Diyarbakır'ın Sur ilçesinde yaklaşık 57 milyon TL harcanarak tamamlanan Gazi Caddesi, Melikahmet ile Dicle Vadisi projelerinin 1'inci etapları ve restorasyonu yapılan tarihi yapıların açılışına katıldı.

Tamamlanan Dicle Vadisi Projelerinin birinci etapları, Gazi ile Melikahmet caddeleri ve restorasyonu tamamlanan tarihi yapıların açılışına katılan Başbakan Binali Yıldırım Tarihi Ulu Cami önünde yapılan halka hitap etti.

Yıldırım, hiç kimsenin Türkiye'nin teminatı olan Peygamberler ve Sahabeler şehri Diyarbakır'ı dize getiremeyeceğini söyledi.

Konuşmasında 6-7 Ekim olaylarına vahşice katledilen Yasin Börü'yü hatırlatan Yıldırım, "Hatırlayın 6-7 Ekim tarihini hatırlayın. Milleti sokağa çağırdılar. Terör örgütlerine vatandaşlarımızı hedef gösterdiler. 53 masum insanın canına kast ettiler. Yasin Börü'yü öldürdüler, bir de işkence ettiler. Ama şimdi bunları yapanlar hesabını veriyor. Verecekler, çünkü hiç kimse Türkiye'nin teminatı Peygamberler ve Sahabeler şehri Diyarbakır'ı, güzel insanlarını dize getiremez. Diyarbakır'ımızın geri kalmasına, kalkınmada zaman kaybetmesine sebep olmalarına asla izin vermeyeceğiz. İhtiyacımız olan birlik, beraberlik ve kardeşliktir. İşte bu cami, Ulu Cami 639 yılından beri ayakta. Bu cami ve bu tarih bizim gurur duyduğumuzun geçmişimizdir. Bu toprakların evladı Selahattin Eyyubi ne diyor, 'Hataları affet ama ihaneti asla affetme.' İhaneti affeder miyiz, Diyarbakır ihanete geçiş vermez." dedi.  

"Yürüyeceksen darbeye karşı yürüyeceksin"

Konuşmasının devamında CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'na yüklenen Başbakan Yıldırım, "O gün meydanlara inmeyenler, sokaklarda yürümeyenler şimdi Ankara'dan İstanbul'a yürüyorlar. Yürüyeceksen darbeye karşı yürüyeceksin." dedi.

Yıldırım, "Diyarbakır Türkiye'nin birliğine beraberliğine, ay-yıldızlı bayrağına her zaman sahip çıkmıştır, sahip çıkmaya devam edecek. Siz değil misiniz, 15 Temmuz'da, Cumhurbaşkanımız, 'Meydanlara inin' dediğinde, bayrağı elinize alarak, dilinizde şehadetlerle meydanları dolduran. Alçak darbecilere hak ettikleri cevabı siz vermediniz m? Allah sizden razı olsun. O gün meydanlara inmeyenler, sokaklarda yürümeyenler şimdi Ankara'dan İstanbul'a yürüyorlar. Yürüyeceksen darbeye karşı yürüyeceksin. Adalet sokakta bulunmaz, sokakta aranmaz. Adaletin olacağı yer mahkemelerdir. Adalet mülkün temelidir"

"Yurtdışından uçuşları da Diyarbakır'a başlatacağız"

Diyarbakır'da 15 yıl içerisinde yapılan yatırımlara değinen Yıldırım şöyle konuştu:

"Yollarını, kavşaklarını, çevre yolunu, köprülü kavşaklarının eski halini hatırlayın. Bir de yeni haline bakın. Eylülde geldiğimizde, 'Çukur kazanlar, yakıp yıkanlar hesabını verecek, yakılan ve yıkılan yerleri de en güzel şekilde yapacağız' demiştik. Buradan başladık. Dükkanlar yapılıyor. Gazi ve Melikahmet caddeleri yenileniyor, tarihi eserlerimiz bir bir elden geçiyor. Evleri yıkılanlara yeniden ev yapıyoruz. Zararlarının bedeli ödeniyor. Esnafa krediler veriliyor. Yeter mi? Yetmez! Cazibe Merkezleri Projemiz var, 23 ili kapsıyor. Bunun önemli merkezlerinden biri Diyarbakır. Diyarbakır'da cazibe merkezinin merkezi oluyor. 375 tane müracaat var. Bunların toplam yatırım tutarı 6,5 milyar. Şimdi ne olacak. Fabrikalar yapılmaya başlanacak. Esnafı gezerken, 'İş, iş, iş' dediler. Terörü kontrol altına aldık, önce güvenlik, önce can ve mal güvenliği, bu sağlandı. Şimdi de gelecek garantisi. İş için düğmeye bastık. Fabrikaları yapacağız, inşallah gençlerimiz başta olmak üzere iş ihtiyacı olan kardeşlerimize de iş bulacağız. Bundan sonraki kararımız bu. Diyarbakır'ın şu anda devam eden 165 tane projesi var. Toplam tutarı, 6,5 milyar TL'dir. Diyarbakır Stadyumu bitmek üzere, Diyarbakır'a yakışan bir stadyum yapılıyor. Çevre yolunun yarısı bitti, yarısı da süratle yapılmaya devam ediyor. Şu Diyarbakır Havalimanını bir hatırlayın. O havalimanına gitmek için kaç yerden geçmek zorunda kalırdınız. Kontrollerden geçerek uçağa binerdiniz. Diyarbakır'a bölgenin en güzel havalimanını yaptık ve hizmete açtık. Diyarbakır için daha fazlasını yaparız. Geçen gelişimizde dediler ki, 'Erbil'e, Kıbrıs'a uçak seferleri lazım' koyduk. Şimdi de Avrupa'dan buraya doğrudan uçuş istiyorsunuz. Onu da yapacağız. Yurtdışından uçuşları da Diyarbakır'a başlatacağız. Diyarbakır'ı bölgenin parlayan yıldızı, bir numarası yapmaya kararlıyız."

Editör: Haber Merkezi