını söyledi. Sarmaşık Derneği'nin yarattığı dayanışma modeli dünyada bir ilk olduğuna da dikkat çeken Mızraklı, “El Açtırmayalım, El Ele Verelim” kampanyasından da söz ederek kentin varsıl nüfusuna şu çağrıyı yaptı:

“Ekonomistler ücreti ile çalışanları yoksul kategorisinde değerlendiriyor. Oysa kentimizdeki ücreti ile alışanlar alın terinin bir damlasını da olsa yoksullukla mücadele için aktarıyor. Yoksullar böyle bir dayanışmayı gösteriyorsa varsıllardan da bu çığlığı duymasını istiyoruz.”

Şakşakçılar gerçeklerle yüzleşmeyi önlüyor

Daha sonra bir konuşma yapan Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, 7-8 yıllık zaman dilimi içinde büyük bir deneyim elde edildiğini, ancak yüzde yüz bir başarının da elde edilmediğini belirterek, “Eğer yüzde yüz bir başarı olsaydı insanlarımız namerde muhtaç olmazdı” dedi.

Yoksulluğun insan eliyle üretildiğini ve paylaşımın adil yapılmadığını da belirten Baydemir, bölgeler arası gelişmişlik farkının ortadan kaldırılmasına yönelik olarak pek çok paket açıklanarak uygulandığını ancak buna rağmen gelişmişlik farkının giderek derinleştiğini söyledi. Türkiye'nin en az gelişmiş 21 ilinden 18'inin bölgedeki iller olduğuna dikkat çeken Baydemir, “Her paketten sonra Türkiye'nin bu yakası zayıflıyor, Batı yakası obezleşiyor” dedi. “Peki durum bu iken neden paketler açıklanıyor” diye soran Baydemir, “Çünkü yerel şakşakçılar var.

Maalesef toplumun gerçeklerle yüzleşmesini önlüyor” diye konuştu. Teşvik paketinin hazırlanmasında yerelle danışılmadığını, görüşünün alınmadığını belirten Baydemir, sendikaların toplu sözleşme imzaladığını ve her bir belediye çalışanın gönüllü bir katkı sunduğunu ifade etti ve kendi yaralarını sarmada yerelin önemine dikkat çekti.

Kongrede daha sonra iki yıllık faaliyet ve mali rapor okunup ibra edildi. Ardından seçime geçildi. Seçim sonucunda Selçuk Mızraklı, Şerif Camcı, M. Selim Ölçer, Mehmet Işıktaş, Mesut Çetin, Mahmut Toğrul, Tahir Yılmaz, Semra Baylan ve Seher Akçınar Bayar yönetim kuruluna seçildi. Yönetim Kurulu daha sonra kendi arasında toplantı yaparak başkanı seçecek.

Diyarın sesi

Editör: Haber Merkezi