Gap Uluslararası Tarımsal Araştırma ve Eğitim Merkezi Müdürlüğü (Gaputaem) Pamuklifi Üretiminde Bölgesel Sınai İşbirliği Projesi kapsamında Tekstil sektöründeki rekabetçiliği koruyabilmek ve Güneydoğu Anadolu'daki pamuk üretimi konusundaki sorunları ortadan kaldırmak için geliştirilen Pamuk Lifi Üretiminde Bölgesel Sınai İşbirliği projesi ile Şanlıurfa ve Diyarbakır'daki çırçırcıların kalite standartlarını iyileştirecek bir sistem kurulmuştu.

gapu.jpg

2018 yılında sistem sayesinde Çırcır-prese işletmelerinde üretilen her balyanın test edilmesi için numune alma ve talep edilen tek balya sistemine de proje sayesinde geçiş sağlanması hedeflenmişti.

Diyarbakır’da Gaputaem Laboratuvarda pamuk analizi için kullanılan HVI 1000 ve AFIS Pro 2 cihazlarının çalışmaları devam ediyor.

DEĞERLENDİRME TOPLANTISI

Avrupa birliği, Bölgesel rekabet edebilirlik projesi (BROP) Pamuk lifi imalatında bölgesel sinai işbirliği projesi uygulama sonrası değerlendirme ile ilgili toplantıya Avrupa birliği (AB) Delegasyonu İzleme ve Değerlendirme Uzmanı Laura Traffin, Gaputaem Pamuk lifi kalite analiz laboratuvar sorumlusu Seyhan Yaşar, Tercuman Nur Banu Uğurlu, Bismil Mega Çırçır Fabrikası Sahibi Musa Çelebi, Özaltın Gap Çırçır İşletme sahibi İsmail Katar ve Guksu Çırçır işletme Müdürü Nurullah Çınar katıldı.

Görüşmede Avrupa birliği BROP projesi kapsamında Pamuklifi Üretiminde Bölgesel Sınai İşbirliği Projesi kapsamında uygulama sonrası değerlendirme ile ilgili çırçır İşletme sahiplerine sorular soruldu. Toplantıda bölgede pamuk durumu ve genel analizler çırçır fabrikaların kalite standartları ile ilgili görüşme sağlandı.

Editör: Haber Merkezi