Başbakan Erdoğan, Ukrayna Devlet Başkanı Yanukoviç ile ortak basın toplantısı düzenliyor. Recep Tayyip Erdoğan'ın Fransa'nın Ermeni tasarısı kararına ilişkin sorulara cevap verdi.

İşte Erdoğan'ın o açıklamaları

ŞİDDETLE KINIYORUZ

Yüksek düzey stratejik konsey toplantısının yapıldığı bir günde Fransa'da böyle bir kararın alınması bizler açısından ayrı bir talihsizlik ama Fransa için daha büyük bir talihsizlik. İnsan Hakları'na tamamen ters. Bütün uyarılaırmıza rağmen konu ulusal mecliste görüşüldü ve kabul edildi. 1979'da Paris'te elçimizin katledildiği günün yıldönümünde bu tasarının kabul edilmesi dikkat çekicidir. 577 milletvekilinden oluşan Fransa Ulusal Meclisi'nde bu kararın onda birinin dahi oluşturmadığı milletvekillerinin alması çok daha manidar. Bunlar ne kadar ciddiyetten uzak bir yaklaşım anlamak mümkün değil. Bu girişim haksızdır, isabetsizdir. Bu kararı Türkiye olarak şiddetle kınıyoruz. 

İŞTE TÜRKİYE'NİN ALDIĞI SERT FRANSA KARARLARI

Fransa ile her türlü siyasi istişareyi durduruyoruz. İkili askeri faliyetler ve askeri tatbikatları iptal ediyoruz. Askeri uçuşlar için verilen bütün izinleri iptal ediyoruz ve her uçuş için ayrı izin talep ediyoruz. Askeri gemilerin liman ziyaretleri için yaptığı izin başvurularını bugünden itibaren iptal ediyoruz. 2012 yılında yapılacak Türkiye ve Fransa Ekonomik ve Ticaret toplantısına katılmıyoruz. Bunlar ilk etapta uygulayacağımız maddelerdir.

Fransa'nın kararına Ankara'dan ilk tepkiler

Fransa meclisi genel kurulunun soykırım yasa teklifini kabul etmesi Ankara'nın tepkisini çekti.

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu: Gereken misillemeyi yapmaya hazırız.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar: Bu Sarkozy'nin aczinin tezahürüdür. Düşünce özgürlüğü ile alakası olmayan bir olay.

Paris Büyükelçisi Tahsin Burcuoğlu: İlişkilere büyük bir darbe vuruldu.

BDP Grup Başkan Vekili Hasip Kaplan: Bu taktik daha önce de uygulanmıştı. Fransa'ya karşı ortak tavır koyuyoruz gibi ucuz basit tepkiler çözmüyor. Çünkü 2015, yüzüncü yıl dönümü yaklaşıyor. Bu kartopu gibi büyüyecek ve bütün ülkelerin parlamentolarından buna benzer şeyler çıkmaya başlayacak. Her ülkenin tarihinde yüzleşmek istemediği olaylar var. Fransa'nın Ruanda ve Cezayir olayları var. Biz de Dersim olayı var, 1990'da yaşanan olaylar var. O açıdan cesaretle Meclisin buna el koyması lazım. İnanıyorum ki bu olayı çözecektir. Hitler faşizmi karşısına Alman hükümeti öyle kararlar aldı ki bugün kimse Almanya'yı suçlamıyor. Bu konuda Fransa'nın Cezayir ve Ruanda konusunda geçmişiyle hesaplaşması gündeme getirilmeli. Zaten soykırım kararını Fransa 2001'de kabul etti ve Türkiye ilişkilerini bozmadı. Aslında bu yasayla ilgili koparılan fırtınayı da anlamış değilim. Gerçekten böyle bir şey düşünülüyorsa 2001'de yapılması gerekiyordu.

Editör: Haber Merkezi