Tan, düzenlediği basın toplantısında, Meclis'in 1 Ekim'de yeni yasama yılına başlayacağını hatırlatarak, Ortadoğu, Türkiye ve bölgede ağır sorunlarla yeni döneme gireceklerini ifade etti.

Yeni yasama yılının polemik, kavga, sürtüşme yerine, milletin ve bölgenin sorunlarını çözecek diyaloglara sahne olmasını dileyen Tan, "Bu dönemde ağır görevlerimiz var. Çünkü bir yangının ortasındayız. Bu yangını mutlaka söndürmek zorundayız. ya bu yangını söndürecek ve söndürdükten sonra da bütün tahribatları giderecek yeni bir yola gireceğiz veya bu yangın hepimizi yakacak. Bu dönemde her zamankinden fazla sağduyuya, soğukkanlılığa, konuşmaya ve anlaşmaya ihtiyacımız var" dedi.

Balyoz ve Ergenekon davasının uzun süredir devam ettiğine işaret eden Tan, şöyle konuştu:

"Çok uzun sürse bile sonuçlanması hukuk adına sevindiricidir. Kararların doğru yanlış, cezaların az ya da çok olduğu, kamuoyunun vicdanının vereceği bir karardır. Balyoz davasında yargılananlar, bugüne kadar askeri vesayetin devamına katkı sağlamış, askeri vesayetin şu veya bu şekilde sürmesini isteyen insanlar olarak yargılandı. Bu cezaların çok fazla olduğu, bazı delil ve belgelerin dikkate alınmadığı iddiaları var. Bir ülkede hukuk, adalet olacaksa herkese olacak. 'Sana yapılan çok iyi oldu, bana yapılan çok yazık oldu' dersek, hiçbir yere varamayız.

Balyoz davasında yargılananlar, bu ülkede 28 Şubat ve sonraki dönemde on binlerce insanın mağduriyetine sebep oldular. Askeri vesayetin siyasetin üzerinde artık kalkması lazım. Hukuk herkese eşit uygulanmalı, ayrıca yargılamaların mümkün olduğu kadar kısa olması lazım. 28 Şubat sürecinde yargılanan, andıçlarla ve sahte belgelerle, karalamalarla, eften püften isnatlarla yıllarca hapiste yatanların mağduriyetinin mutlaka giderilmesi lazım. 28 Şubat sürecindeki bütün yargılamaların iptal edilerek iddia ve delillerin değerlendirilmesi lazım, gerekiyorsa mahkeme açılıp yargılama yapılması lazım, gerekmiyorsa kendiliğinden düşmeli. Balyoz ve Ergenekon'da yargılananların suçlululuğunu nihai yargılama belirleyecek. Son söz o zaman söylenecek. Askeri vesayeti savunan herkesin yargılanması ve ceza alması lazım."

 A.A

Editör: Haber Merkezi