BASINA KAPALI İSTİŞAREDE BULUNULDU. PEKİ SORUYORUZ?

2 yıl önce, Batman Sağ sahil Barajı Bismil ve Batman kolları ana kanalında su patlaması meydana gelmişti. Sadece 7 dönümlük arazi kamulaştırması yapmadığı İçin Bismil tarafında 60 bin dönüm arazi suya kavuşmadı. Ekim 2020 de Diyarbakır valisi Bismile gelmişti. Söz verildi. Sağ sahil ana kanalı Onarılacak dedi. Nisan 2021 de Bismil de ek 60 bin dönüm arazi suya kavuşacak. Denildi. İnşallah yapılacak.

ÜLKENİN BEL KEMİĞİ ARAZİLERE SAHİP ÇIKARAK BARAJLAR BİR AN ÖNCE BİTMESİ GEREKMEKTEDİR.

Diyarbakır ve Batman ile bağlı ilçelerde son dönemlerde yapılan su yapılarının artması, bölgedeki tarımsal faaliyetlerin gelişmesinde önemli rol oynayan Bismil 100 metrelik Ana kanal yapılması gerekmektedir. Bu konu üzerinde mutlaka üzerinde durulması gerekmektedir.

Batman Sağ Sahil Sulaması 2. kısım projesi kapsamında 30 bin 780 dekar alanda çalışmaların tamamlandığını ve 2020 yılı içerisinde sulamanın yapıldığını bildirilmişti. Sadece 7 dönüm arazi kamulaştırarak 150 bin tl cüzi bir parayla ana kanal onarılması durumunda Bismil’de 60 bin dönüm daha tarla suya kavuşacak.

Projenin tamamının bitirilmesiyle 110 bin 800 dekar tarım alanının sulanacağını, bölgenin tarımsal üretim ve ekonomisine büyük katkı sağlanacağını projenin Diyarbakır ve Batman il ve ilçe sınırları içerisinde bulunuyor.

Batman Barajı rezervuarından alınan suyun 141 kilometre ana kanal cazibesiyle ve 332 kilometre borulu şebeke yapımıyla tarım araziler suya kavuşacak.

Silvan ve Bismil Ovası’nda bulunan 118 bin dekarlık zirai arazinin modern borulu sistemle sulanmasını sağlayacak olan; “Batman Sağ Sahil Sulaması 2. Kısım” inşaatında çalışmalar hakkında yetkililer her ne kadar hızla devam ediyor denilse de, hızla devam etmiyor.

Diyarbakır ve Batman’da son dönemde yapılan su yapılarının artması bölgedeki tarımsal faaliyetlerin gelişmesinde de önemli rol oynayacak ama nerde..... yetkililer görevini yaparlarsa olur;........

05-093.jpg

Editör: Haber Merkezi