Yeniköy (Sêgirkan) köy çiftçileri, ekili arazilerinin baraj suları altında kaldığını ve yaklaşık 5 bin dönümlük ekili alanın hepsinin sular altında kalma tehlikesi altında olduğunu belirterek yetkililerin seslerini duymalarını istediler.

"Ürünlerimizi kayıkla (kelek) kurtarmaya çalışıyoruz"

Ürünlerinin baraj suları altında kaldığını belirten Çiftçi Furkan Balin, "Ürünlerimizin kayıkla (kelek) kurtarabildiğimiz kadarını kurtarmaya çalışıyoruz. Bugün son gün başka da gelemeyeceğiz. Ürünlerimizin yaklaşık yüzde onunu kurtarabildik. Arazilerimiz davalıdır. Barajdan da hiçbir ücret almadık. Topraklarımızı ekmememiz yönünde bize hiçbir uyarı ve tebligat yapılmadı. Mağduriyetimizin giderilmesini istiyoruz." dedi

"Kurtarabildiğimiz ürünlerimiz mevcut verimin dörtte biri bile değil"

Sular altında kalan ürünlerini kurtarmaya çalışan çiftçi Sabri Akar, "Seralarımızın hepsi baraj suları altında kaldı. İmkânlarımız dâhilinde kurtarabildiğimiz kadarını kurtarmaya çalışıyoruz. Kurtarabildiğimiz ürünlerimiz mevcut verimin dörtte biri bile değil. Durumumuzu görüyorsunuz." diye konuştu.

"Her gün yüzlerce dönüm tarım arazisi sular altında kalmaya devam ediyor"

Mağduriyetlerinin her geçen gün büyüdüğünü söyleyen Çiftçi Mehmet Arif Cengiz, "Bütün çabalarımıza rağmen bir türlü baraj suları durdurulmadı. Çiftçi mağdur olmaya devam ediyor. Her gün yüzlerce dönüm tarım arazisi sular altında kalmaya devam ediyor. Köye kadar gelecek olan Baraj suyuna şimdiye kadar müdahale eden olmadı. 600 aile geçimi bu topraklarla sağlıyor. Şu anda dünyanın en büyük sorunu işsizliktir. Bu topraklar baraj suları altında kaldığı zaman bu köydeki 600 çiftçi işsiz kalacak." diye belirtti.

"Köyümüz güneydoğunun Çukurova’sı konumundadır"

Köylerinde her türlü sebzenin yetiştirildiğini belirten Cengiz, "Köyümüzde her türlü sebze yetiştiriliyor. Köyümüz Güneydoğunun Çukurova’sı konumundadır. Sebze hali, ihtiyaçlarının yüzde doksanını köyümüzden karşılıyordu. Devlet yetkililerinin dediği bir söz vardı ‘Köylü milletin efendisidir’ diye şu anda köylüler suya batmış durumda. Bütün araziler sular altında kalmak üzere olduğundan köylü şimdi ne yapacak?" diye konuştu.  

"Virüs nedeniyle iş olmadığından umudumuzu bu topraklara bağlamıştık"

Baraj suyunun seralarına yetişmek üzere olduğunu ifade eden çiftçi Hayrettin Yıldırım, "Benim iki tane seram var. Baraj suyu 100 metre sonra serama yetişecek. İki seramın maliyeti ortalama 90 bin TL civarıdır. İçindeki ürünleri hesaplamıyorum bile. Çiftçiler olarak çok mağduruz. Bütün varımızı yoğumuzu ve bankalardan kredi çekerek bu seralara yatırdık. Benim seralarım da sular altında kalmak üzere. Seralara bakıp kara kara düşünüyoruz. Ne yapacağımızı şaşırdık. Bu virüs zamanında zaten iş yok. Kendimizi bu topraklara bağlamıştık. Gördüğünüz gibi buğday, mısır, patlıcan, biber, marul ve türlü türlü ürünler bu topraklarda ekilmiş durumda. Her bir çiftçi bir ürün ekmiş. Köyümüzdeki 600 hane bu topraklardan geçiniyor. Yetkililerden durumumuza bir çare bulmalarını bekliyoruz." ifadelerini kullandı. 

03-213.jpg01-157.jpg05-083.jpg
 

Editör: Haber Merkezi