Ankara'da medya kuruluşlarının temsilcileriyle bir araya gelen İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, göç politikalarıyla ilgili eleştirilere yanıt verdi.

Burada gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Bakan Soylu, Suriye'deki gelişmelere bağlı olarak Türkiye'den giden Suriyeli sayısının artacağını söyledi. Soylu, yaptıkları anket sonuçlarına göre, "Suriyelilerin önemli bir bölümü geri döner. Yaptığımız araştırma ve anketlerde, 'Suriye güvenli olduğu andan itibaren ben dönerim' diyenler yüzde 65-70 civarında. Bu, onların dönebileceğini gösteriyor. Kelebek etkisi de yapacağını, daha fazla insanın döneceğini düşünüyorum. Bunların bir kısmının ikametgah vasıtasıyla Türkiye'de kalmasında da o saatten sonra bir problem olacağını düşünmem." dedi.

Suriyelilere verilen vatandaşlıkla ilgili sorulan bir soruya ise Bakan Soylu şöyle yanıt verdi: "Çocuklar da dahil olmak üzere 92 bin 280 Suriyeliye vatandaşlık verildi. Bunların 47 bini ergin, 45 bin 280'i çocuk. Bunların da büyük bir bölümü öğretmen, mühendis ve nitelikli, kendi hayatını kurabilecek insanlar."

İstanbul'daki Suriyeli sayısını da açıklayan Soylu, "Şu anda kayıtlı bulunan 547 bin Suriyeli var. Bunların zaten İstanbul'da yaşama hakkı var. Yeni kayıt açmıyoruz. Yeni kaydı, sadece üniversite kazandığında, ciddi iş kurduğu veya iş kuracağında, aynı zamanda bir sağlık meselesi söz konusu olunca açıyoruz. Yılbaşından bu yana insani sebeplerle 7 bin kişi İstanbul'a kayıtlı oldu." diye konuştu.

Toplantıda İçişleri Bakanı Yardımcısı İsmail Çataklı, Göç İdaresi Başkanı Abdullah Ayaz, Emniyet Genel Müdürü Mehmet Aktaş, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Arif Çetin ve Sahil Güvenlik Komutanı Tuğamiral Ahmet Kendir de hazır bulundu.

Editör: Haber Merkezi