Gelişen teknoloji ve değişen alışkanlıklarla birlikte bazı meslekler de giderek tarihe karışıyor. Bunlardan birisi de ayakkabı tamirciliği.
"MESLEĞİMİZ ARTIK SONA ERİYOR"

    Bismil’de 26 yıl boyunca ayakkabı tamirciliği yapan Cengiz Altun, gelişen teknoloji ve ucuz kalitesiz ayakkabı üretimi nedeniyle işlerinde eskiye nazaran gözle görülür derecede düşüş olduğunu belirtti.

    Ayakkabı tamirciliğinin unutulan meslekler arasına girdiğini vurgulayan Altun, "Elbiseden tutun da her şey makine üretimine geçiyor. Bunu da normal karşılıyorum. Hayat durmadan değişiyor. Mesleğimiz artık sona eriyor. Her şey makineleştiği ve fabrika üretimine dönüştüğü için çırak yetiştiremiyoruz. Mesleğimizi ileride sürdürecek çırakta bulamadığımız için mesleğimiz gün geçtikçe eski değerini yitiriyor ayakkabı tamirciliği ölüyor" dedi.

   Mesleğin en büyük sorunlardan birinin çırak yetiştirilememesi olduğunun altını çizen Altun, Çin malı ayakkabıların çok sağlıksız olduğunu ve ayakkabı tamirciliğini tarihe karıştırdığını belirtti.

"BU DÜKKANLAR MÜZE OLARAK KULLANILACAK"

Cengiz Altun, "İnsan ucuz ayakkabılara yönelerek hem sağlığını tehlikeye atıyor, hem de bir sektörün yok olmasına neden oluyor. Ayakkabı tamirciliği yok olmak üzere. Biz ayakkabı tamirciliği mesleğinin son temsilcileriyiz. Bizden sonra kimse ayakkabı tamircisi aramasın. Bizden sonra bu dükkanlar müze olarak kullanılacaktır. Geriye dönüp baktığım zaman hüzünleniyorum. Bizi arayacaklar ama iş işten geçmiş olacak" dedi.

4-154.jpg

Editör: Haber Merkezi