İstanbul serbest piyasada dolar Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı’nın İstanbul Sanayi Odası’ndaki konuşmasına bağlı olarak tüm zamanların rekorunu kırdı.

Serbest piyasada avro da 2,4810 liradan satılıyor.

Kapalıçarşı’da açılışta 1,8970 liradan güne başlayan dolar öğle saatlerine kadar bir miktar yükselişle 1,9000 lira seviyelerinde yatay bir seyir izledi.

Öğleden sonra Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı’nın İstanbul Sanayi Odası (İSO) aylık olağan Meclis toplantısındaki konuşmasına bağlı olarak önce 1,9050 lira seviyesinde bulunan ve 4 Ekim’de kırılmış rekorunu yeniledi.

Dolar, piyasaların kapanışına doğru hızla yükselerek önce 1,9110 liraya daha sonra da 1,9200 liraya çıktı ve Türk Lirası karşısında yeni zirvesini gördü.

Şu dakikalarda İstanbul serbest piyasada 1,9120 liradan alınan dolar 1,9160 liradan satılıyor.

Uluslararası piyasalarda, avro-dolar paritesi 1,2983, sterlin-dolar paritesi 1,5509, yen-dolar paritesi de 77,77 düzeyinde seyrediyor.

FAİZ YÜZDE 11'İ AŞTI

Başçı'nın açıklamalarıyla gösterge faiz de yüzde 11.07'ye yükseldi.

BORSA YÜZDE 1,92 DÜŞTÜ

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) 100 Endeksi günün tamamında 1.008,00 puan düşerek 51.553,20 puandan kapandı. Hisse senetleri günlük bazda ortalama yüzde 1,92 oranında değer yitirdi.
 

"AVRUPA'DA BİRKAÇ BANKANIN BATIŞINI DUYUYORUZ"

Ata Yatırım Başekonomisti Nurhan Toğuç, "Avrupa’da birkaç bankanın batışını duyabiliriz. Bu çerçevede dolar bütün para birimlerine karşı değer kazanıyor" dedi.

Toğuç, dolarların Türk Lirası karşısında geldiği tarihi zirveye ilişkin, Merkez Bankasının politika faizinden fonlama yapmayacağını söylediğini hatırlatarak, buradan sıkılaştırıcı bir sinyal alındığını söyledi.

Resmi olmayan kaynaklara göre Avrupa’dan birkaç bankanın batacağına dair söylentiler bulunduğunu anlatan Toğuç, şunları kaydetti: "Avrodan çıkışın, dolara doğru geçişlerin olduğunu görüyoruz. Avrupa’da birkaç bankanın batışını duyabiliriz. Bu çerçevede dolar bütün para birimlerine karşı değer kazanıyor. Merkez Bankası da bu riske karşı spekülatif hareketi engellemek için ’fonlama maliyetini istisnai günlerde artıracağım’ diyor."

BAŞÇI: TL, DOLARLA YARIŞAMAZ

TL'nin avroya karşı sağlam durabildiğini, dolar ile yarışamadığını kaydeden Başçı, "Türk Lirasının değerini mümkün olduğu kadar Avro’ya karşı takip edin. Türk Lirası Avro’ya karşı nispeten güçlü dayandığı sürece, çok da fazla kur tarafında sorun görmemeniz gerekir. Çünkü dolara karşı Türk Lirasının rekabet etmesi mümkün değil. Şu anda tek likit liman olarak herkes döndüğü zaman dolara dönüyor. O yüzden bizi Avro ile değerlendirin" dedi.

Editör: Haber Merkezi