Bismil Kaymakamı ve Belediye Başkanı Turgay Gülenç, Pamuk hasadı incelemesinde, Eğil Kaymakamı Kürşat Atak, Meclis Üyesi Mahmut Vural, İlçe Tarım Müdürü Remzi Çekiç, Pamuk Üreticiler Birliği Başkanı Hasan Vural ve Bölgenin Büyük çiftçilerinden Edip Yamaner eşlik etti.
Pamuk hasadı incelemesinde Başkan Gülenç Çiftçilerden ,İlçe Tarım Müdürü Çekiç ve Pamuk Üreticiler Birliği Başkanı Hasan Vural’dan pamuk hasadı hakkında önemli bilgiler aldı.
2017 de tarımsal üretim açısından başarılı bir sezon geçirdiğimizi pamukta da bu başarıyı elde etmemizi görmek bizi sevindirdi diyen Başkan Gülenç, Pamuk üretimi açısından ülkemiz için ilçemiz büyük önem taşıdığını barajlar ve sulama kanalları bittiğinde pamuk alanlarının artacağı ve ürün desenin değişeceğini açıkladı.
Bismil’de yeniden pamuk üretiminin sevindirici olduğunu belirten Başkan Gülenç, ilçe genelinde pamuk üretiminin yaygınlaşmasıyla birlikte Bismil’in ‘Beyaz altın’ bölgenin birincisi olacağını söyledi.
Başkan Gülenç, “2017 yılından önce devlet prim politikaları sebebiyle çok sınırlı alanlarda pamuk ekimi yapılırken, bu yıl hükümetimizin almış olduğu stratejik kararlar doğrultusunda tüm Türkiye de olduğu gibi Bismil’de de pamuk ekim alanları 2 katına çıkmış durumda. Ancak bu yıl alınan sonuçların ardından önümüzdeki yıllarda bu rakam daha üst seviyelere çıkacaktır diye düşünüyorum. Pamuk son derece stratejik bir üründür. Türkiye, iplik, kumaş ve diğer ürünlerde dünya sanayisinde önemli bir noktadadır. Ancak zaman zaman pamuk ihtiyacının yüzde 50’si gibi bir miktarı ithal etmek durumunda kalıyordu. İnşallah bu gelişen politikalarla, Bismil gibi pamuk ekimine uygun olan havzalarda yetiştirilecek olan pamuklarla ithalata oranlarımızı çok aşağı seviyelere çekerek katma değerimizi yükselteceğiz.”
Hükümetin verdiği desteklerle pamuğun yeniden cazip bir ürün haline geldiğini belirten Başkan Gülenç “Bismil’de yeniden pamuğa yönelmesi ülke ekonomisi hem de Bismilli çiftçilerimiz için büyük bir avantajdır. Şu anki fiyatına ve devletimizin kilo başına verdiği 80 kuruş desteğe baktığımızda pamuk Bismil’de yeniden cazip hale geldi” diye konuştu.

“BİSMİL’DE PAMUK EKİMİNİ YAYGINLAŞTIRMALIYIZ”
Bismil Belediye Başkanı Turgay Gülenç, makineli tarım ile hem toplama maliyetlerinden hem de zamandan çok büyük tasarruf sağlandığının altını çizdi. Başkan Gülenç, “Makineli tarıma geçildiğinde, daha öncelerde üreticilerimiz için çok zor olan bazı işlerin çok kolay bir şekilde halledildiğini görüyoruz. Bu şekilde de pamuktaki en ciddi maliyetlerden bir tanesi olan toplama maliyetleri de en aza indirilmiş oluyor ve zamandan da büyük tasarruf edilmiş oluyor. Pamuk Bismil açısından son derece önemli bir üründür. Pamuk ekimi yeniden ovamızda yaygınlaştırılmalı. Pamuktaki en ciddi maliyet olan toplama maliyetinin önünde toplama makinesi ile geçilebilir. ” dedi.

Konuşmaların ardından Başkan Gülenç başta olmak üzere protokol üyeleri makinenin başına geçerek pamuk topladı.baskan-gulenc-pamuk-hasadi-inceledi-2.jpegbaskan-gulenc-pamuk-hasadi-inceledi-4.jpeg

Editör: Haber Merkezi